Úvod > Články > ADSL bez poplatku za pevnou. Máte zájem o nahotu?

ADSL bez poplatku za pevnou. Máte zájem o nahotu?

Společnost Telefónica O2 Czech Republic rozjíždí pilotní provoz nahého ADSL. Pro koncové zákazníky to znamená, že nebudou muset platit paušál za pevnou linku.

Když jsme pár dní před koncem roku vydali článek, v němž jsme se snažili shrnout ty nejdůležitější události v IT a telekomunikacích, možná jste si všimli, jak rok 2008 byl nabit událostmi ve světě českého ADSL. Změny, byť někdy třeba jen marketingově laděné, se odrazily hlavně u uživatelů, k žádným drastickým zásahům do provozu firem nedošlo (kromě několika malých akvizic či odkoupení Volného). Během loňského roku se nejen zrychlovalo, ale zrušily se i datové limity a aplikace FUP (Fair User Policy).

Právě rušení datových limitů vzbudilo mezi klienty velký rozruch. Datové limity, ještě „nedávno“ navíc až směšně malé, byly jedním z hlavních parametrů, na jejichž základě se zákazníci rozhodovali, jaké připojení si vybrat. Jestliže vůbec měli na výběr. Když v březnu společnost Telefónica O2 oznámila, že s platností od 1. dubna datové limity ruší, mezi lidmi propukla nevěřícná vlna a domnění, že jde o žert na prvního apríla. O žert nešlo, FUP postupně zrušili všichni velcí poskytovatelé ADSL. Jedna překážka ADSL padla.

Téma rušení limitů teď ale na chvíli opusťme, protože, jak se zdá, může padnout další mantinel. S koncem roku se v českých médiích objevily zprávy o snad ještě zásadnější změně: na svět se dostává nahé ADSL v síti Telefónicy O2. Jde o vysokorychlostní připojení k internetu přes ADSL, jehož zřízení a provoz už není podmíněn aktivní telefonní linkou, kterou je potřeba paušálně platit.

Prvotní spekulace o spuštění nahého (naked) ADSL však náš dominantní operátor moc komentovat nechtěl. Ředitel pro vztahy s médii ze společnosti Telefónica O2 Vlastimil Sršeň jen vzkázal, že budoucí plány nelze odtajňovat.

Co se kolem 20. prosince vědělo, bylo jen to, že nahé ADSL je možná v plánu a mělo by vyjít na zhruba 600 Kč měsíčně i s daní. O zhruba týden později, přesněji 29. prosince, už Telefónica O2 promluvila. V kratičké tiskové zprávě spekulace potvrdila a oznámila, že opravdu zahajuje pilotní provoz nové varianty velkoobchodních služeb ADSL. Testování nahého ADSL s velkoobchodními partnery bude probíhat v deseti lokalitách po celé České republice. Jak zpráva dále uvádí, "cílem pilotního provozu je prověřit systémy a sítě z hlediska jejich synchronizace pro případný pozdější provoz v praxi."

Nahé ADSL, kdy tedy zákazník platí jen a pouze za broadbandovou přípojku a nikoliv za telefonní přípojku, stojí 580 Kč s DPH (což souhlasí s dřívějšími spekulacemi o částce kolem 600 Kč/měsíc). Města, ve kterých pilotní provoz bude probíhat, jsou Havířov, Jablonec nad Nisou, Kladno, Mělník, Opava, Prostějov, Říčany, Šumperk, Tábor a Třebíč.

Cena 580 Kč za měsíc se vztahuje k první rychlostní variantě, tedy tarifu "až 8 Mbit/s" a vzhledem k tomu, že jde o velkoobchodní nabídku pro partnery, výsledná cena bude trochu jiná. Její výše bude záležet na rozhodnutí ostatních poskytovatelů ADSL, kteří využívají sítě Telefónicy O2. Kompletní ceník nabídek nahého ADSL od velkoobchodních partnerů by se mohl objevit už brzy, nicméně bude záležet, jak dopadne pilotní provoz a jeho analýza. Poté by svou maloobchodní nabídku pro koncové domácí a firemní zákazníky měla uveřejnit i Telefónica O2. To ale záleží na tom, jak testování dopadne a jaká bude jeho životaschopnost.

V současnosti je nejlevnější variantou připojení přes ADSL u Telefónicy O2 připojení 8 Mbit/s za 475 Kč s daní ― do výsledné částky se promítá ale i paušál za pevnou, a to minimálně v ceně tarifu O2 Mini, které pro provoz ADSL vyjde na dalších 356 Kč s daní (bez ADSL na 237 Kč). V součtu se tak dostáváme na 831 Kč za ADSL s vázanou pevnou hlasovou službou. Jestliže se budeme tedy držet ceny okolo 600 Kč za nahé ADSL, oproti současné nabídce s povinným paušálem za pevnou linku bude úspora u Telefónicy O2 činit více než 200 Kč.

Telefónica zabila dvě mouchy jednou ranou

Krok Telefónicy O2 ke spuštění nahého ADSL je překvapivý, ale ne nepochopitelný. Překvapivý je v tom, že ještě donedávna se k němu společnost nehlásila a vyvracela jeho výhodnost.

Často se v médiích mluvilo i o tom, že Telefónica O2 by nahé ADSL ráda zavedla, ale nemůže, protože ji v tom brání Český telekomunikační úřad. Těžko říct, odkud se původně tyto informace vzaly, ale je pravdou, že tato fáma dlouho přežívala. Vyvrátil ji vlastně až v polovině roku sám Telekomunikační úřad, který na svém webu na konci května oznámil, že bude po Telefónice O2 chtít, aby tuto možnost nabídla konkurenčním poskytovatelům, jímž pronajímá vedení.

