Úvod > Články > Komise: zařiďte rychlé internetové připojení!

Komise: zařiďte rychlé internetové připojení!

A další novinky uplynulých dní: Firefox 3 ke stažení už dnes! ― Vyšla Opera 9.5 ― Yahoo končí jednání s Microsoftem ― a více...

Komise: zařiďte rychlé internetové připojení!

Evropská komise volá po rychlejším rozšiřování vysokorychlostního internetu. Viviane Reding, eurokomisařka pro informační společnost, tvrdí, že vysokorychlostní přístup k internetu je nutný pro rozvoj odlehlejších oblastí v Evropské unii. Rozšiřování broadbandu by se mělo zrychlit hlavně na venkově.

Podle eurokomisařky sice není možné na vesnicích budovat optické trasy a vést optiku do každého rodinného domu, zato se však vhodné řešení skrývá v bezdrátových technologiích. Už z tohoto důvodu se dříve ministři telekomunikací Evropské unie shodli na otevření rádiových frekvencí, jež byly zprvu určeny jen a pouze pro mobilní GSM sítě. Zazněly ale i další hlasy, podle kterých se Unie snaží získat uvolněná pásma po analogovém televizním vysílání, a ty použít pro bezdrátový internet. Cílem je, aby internetové připojení bylo přístupné na co největších plochách členských států, nejen v hustěji osídlených částech.

Yahoo končí jednání s Microsoftem

Tolik diskutované odkoupení společnosti Yahoo redmondským gigantem je prakticky minulostí. Zástupci Yahoo totiž oznámili, že veškerá jednání s Microsoftem končí. Poté, co se nejprve Microsoftu nepodařilo ulovit celou konkurenční společnost, začala tato redmondská korporace projevovat zájem zejména o vyhledávač Yahoo ― ten je totiž na rozdíl od Live.com (vyhledávače Microsoftu) alespoň na americkém trhu schopný do určité míry konkurovat Googlu. Nové plány se ale nelíbily představitelům Yahoo, a ti tak se slovy, že to, co chce Microsoft, se neshoduje s firemní strategií, jednání ukončili.

Yahoo ve stejnou dobu také oznámilo, že došlo k podepsání dohody s Googlem v oblasti internetové reklamy pro obsah a vyhledávání ― Yahoo nyní může používat kontextovou reklamu Google Adsense na svých amerických a kanadských webových stránkách.

Jestli se něco mezi Microsoftem a Yahoo ještě bude dít, ukáže až čas. O námluvách Yahoo a Microsoftu jsme psali v článku už na počátku února Probíhá válka nejen o internet.

Vyšla Opera 9.5

Minulý týden v přehledu zpráv jsme psali o tom, že v rozmezí několika málo dní vyšla aktualizovaná verze připravovaného webového prohlížeče Opera 9.5 ― vývojáři si pospíšili a prakticky záhy po uvolnění RC verze (kandidáta na vydání) vydali i konečnou stabilní verzi 9.5.

Vývojáři ji udělali stabilnější, bezpečnější i rychlejší ― jak už to tak bývá, jsou splněny všechny obligátní vlastnosti. Výkon byl navýšen hlavně u práce s JavaScriptem, moderními AJAXovými aplikacemi, ale i celkové zpracovávání stránek je díky novému vykreslovacímu jádru mnohem rychlejší. Uživatelé si ale také všimnou výrazného navýšení výkonu při práci s e-maily (Opera totiž funguje i jako celkem schopný e-mailový klient), s novinkami přes RSS kanály a došlo i k zrychlení komunikace přes protokol IMAP.

Změn je daleko víc a pokud se nebojíte vyzkoušet si nový browser, možná vás Opera něčím překvapí. Může to být třeba velice povedená funkce Speed-Dial (Rychlý přístup), kdy místo nové prázdné stránky se vám zobrazuje celkem devět vámi nadefinovaných webových stránek, na něž chodíte nejčastěji, integrované blokování reklam (přes pravé tlačítko myši), pohodlná práce se záložkami, e-mailový klient, ochrana proti malware a phishingu, gesta myší, povedený správce hesel, možnosti vytvoření vlastních vyhledávačů (prohledávajících oblíbené webové stránky) nebo třeba i ovládaní hlasem.

