Úvod > Články > Telefónica O2 má snížit poplatky za pronájem linek

Telefónica O2 má snížit poplatky za pronájem linek

A další novinky uplynulých dní: Seriály na YouTube ― Flash Player 10 a video řízené grafickou kartou ― Hubbleův teleskop se nedaří restartovat ― a více...

Telefónica O2 má snížit poplatky za pronájem linek

Český telekomunikační úřad chce až o 42 procent snížit jednorázový poplatek, který Telefónica O2 účtuje ostatním operátorům za zpřístupnění pevných linek. S odvoláním na web ČTÚ o tom na svém serveru Finanční noviny.cz informuje ČTK.

Snížení velkoobchodních cen způsobí, že ostatní operátoři budou moci snížit koncovou cenu za poskytování svých služeb. Proto snahy Českého telekomunikačního úřadu kvitují i samotní operátoři, kteří Telefónice O2 za pronájem linek platí. "Každé snížení nákladů vytváří operátorům prostor pro vylepšení nabízené služby či její koncové ceny. Ne jinak je tomu i v tomto případě," uvedl pro ČTK mluvčí společnosti GTS Novera Pavel Kaidl.

Telefónica O2 Czech Republic si za zpřístupnění linek účtuje od 2 068 Kč do 2 722 Kč bez DPH. Měsíční poplatky za pronájem jednoho účastnického vedení se pohybují od 53 do 262 korun. Tiskový mluvčí Pavel Kaidl dále pro ČTK uvedl, že společnost GTS Novera, určitě jako i další operátoři, je ráda, že poté, co v červenci klesly měsíční poplatky za přístup k místní smyčce, má teď výrazně klesnout i cena za samotné zřízení tohoto přístupu. Dle něj jsou totiž ceny za zpřístupnění místní smyčky dominantního operátora pro ostatní poskytovatele neúměrně vysoké. „Tímto opatřením se přiblížíme alespoň k průměru Evropské unie,“ řekl. 

Telefónica O2 se podle Martina Žabky k plánům ČTÚ zatím nebude vůbec vyjadřovat. 

Adobe vydalo Flash Player 10 ― neskutečná úleva pro procesory

Společnost Adobe konečně vydala dlouho očekávanou desátou verzi Flash Playeru. Spousta novinek, větší interaktivita vytvořeného obsahu a podpora přehrávání hardwarovou akcelerací grafických karet mají být odpovědí na nedávno uvolněnou druhou verzi technologie Silverlight od Microsoftu.

Za novinky můžeme poděkovat i zdravému konkurenčnímu prostředí ― Microsoft totiž už nějakou dobu vyvíjí svou vlastní technologii pro multimédia na webu a interaktivní web, technologii, jež by měla podle zástupců společnosti časem Flash nahradit. Reakce Adobe na Silverlight přišla záhy a na svět se dostal finální Flash Player 10, který byl ve zkušební verzi dostupný už od května. 

Jeho hlavní předností, kterou ocení koncoví uživatelé, je, že už nebude docházet k neúměrnému zatěžování procesorů. Doposavad bylo totiž vykreslování obsahu a videí řízeno právě skrze procesory ― hlavně majitelé starších strojů pak měli na webu problémy a často se stávalo i to, že na webových stránkách s přemírou flashových reklam webové prohlížeče „padaly“. Desátá verze Flash Playeru ale k přehrávání obsahu už využívá akcelerace grafických čipů (GPU), takže CPU si mohou odpočinout a svou výpočetní sílu soustředit na jiné činnosti. 

Flash Player 10 obsahuje podporu různých vlastních filtrů a speciálních efektů, podporu nativní 3D transformace a animace a pokročilé zpracovávání zvuku. Jeho součástí je i nový textový engine pro vývojáře. „Designeři a vývojáři mohou transformovat dvojrozměrný obsah do trojrozměrného prostoru,“ říká Tom Barclay ze společnosti Adobe. 

Chcete-li využít výhod nového Flash Playeru, nainstalujte si příslušný plugin pro svůj webový prohlížeč přímo ze stránek Adobe. (Podporované systémy: Windows 2000/XP/Vista, mac OS X, Linux / 32bit).

Hubbleův dalekohled a problémy s "restartem"

Proslulý Hubbleův vesmírný dalekohled, který už 18 let studuje vesmír z oběžné dráhy kolem Země, má problémy. Na konci září selhaly některé jeho systémy a i přes první optimistické informace o úspěšném "restartování na dálku" se ukazuje, že opravy si vyžádají více času.

