Úvod > Články > ICQ vám už nemusí vůbec fungovat

ICQ vám už nemusí vůbec fungovat

A další novinky uplynulých dní: Na Rapidshare se už nemusí čekat ― Google musí odevzdat detailní databázi uživatelů YouTube ― Bouře kolem webových prohlížečů ― a více...

ICQ nezkolabovalo. Odstřihlo starší a neoficiální klienty

Patříte-li mezi uživatele komunikační sítě ICQ a nepoužíváte-li oficiálního klienta ICQ 6, pak jste možná v posledních dnech tvrdě narazili. Společnost AOL, jíž ICQ patří, totiž provedla po nějaké době další úpravy v tomto komunikačním protokolu, což ve výsledku vedlo k tomu, že spousty lidí se k síti ICQ nemohly vůbec přihlásit.

Problém se dotkl nejen neoficiálních klientů, ale i těch oficiálních ve starší verzi: nefunguje tak třeba ani ICQ 5.1 ― které spousta lidí stále upřednostňuje.

Těžkosti s připojením byly nahlášeny u všech neoficiálních aplikací, jako je Miranda, QIP (starší než 8070), v Linuxu Pidgin i Kopete  a v Mac OS nefungovalo připojení přes iChat.

Někteří vývojáři zareagovali okamžitě a vydali aktualizace, díky kterým ICQ i na neoficiálních klientech zase funguje (viz Pidgin 2.4.3) a dokonce se objevila i oprava pro ICQ 5.1. Pokud problémy s nefunkční sítí potkaly i vás, zkuste se podívat, jestli váš IM komunikátor nevyšel v nové verzi.

Další dávka bezpečnostních aktualizací od MS na cestě

Je tomu pár dní od chvíle, kdy jsme v článku Spolehlivější a rychlejší Windows Vista i XP upozornili na několik důležitých aktualizací pro tyto operační systémy, mezi nimiž nechyběly ani bezpečnostní záplaty vydané mimo pravidelné druhé úterý v měsíci, a Microsoft několik dní avizuje, že dnes 8. července vydá další čtyři bezpečnostní záplaty. Ty budou řešit zranitelnosti ve Windows, ale i Microsoft SQL Server a Exchange Server. Žádná z příchozích oprav nenese přívlastek „kritická“.

Pokud nemáte povolené automatické aktualizace, navštivte během dneška web Microsoft Windows Update.

Na Rapidshare už nemusíte čekat. Ale...

Jestliže využíváte služeb webové datové úschovny Rapidshare.com, pak jste si určitě museli všimnout změn, ke kterým v poslední době na tomto serveru došlo. Nejprve těch pár dobrých zpráv: pokud využíváte neplacenou verzi Rapidshare, po stažení jednoho objemnějšího  souboru už nebudete muset dlouhé hodiny čekat, než si stáhnete druhý soubor. Odstraněn byl i kontrolní obrázek (captcha), který hlavně v posledním modelu byl docela náročný na luštění ― kočky a psi obtočení kolem znaků. Před stahováním se tedy žádný kód zadávat nemusí, stačí jen 45 sekund počkat. Taktéž byl navýšen limit pro nahrání jednoho souboru: jeho velikost teď činí 200 MB oproti předchozím 100 MB.

Na konec obligátní špatná zpráva. Nejste-li platícím uživatelem, budete moci stahovat jen omezenou rychlostí, která činí 500 kbit/s, tedy 60 kB/s.

Google musí odevzdat detailní databázi uživatelů YouTube

Z rozhodnutí soudu musí společnost Google poskytnout databázi, ve které jsou záznamy o všech návštěvnících portálu YouTube, mediálnímu gigantu Viacom. Ten se s Googlem soudí už od jara loňského roku kvůli tomu, že jej podezřívá z porušování autorských práv. Na YouTube se totiž mělo objevit celkem 160 000 videí, ke kterým vlastnila autorská práva jen společnost Viacom.

