TV-Over-DSL 2005 se hojně hovořilo o možnostech přenosu TV vysílání a videa po měděných místních smyčkách. Velcí výrobci jako Alcatel a Siemens Communications Group tvrdí, že současné technologie umožňují prakticky cokoli, menší hráči tak velkorysí nejsou a poukazují na technické nedostatky, záležitosti kolem práv na obsah a nejasnosti kolem STB, které mohou snadno podrazit nohy poskytovatelům služeb. Otázkou zůstává, jak má vypadat STB budoucnosti: hloupé nebo inteligentní zařízení? A má PVR být její součástí ve formě pevného disku, nebo má být samostatným zařízením?"/>TV-Over-DSL 2005 se hojně hovořilo o možnostech přenosu TV vysílání a videa po měděných místních smyčkách. Velcí výrobci jako Alcatel a Siemens Communications Group tvrdí, že současné technologie umožňují prakticky cokoli, menší hráči tak velkorysí nejsou a poukazují na technické nedostatky, záležitosti kolem práv na obsah a nejasnosti kolem STB, které mohou snadno podrazit nohy poskytovatelům služeb. Otázkou zůstává, jak má vypadat STB budoucnosti: hloupé nebo inteligentní zařízení? A má PVR být její součástí ve formě pevného disku, nebo má být samostatným zařízením?" />
Úvod > Články > Otázky kolem IPTV: STB a xDSL

Otázky kolem IPTV: STB a xDSL

Na nedávné konferenci TV-Over-DSL 2005 se hojně hovořilo o možnostech přenosu TV vysílání a videa po měděných místních smyčkách. Velcí výrobci jako Alcatel a Siemens Communications Group tvrdí, že současné technologie umožňují prakticky cokoli, menší hráči tak velkorysí nejsou a poukazují na technické nedostatky, záležitosti kolem práv na obsah a nejasnosti kolem STB, které mohou snadno podrazit nohy poskytovatelům služeb. Otázkou zůstává, jak má vypadat STB budoucnosti: hloupé nebo inteligentní zařízení? A má PVR být její součástí ve formě pevného disku, nebo má být samostatným zařízením?

Hybridní STB se začínají pomalu ujímat na trhu. IPTV se totiž neomezuje pouze na řešení potíží s přenosem videa po místních smyčkách, takže hybridní STB mohou podporovat jak kabelové a digitální satelitní video služby, tak IP služby. Podle předpovědí společnosti The Diffusion Group  má objem trhu s hybridními STB dosáhnout do pěti let 17 miliónů. Počet uživatelů IPTV by se měl výrazně změnit ze současného čtvrt miliónu na 37 miliónů do roku 2010. A dvě třetiny z nich by právě měly podle všeho využívat hybridní STB. Prostřednictvím IPTV se televizor s přídavná zařízení stávají terminálem moderního propojeného domova.

Poskytovatelé služeb IPTV už nebudou pouze telekomunikační provozovatelé, ale provozovatelé digitálních satelitních i terestrických sítí, a samozřejmě kabeloví provozovatelé. V Evropě již celá řada měst vyhlásila soutěž na návrhy projektů TV/DSL, mezi prvními jsou to Holanďané a Španělé.

Evropské diskuse se ovšem zdají jako plácání do vody ve srovnání se světem. Např. V Hong Kongu nabízejí TV/DSL již od podzimu 2003 a službu využívá přes 300 tisíc uživatelů. Ovšem i v dalších asijských zemích jako Japonsko, Korea nebo Taiwan se nebavíme o TV/ADSL, ale o využití mnohem rychlejší VDSL, které má sice menší dosah, ale to právě místním podmínkám hustého osídlení perfektně vyhovuje. V Evropě se zatím všichni potýkají s pomalou ADSL a koketují maximálně s ADSL2+, které by mohlo poměrně slušně navýšit současnou kapacitu DSL přípojek.

Pro zajímavost: následující obrázek ze zprávy TDG Research IP Television: Business Case Analysis & Global Forecasts uvádí porovnání jednotlivých zemí na základě penetrace širokopásmových přípojek a placené TV jako základu pro rozvoj IPTV ukazuje. 
Další doporučené zdroje
IPTV World Forum

11. 2. 2005

Autor: Ing. Rita Pužmanová, CSc., MBA

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Americký zákaz TikToku podle kritiků porušuje právo na svobodu projevu

Americký Senát schválil návrh zákona, který zakazuje TikTok v obchodech s aplikacemi, pokud ji její čínský vlastník...

 

Itálie jedná o přísnějších trestech za zneužití umělé inteligence

Italská vláda jedná o návrhu zákona, podle kterého by za trestné činy spojené s AI nástroji hrozily mnohem přísnější...

 

Avast dostal v ČR pokutu ve výši 351 milionů korun

Avast dostal od českého Úřadu pro ochranu osobních údajů pokutu ve výši 351 milionů korun Důvodem je neoprávněné...

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...