Úvod > Články > FTTH v Americe

FTTH v Americe

Podle zprávy analytiků Render Vanderslice & Associates LLC (RVA), „Fiber-To-The-Home: The Third Network FTTP/FTTH 2004/2005“, bylo na konci loňského roku v USA téměř milión přípojek FTTP (Fiber To The Premises). Podle předpokladů by se počet domácností využívajících optickou přípojku mohl v letošním roce zvýšit až o 400%.

Z hlediska použitých protokolů se rozšiřují jak FTTP na bázi Ethernetu, tak na bázi ATM. BPON (Broadband Passive Optical Network) propaguje Verizon, ale zájem roste především o lepší technologie jako EPON (Ethernet PON), GPON (Gigabit PON) a dvoubodový Ethernet. 80% FTTP nabízí kompletní trojkombinaci služeb a je zřejmý postupný přechod k přenosu po IP.

Podle předpovědí by se v USA mohla dočkat optické přípojky do konce této dekády každá druhá domácnost (celkem 60 miliónů). Většinou se bude jednat o optiku dotaženou nikoli až do domu (FTTH, Fibre To The Home), ale do nejbližšího uzlu (FTTN, Fibre To The Node).

UTOPIA není utopie

Jedním z ostře sledovaných projektů v USA je UTOPIA (Utah Telecommunication Open Infrastructure Agency), kde 14 měst v Utahu (Orem, Brigham City, Lindon, Perry, Cedar City, Midvale, Riverton, Cedar Hills, Murray, Tremonton, Centerville, West Valley City, Layton a Payson) buduje společně optickou síť pro připojení 150 tisíc domácností a podniků (dohromady asi půl miliónu uživatelů). Jde o velkoobchodní model (Open Service Provider Network) navržený DynamicCity.

Jde o podobný model, který uspěl v Japonsku: poskytnout kapacitní připojení a služby již přijdou samy. Z hlediska technologií požadavkům na nízkou nákladovost a dostupnost sítě odpovídá Ethernet a VPLS (Virtual Private LAN Service), se zajištěnou kvalitou služby, redundancí a bezpečností na druhé vrstvě. Pro zajímavost, zvolená topologie sítě vypadá následovně:
V rámci UTOPIA města získávají prostředky na budování sítě prodejem nízkoúrokových obligací. Vláda buduje síť, ale pouze soukromé společnosti mohou přeprodávat přístup zákazníkům. Příjmy se získávají od ISP z poplatků za oslovení místních zákazníků a tyto příjmy kryjí náklady na vydávání obligací a na provoz sítě.

Např. společnost MSTAR jako první místní poskytovatel služeb díky síti UTOPIA nabízí ve městě Orem symetrickou 10 Mbit/s službu FTTP za 40 dolarů měsíčně a chystá se záhy na 100 Mbit/s.

V USA je pro zajímavost kromě UTOPIA řada dalších „městských“ projektů budování optických sítí:

 

22. 4. 2005

Autor: Ing. Rita Pužmanová, CSc., MBA

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Itálie jedná o přísnějších trestech za zneužití umělé inteligence

Italská vláda jedná o návrhu zákona, podle kterého by za trestné činy spojené s AI nástroji hrozily mnohem přísnější...

 

Avast dostal v ČR pokutu ve výši 351 milionů korun

Avast dostal od českého Úřadu pro ochranu osobních údajů pokutu ve výši 351 milionů korun Důvodem je neoprávněné...

 

Microsoft: Rusko spustilo kampaně cílené na ovlivňování prezidentských voleb v USA

Společnost Microsoft uvedla, že už se na internetu začaly objevovat ruské kampaně, které mají za cíl ovlivnit...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...