Databáze lidem z Viacomu poslouží ke statistickému vyhodnocení přitažlivosti těch videí, která nejsou autorizovaná pro veřejné promítání na YouTube a které Google kvůli tomu sám odstranil. Chtějí totiž zjistit, zda tato videa nelákají návštěvníky víc než videa, kvůli kterým server YouTube jako takový vznikl.

Logovací databáze je velká asi 12 TB (terabajtů) a obsahuje ID uživatelů (jména/přezdívky), časy sledování videa, seznam zhlédnutých videí, IP adresu uživatele a další identifikátory obsahu. Viacom podle vlastních slov nechce nijak pátrat po uživatelích majících co do činění s nelegálním obsahem, ale chce se pouze zaměřit na vyhodnocování přitažlivosti videí.

Viacom žádal soud i o zdrojový kód systému YouTube, což však bylo soudem označeno za obchodní tajemství a soudce požadavek zamítl.

Bouře kolem webových prohlížečů

Není to tak dlouho, co vyšly nové webové prohlížeče Firefox a Opera, a už tady máme nové verze: Firefox vydal aktualizaci starší a stále majoritní verze 2 a Opera aktualizovala svůj nový browser, který teď nese číslo 9.51.

Firefox

Nejprve k Firefoxu. Firefox 3 se díky velkému zájmu uživatelů a médií nakonec opravdu oficiálně probojoval mezi Guinnessovy světové rekordy. A to coby aplikace, která za 24 hodin zaznamenala největší počet stažení. Oficiální číslo zní 8 002 530 stažení.

Už se sice objevila i zpráva o bezpečnostní chybě, jíž je Firefox 3 sužován, ale její oprava ještě nevyšla. Mozilla naopak vydala opravenou verzi Firefoxu 2 (2.0.0.15), v níž je opraveno tucet bezpečnostních chyb, z čehož celých pět je kritických. Tím ale vydávání aktualizací pro dvojkovou řadu nekončí, protože Firefox 2 i kvůli kompatibilitě s rozšířeními používá stále většina lidí. A už 15. července by Mozilla měla vydat další aktualizovanou verzi (2.0.0.16). Oficiální podpora Firefoxu 2 však skončí už letos v prosinci.

Český Firefox 2.0.0.15 stahujte odtud.

Opera

S vývojem nelení ani Opera Software ASA. Před pár dny její vývojáři dokončili a vydali Operu 9.51, v níž byly vyřešeny hlavně problémy se stabilitou. Změny nastaly v uživatelském rozhraní, poštovním klientovi i správci novinek, v zobrazování stránek, ale zalátány byly i známé bezpečnostní díry. Kompletní přehled změn naleznete na oficiálních stránkách. Operu si můžete stáhnout přímo ze stránek produktu.

Internet Explorer

Co se týče webového prohlížeče od Microsoftu, žádná nová verze sice nevyšla, ale za to v té stávající byla objevena závažná bezpečnostní chyba související s iframe. Podle všeho se týká i IE 6 a také zkušební verze IE 8. Microsoft však žádnou opravu ještě nemá, takže nemůžeme počítat s tím, že by se objevila dnes mezi avizovanými aktualizacemi.

8. 7. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Microsoft: Rusko spustilo kampaně cílené na ovlivňování prezidentských voleb v USA

Společnost Microsoft uvedla, že už se na internetu začaly objevovat ruské kampaně, které mají za cíl ovlivnit...

 

ČTÚ nebude nabízet další kmitočty pro DAB+

Český telekomunikační úřad už nebude nabízet další kmitočty pro digitální rozhlasové sítě. Existovat budou jen tři...

 

Vodafone garantuje volání přes hodinky i na značky Xiaomi a Samsung

Vodafone jako první český operátor rozšířil garanci volání přes hodinky bez telefonu na tři značky. Služba OneNumber...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...