Úvod > Články > WiMax: pilotní projekty

WiMax: pilotní projekty

Minule jsme se zaměřili na výrobce čipů a zařízení pro WiMax, dnes se podíváme na to, co uživatele zajímá nejvíc: kde se WiMax zkouší. Rychlost nasazování WiMax souvisí také s testováním produktů.

Mezi společnostmi, které projevují momentálně značný zájem o WiMax, najdeme AT&T (se zástupcem nově ve vedení WiMax Fora), Intel, Sprint (nový člen WiMax Fora) nebo Fujitsu Microelectronics. Komerčních služeb se dočkáme až v příštím roce. AT&T bude jako jeden z prvních provozovatelů zkoušet WiMax ve spolupráci se svými dvěma zákazníky v Middletown, N.J., a to od května letošního roku. V úvodu se bude jednat o datové služby (alternativa k pevným linkám) a teprve v druhé polovině roku má AT&T přidat podporu pro VoIP. Více podrobností o pilotním projektu společnost nezveřejnila.

France Telecom SA (FT) zahajuje pilotní projekt 802.16, a to hned s produkty od tří výrobců: Redline Communications Inc., Aperto Networks a Alvarion Ltd.. FT si tak chystá půdu pro doplnění nebo náhradu ADSL ve své nabídce. Ve městech Amilly, Lehon a La Salvetat jsou postaveny sítě, které lze právem označit jako pre-WiMax, pracující v pásmu 3,5 GHz. V Lehonu skončí příští měsíc první pilotní projekt (zahájený již vloni) s 32 zákazníky z řad domácností i státní správy. Ostatní dva pilotní projekty byly zahájeny nedávno a plánuje se jejich trvání do srpna letošního roku. V Amilly se zkouší zařízení od Redline na dvanácti podnikových zákaznících, zatímco v La Salvetat se používá zařízení od Alvarion pro 22 domácností.

Deutsche Telekom AG se svou širokopásmovou odbočkou T-Com chystá pilotní projekt v letošním roce. Pevný bezdrátový přístup podle 802.16 má být součástí čtvrtmiliardové (v eurech) investice do národní širokopásmové sítě. Budou se používat produkty od Alvarion.

WiMax Telecom AG plánuje zanedlouho zahájit pilotní projekt v „rodném“ Rakousku a koncem roku ve Švýcarsku. Ambiciózní společnost se chystá expandovat k nám podobně jako do dalších zemí bývalého východního bloku.

Testování a jiné zádrhele

Teprve na základě úspěšného testování se prokáže splnění základních výkonnostních požadavků a spolupráce zařízení v heterogenním prostředí, takže produkty mohou být opatřeny značkou WiMax. WiMAX Forum vybralo španělský Cetecom jako hlavní certifikační laboratoř pro WiMax; testování bude probíhat ale v mnoha regionálních laboratořích po celém světě. Testování by mělo zahájit v červenci letošního roku, což potvrzuje plány nasazení komerčních certifikovaných produktů na trh počátkem příštího roku. V prvních certifikovaných produktech se počítá s řešením fyzické vrstvy prostřednictvím modulace OFDM (Orthogonal Frequency Division Multiplexing) s 256 kanály (součástí normy jsou další dvě řešení).

Protože se testování opožďuje o půl roku oproti průvodnímu plánu, výrobci jsou vlastně nuceni přicházet na trh se svými produkty již před vlastní certifikací. Někteří chtějí s komerčním nasazením přeci jen čekat na oficiální certifikaci, ale mnozí již vypustili své produkty označované jako WiMax, aniž by byly prověřeny a ocertifikovány (Alvarion, Aperto a Wi-LAN).

Airspan, Alvarion a Redline se jako první pokusí privátně otestovat vzájemnou spolupráci svých produktů, aby nemuseli čekat na opožděnou první oficiální vlnu testování. Do testů nastoupily základnové stanice a CPE s platformou od Alvarionu BreezeMAX, produktová řada Airspanu AS.MAX a velké základnové stanice AN-100U od Redline. Cílem testů je zejména slučitelnost na fyzické vrstvě, tedy přenos dat mezi základnovou stanicí a více CPE na stejném kanálu. Teprve následně se testy zaměří na funkce podvrstvy MAC. Zařízení samozřejmě bude potřeba pro certifikát od WiMax Fora podrobit oficiálnímu testování.

Příště: jak to bude s tolik očekávaným nasazením WiMax v praxi.

30. 3. 2005

Autor: Ing. Rita Pužmanová, CSc., MBA

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropská komise vyšetřuje Apple, Google a Metu, hrozí jim vysoké pokuty

Apple, Google a Meta jsou v EU vyšetřovány kvůli možnému porušení nového aktu o digitálních trzích. Společnostem...

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.