Pracovníci z Goddardova centra pro vesmírné lety NASA 14. října znovu nakonfigurovali šest komponent datového systému Hubbleova vesmírného dalekohledu a dalších pět komponent v jeho systému SIC & DH. Série oprav následovala poté, co 27. září tyto systémy selhaly a znemožnily tak Hubbleovu teleskopu provádět všechna vědecká pozorování kromě astrometrie, jíž na starosti měla jiná část dalekohledu.

Bohužel za pár dní, přesněji 16. října, došlo k další poruše, kdy software běžící v mikroprocesoru v přístroji ACS (Advanced Camera for Surveys) zaznamenal nesprávnou hodnotu napětí v části SBC (Solar Blind Channel), načež systém ACS vypadl. Kromě toho se objevily i jiné problémy a počítač Hubbleova teleskopu ztratil signál z počítače Standard Spacecraft Computer v systému SIC & DH. NASA příčiny selhání systémů nadále zkoumá a bude se snažit Hubbleův dalekohled co nejdříve zprovoznit. Všechny jeho přístroje zatím zůstávají "uspány" v nouzovém režimu. Probíhají pouze astrometrická měření.  

Počítače Asus EEE byly v prodeji s virem

Společnost ASUS varovala, že se na trh nedopatřením dostalo asi 4 500 kusů počítačů EEE Box, které byly při výrobě nakaženy škodlivým softwarem. Problém se týká jen japonského trhu, kde se z uvedeného množství prodalo asi tři sta kusů. Zbylé počítače byly staženy z prodeje a prodejci nakažené kusy vyměňují za nové. 

K nakažení zákeřným softwarem došlo chybou zaměstnance, který při testování systému připojil do počítače svůj USB flash disk, jenž nákazu nesl. Odborníci na bezpečnost upozorňují, že infikování počítačů přes USB klíčenky je čím dál častější a připomíná dobu, kdy se viry mezi počítači masově šířily pomocí disket. V současnosti se přes USB disky šíří řada virů a trojských koní, kteří se dnes nejvíce zaměřují na hráče on-line her, jimž kradou různé údaje. Rovněž instalují tzv. keyloggery, jež zaznamenávají stisknuté klávesy a kradou řadu uživatelských jmen a příslušných hesel. 

Připomeňme, že problémy s malwarem v hardwarových produktech se v nedávné minulosti nevyhnuly například společnosti Seagate. Na konci loňského roku se objevily její externí disky, mimochodem určené přímo pro tchajvanské vládní počítače, které obsahovaly rovnou několik škodlivých vzorků. Tehdy se vyšetřovatelé nebránili podezření, že disky byly nakaženy čínským subdodavatelem úmyslně na příkaz čínských vládních úřadů. Předtím podobný problém potkal i společnost Apple, kdy se prodávaly iPody Video s virem RavMonE.exe. 

YouTube přinese celé seriály

Přechod televizní zábavy do vln internetu pokračuje a stále více zábavních společností svůj byznys soustřeďuje i do oblasti webu. On-line televize, webové archivy pořadů nebo webové stránky určené seriálům. To je jen zlomek z toho, jaké možnosti dnes internet nabízí divákům, kteří televizor už moc nepoužívají a raději si programovou skladbu řídí sami. 

Velkou radost si pro své fanoušky například připravili tvůrci legendárního seriálu South Park, kteří letos na jaře spustili web SouthParkStudios.com, na kterém kromě spousty dalších věcí je možné zhlédnout všechny existující díly, jež od roku 1997 běžely na televizních obrazovkách.

Teď se pro něco podobného rozhodl i Google. Ve spolupráci se společností CBS se na stránkách YouTube.com zpřístupní různé seriály. Zpočátku půjde však o jakési "videa pro pamětníky", protože namísto nových snímků se nejdříve objeví Beverly Hills 902 10, Star Trek a Mladí a neklidní. Časem se kromě těchto legend má objevit další seriály a také pořady z HBO.

20. 10. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

ČTÚ nebude nabízet další kmitočty pro DAB+

Český telekomunikační úřad už nebude nabízet další kmitočty pro digitální rozhlasové sítě. Existovat budou jen tři...

 

Vodafone garantuje volání přes hodinky i na značky Xiaomi a Samsung

Vodafone jako první český operátor rozšířil garanci volání přes hodinky bez telefonu na tři značky. Služba OneNumber...

 

Telefon s Androidem dokáže otevřít dveře od milionů hotelových pokojů, na opravě bezpečnostní chyby se už pracuje

Výzkumníci objevili bezpečnostní chybu u zámků Saflok. Kdokoliv mohl pomocí telefonu s Androidem otevřít dveře...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...