Operu 9.50 s podporou češtiny můžete stahovat odtud pro Windows, Mac OS X, Linux, ale i další operační systémy.

Firefox 3 už dnes

Jestliže se bavíme o webových prohlížečích, nesmíme samozřejmě zapomínat ani na Firefox. Tento oblíbený produkt Mozilly totiž brzo vyjde v nové, třetí verzi ― Firefox 3.0 by se měl objevit už během dneška. Že jde o program dlouho očekávaný řadou lidí, chtějí jeho fanoušci dokázat i tím, že se budou snažit zapsat jej mezi Guinnessovy světové rekordy. A to jako program, jenž za 24 hodin zaznamená nejvíce stažení. Pokud si budete chtít Firefox 3 stáhnout, navštivte domácí stránku tohoto prohlížeče.

OpenOffice v novém

Možná si vzpomínáte, že jsme vás minulý týden informovali o vydání Lotus Symphony, kancelářského balíku z dílen IBM, který je ke stažení zdarma. Ten sám o sobě vychází z balíku OpenOffice.org, jehož nová verze byla právě přednedávnem vydána. Nenastala však žádná velká změna v číslování, takže je jasné, že se ani programy v této kancelářské sadě ničím zásadním od předchozí verze neliší. V OpenOffice 2.4.1 byla opravena bezpečnostní chyba a podchyceny byly i desítky různých drobných chyb (kompletní přehled změn zde).

Kancelářská sada programů (plně v češtině) se skládá z textového procesoru (Writer), programu pro výpočty a práci s tabulkami (Calc), aplikace pro tvorbu a spouštění prezentací (Impress) a také podporuje práci s databázemi (Base), grafikou (Draw) nebo sazbu matematiky (Math).

Více informací naleznete na českých stránkách produktu. Stahovat můžete nativní verzi jak pro Windows, tak třeba i Mac OS X a Linux.

Apple oznámil přípravu nového operačního systému

Společnost Apple oznámila, že usilovně pracuje na nové verzi svého operačního systému ― Mac OS X se bude jmenovat "Snow Leopard" (Sněžný levhart) a měl by vyjít v druhé polovině roku 2009. Podle zástupců společnosti se v něm neobjeví žádné nové funkce, ale vývojáři se zaměřují na vyladění těch současných. "Mačkáme tlačítko pauza, co se přidávání nových funkcí týká, a zaměřujeme se na vylepšování nejlepšího operačního systému na světě," řekl viceprezident společnosti Bertrand Serlet.

Sněžný levhart bude obsahovat vylepšenou podporu pro práci s vícejádrovými procesory a bude podporovat OpenCL (Open Computing Language), programovací jazyk, který umožní, aby početní výkon grafické karty byl použit i pro úkoly, které s grafikou přímo nesouvisejí. Rovněž má dojít i ke snížení velikosti systému, aby "vám na disku zbylo více místa pro vaše fotografie a hudbu," stojí na stránkách společnosti. Pokud vás zajímají i další detaily, podívejte se na webové stránky, které jsou nové verzi Mac OS X věnovány.

17. 6. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Microsoft: Rusko spustilo kampaně cílené na ovlivňování prezidentských voleb v USA

Společnost Microsoft uvedla, že už se na internetu začaly objevovat ruské kampaně, které mají za cíl ovlivnit...

 

ČTÚ nebude nabízet další kmitočty pro DAB+

Český telekomunikační úřad už nebude nabízet další kmitočty pro digitální rozhlasové sítě. Existovat budou jen tři...

 

Vodafone garantuje volání přes hodinky i na značky Xiaomi a Samsung

Vodafone jako první český operátor rozšířil garanci volání přes hodinky bez telefonu na tři značky. Služba OneNumber...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...