Úvod > Články > Google sází na Android

Google sází na Android

O tom, že Google sází na mobilní aplikace, nikdo nepochybuje. Koneckonců mobilní verze všech základních služeb již dávno existují. Ale Google konečně odhaluje tajemství operačního systému Android.

Android je v hlavní míře dílem šéfa divize mobilních platforem Andy Rubina, který propaguje myšlenku otevřeného operačního systému. Ten by konečně měl spustit lavinu aplikací od vývojářů, kteří budou konečně mít plnou svobodu pro inovace. Symbian je teoreticky otevřeným systémem, mobilní Windows výrazně méně (ať se Microsoft buší v prsa, jak chce), nicméně v obou případech se jedná spíše o otevřený API (Application Programming Interface) nežli o skutečně otevřený systém.

V tom má Rubin samozřejmě pravdu, nicméně sázka na nezávislé programátory a vývojáře nemusí bezpodmínečně vyjít. Giganti jako je Nokia, Microsoft nebo Apple je svými produkty zaměstnávají víc než dost, takže je otázkou, jestli se nějak masivně vrhnou na podporu produktu, jehož komerční úspěch má zatím do zaručenosti daleko.

Samozřejmě vytvořit otevřený operační systém bez existujících periférií nemá valný smysl, proto utvořil Google asociaci Open Handset Alliance, kde jsou partnery firmy jako HTC a ARM. První prototypy ukázaly mobily s procesorem 300 MHz, což z nich dělá smartphone střední třídy.

Následovala série prohlášení, kdy se nejdříve spekulovalo o opoždění vývoje, zejména pro nadměrné požadavky ze strany Googlu a pro malý zájem nezávislých vývojářů, později ale společnost HTC tyto zvěsti vyvrátila a potvrdila, že na předvánoční trh dá mobilní telefon pracující s platformou Android. Název byl měl být mnohoslibný – Dream (Sen). I když firma občas vypustí nějakou informaci coby lákadlo, příliš detailů zatím nevíme. Maximální integrace s internetem bude samozřejmostí, ostatně sám Rubin mluví o tom, že současné mobily internet dostatečně nevyužívají a spokojí se s integrovaným browserem, který ale řadu internetových aplikací dostatečně nevyužívá.

Na veřejnost se dostaly i údaje o rozměrech, které by měly být 130 x 76 mm, odhady o klávesnici se liší a zatímco jedni mluví o vysouvací klávesnici, druzí ji očekávají podobnou jako je u Blackberry. Jestli ale jsou tyto informace pravdivé nebo naopak slouží pouze vybičování zájmu zákazníků, kteří se mezitím soustředili na nákup iPhonu druhé generace, to ví jen firmy HTC a Google.

Počet mobilních telefonů se po světě odhaduje na 3 miliardy, stále větší procento z nich umožňuje přístup k internetu, navíc poplatky za tento přístup klesají. Je proto jasné, že budoucnost internetu je v mobilních perifériích, kde zatím není dominující firma. A s příchodem giganta v podobě Googlu, který se topí v penězích, je o závody postaráno.

Starší článek: Google nabízí nově internetové volání a Wi-Fi

2. 9. 2008

Autor: Václav Větvička

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropská komise vyšetřuje Apple, Google a Metu, hrozí jim vysoké pokuty

Apple, Google a Meta jsou v EU vyšetřovány kvůli možnému porušení nového aktu o digitálních trzích. Společnostem...

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...