Tehdejší mluvčí společnosti Martin Žabka v reakci varoval, že nahé ADSL zas takovou výhrou není. "Naked ADSL není pro zákazníky tak výhodné, jak se může laikům zdát. Klíčovou část ceny za hlasový tarif tvoří náklady na přístupové vedení, které by se jinak musely promítnout do ceny naked ADSL," poznamenal. Vlastně tím chtěl říct, že se může stát, že nahé ADSL by v součtu vyšlo na (skoro) stejnou sumu jako ADSL s nejnižším hlasovým tarifem.

Teď vidíme, že tato služba koncovému zákazníkovi přinese úsporu víc než 200 Kč ― nakonec "by to mohlo jít". Ale otázka zní: doopravdy to půjde?

Tím se dostáváme k druhé části, a to že tento krok s hraním si s nahým ADSL není nepochopitelný. Za prvé Telefónica O2 reaguje na požadavky Českého telekomunikačního úřadu. Tím jej i kritiky takříkajíc umlčí. Vstřícný krok s velkoobchodní nabídkou nahého ADSL teď učinila ― a to, jestli sama nahé ADSL nabídne, se bude odvíjet od úspěchu pilotního projektu.

Za druhé, pokud se tedy zkouška povede a nahé ADSL se ukáže jako obchodně životaschopné, může si jím sama pomoci. Jak je známo z čísel za rok 2008, míra růstu počtu nových ADSL přípojek totiž klesá a právě v tomto ohledu ADSL svou bitvu prohrává se stále populárnějším bezdrátovým připojením. To, že Telefónica O2 teď sama sází na WiFi úzkou spolupráci s lokálními poskytovateli, je už ale jiné téma, které je nad rámec tohoto článku.

Chcete nahé ADSL?

Ono nahé ADSL může totiž stejně rychle vyšumět jako ADSL bez FUP. Klienti takovou řadu let volali po datově bezlimitním připojení, že se zdálo, že je to jeden z nejdůležitějších faktorů připojení. Poté, co Telefónica O2 a další poskytovatelé limity odstranili, se čekal velký nárůst zájmu o ADSL, avšak nijak zásadní boom nenastal. Lidé jsou totiž nespokojeni pořád, nehledě na to, co se ruší, co se vylepšuje či co nového se zavádí. Místo datových limitů na scénu přišlo řízení datového toku a diskuse se opět zaplnily stížnostmi, že FUP byl náhodou super, protože stahování dat probíhalo maximální rychlostí a že hodnoty datových limitů byly dostačující.

Teď se situace může opakovat. Strašidlo ve formě povinné telefonní linky může pominout, čímž nespokojení zákazníci na chvíli dojdou uspokojení, ale rázem mohou vyvstat nové otázky, zda vůbec má cenu se kvůli dvěma stovkám zbavovat pevné linky, volných minut, telefonního čísla apod. Dělat jakýkoliv průzkum, zda by byl zájem o nahé ADSL, nemá cenu, protože průzkumy se vší úctou takřka nikdy neodpovídají skutečnému stavu. Vzorek respondentů je vždy neporovnatelně menší než základna potenciálních zákazníků.

Samozřejmě že pevné hlasové služby přes metalické sítě Telefónicy O2 se dají nahradit službami VoIP (telefonováním přes internetový protokol), ale tyto služby jsou pořád mezi laiky něčím neznámým. VoIP má své nesporné výhody, ale masivní úspěch by zaručila jen velká kampaň ze strany právě Telefónicy O2, která by VoIPem mohla nahradit klasickou pevnou linku a službu k nahému ADSL poskytovat. Jenomže zase bychom mohli narazit na domácnosti, které nevidí a ani jen tak neuvidí rozdíl mezi "voláním přes Telefónicu O2" ve formě VoIPu a "voláním přes Telefónicu O2" ve formě „nutného zla“ klasické linky. A vysvětlovat těmto zákazníkům, že lze používat VoIPové služby jiných poskytovatelů bez závislosti na Telefónice O2, je rovněž problematické.

Činit jakékoliv závěry, jak nahé ADSL bude úspěšné, a zda bude dostatečně úspěšné na to, aby ho v maloobchodní nabídce představila sama Telefónica O2, prostě nelze. Situace velkého očekávání, takové čekání na Godota, je podobná i v dalších oblastech IT a telekomunikací, kromě zmíněného FUP to byl třeba první servisní balík pro Windows Vista (uživatelé si ale stěžují dále a přechod odkládají), třetí servisní balík pro Windows XP (na který se čekalo jako na jakéhosi spasitele hodně let) či nově Windows 7. A navíc nesmíme zapomínat, že nahé ADSL už konkurence ve vlastních sítích nabízí. Jste tedy z možnosti pořízení nahého ADSL nadšeni, nebo vám vadí něco jiného?

2. 1. 2009

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

ČTÚ nebude nabízet další kmitočty pro DAB+

Český telekomunikační úřad už nebude nabízet další kmitočty pro digitální rozhlasové sítě. Existovat budou jen tři...

 

Vodafone garantuje volání přes hodinky i na značky Xiaomi a Samsung

Vodafone jako první český operátor rozšířil garanci volání přes hodinky bez telefonu na tři značky. Služba OneNumber...

 

Telefon s Androidem dokáže otevřít dveře od milionů hotelových pokojů, na opravě bezpečnostní chyby se už pracuje

Výzkumníci objevili bezpečnostní chybu u zámků Saflok. Kdokoliv mohl pomocí telefonu s Androidem otevřít dveře...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...