Úvod > Články > Faktury konečně elektronicky

Faktury konečně elektronicky

Předminulý týden (16. 10. 2008) ohlásily Ministerstvo financí, Ministerstvo vnitra a sdružení SPIS (Sdružení pro informační společnost), že podepsaly Deklaraci o společném postupu v oblasti elektronické fakturace v ČR.

Dokument, který označily jako dopadem a významem daleko převyšující běžné ekonomické zprávy. Co přináší, respektive, co by mělo být jejím výsledkem?

Pokud vše půjde tak, jak si ministr financí M. Kalousek, prezident SPISu J. Polák a náměstek ministra vnitra Z. Zajíček naplánovali, tak na základě tohoto dokumentu bude navrženo řešení, jak fakturovat elektronicky. Méně pochopitelně řečeno – hledá se obecně uznávaný standard pro elektronickou fakturaci. Ministr financí M. Kalousek k tomu pro ČTK řekl:

"Je to dohoda všech vývojových, prodejních a implementačních firem, že se dohodnou a budou implementovat jednotný fakturační formát. Je to krok, který výrazným způsobem zjednoduší a usnadní administrativní zátěž jak plátcům, tak správcům." Na konferenci odhadl, že tímto krokem, jehož výsledky bychom měli vidět v horizontu jednoho roku, ušetříme 20 % administrativních nákladů.

Dohoda je unikátní i tím, že dovolí vznik standardu na základě demokratické shody a „zdola“ definovat standardy a formáty, které budou následně implementovány do produktů týkajících se fakturace. To je nepochybně lepší řešení, protože nám dává naději, že to celé bude s podporou soukromých subjektů i fungovat.

Deklarace samozřejmě přinese snížení nákladů soukromých subjektů i veřejné správy, zrychlení procesu fakturace a odstranění nutnosti archivovat papírové doklady, což je cíl nejedné vlády. Doufejme, že ve spojení se SPISem se konečně hnou ledy.

Návrh standardu jako takového vychází z doporučení UBL 2.0, vznikl na půdě pracovní skupiny SPIS „Elektronické standardy a výměna dat“ a nese název „ISDOC“.

Deklaraci ve smyslu závazku implementace standardu do svých řešení podepsalo těchto 14 firem (v abecedním pořadí): ABRA SOFTWARE, ASSECO CZECH REPUBLIC, CÍGLER SOFTWARE, ČESKÁ SPOŘITELNA, DC CONCEPT, ERNST & YOUNG, GORDIC, J.K.R., K2 ATMITEC, KARAT SOFTWARE, LCS INTERNATIONAL, MICROSOFT, SAP a STORMWARE. Celé znění Deklarace najdete na www.mfcr.cz.

28. 10. 2008

Autor:

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Itálie jedná o přísnějších trestech za zneužití umělé inteligence

Italská vláda jedná o návrhu zákona, podle kterého by za trestné činy spojené s AI nástroji hrozily mnohem přísnější...

 

Avast dostal v ČR pokutu ve výši 351 milionů korun

Avast dostal od českého Úřadu pro ochranu osobních údajů pokutu ve výši 351 milionů korun Důvodem je neoprávněné...

 

Microsoft: Rusko spustilo kampaně cílené na ovlivňování prezidentských voleb v USA

Společnost Microsoft uvedla, že už se na internetu začaly objevovat ruské kampaně, které mají za cíl ovlivnit...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...