Úvod > Články > Tři nové specifikace DSLHome

Tři nové specifikace DSLHome

U příležitosti právě skončené SUPERCOMM se pochlubilo DSL Forum triem nových technických zpráv (Technical Reports, TRs), jejichž úkolem je vylepšit rozhraní DSL pro připojení různorodých zařízení v moderní domácí síti. Iniciativa DSLHome, která má napomoci rozvoji domácích sítí, vznikla vloni.

O čem nové technické specifikace jsou:

TR-064 "LAN-Side DSL Customer Premises Equipment (CPE) Configuration Specification" zlepšuje možnosti managementu tak, aby uživatel mohl jednodušeji provést instalaci sám a sám následně provádět management služeb na vyšší úrovni.

TR-068 "Base Requirements for an ADSL Modem with Routing" stanovuje požadavky na DSL modemy o vysoké kvalitě, které se mají dostat na maloobchodní trh. Zákazníci si tak mohou vybrat z větší plejády zařízení, která lze bez problémů implementovat v přístupových sítích různých poskytovatelů.

TR-069 "CPE WAN Management Protocol" definuje jednotný rámec pro funkce managementu koncových zařízení a bezpečný postup pro autokonfiguraci CPE. Díky tomu bude možné nabízet více služeb jako firewall, anti-spam a dalších součástí zabezpečení domácí sítě.

Všechny tři nové TR jsou tedy určeny ke zlepšení stávajících a k umožnění nových služeb prostřednictvím přípojek DSL. Vylepšené možnosti CPE doplňují architekturu založenou na IP, definovanou ve starší TR-059. Ta podporuje služby pro zprostředkování obsahu (content delivery), jako hry, video na vyžádání nebo videokonference.

Ukázka „síly“ domácích sítí

Inteligentní domácnost po vzoru DSLHome se představuje na roadshow SUPERDemo. Demonstrace ukazuje koncovou DSL síť (na bázi TR-059) s nejmodernějšími branami domácí sítě, která ukazuje nové rodinné aplikace i aplikace pro domácí kancelář (IP telefonie, on-line hry, streaming video). Ukázka slouží k představení možnosti DSLHome a uplatnění technologií a zařízení od různých výrobců: Aethra, Alcatel, Apple, Caspian Networks, Calix, Cisco Systems, Ericsson, Intel, KTL, Laurel Networks, Linksys, Microsoft Xbox, Motive, Net.com, Netopia, Nortel Networks, RCA, Redback Networks, Samsung, SBC, Spirent Communications, Thomson.

Demonstrace má přesvědčit jak domácí uživatele o přínosech domácí sítě navazující na širokopásmovou přípojku na bázi DSL, tak poskytovatele o nových profitabilních službách, které by mohli nabízet domácím uživatelům. Roadshow se z Ameriky přesune později do Evropy (CeBIT).

DSL se vede ve světě dobře

Připomeňme, že DSL se drží na přední příčce mezi širokopásmovými přístupovými technologiemi, protože v prvním čtvrtletí 2004 počet DSL přípojek globálně vzrostl o téměř 15%, což je nejméně dvojnásobná rychlost růstu, než kterou ve stejné době zaznamenaly ostatní typy širokopásmových přípojek. Celkově má dnes DSL zhruba 65% trhu s širokopásmovým připojením, 34% patří kabelovým přípojkám, optice, Ethernetu, bezdrátovým a satelitním přípojkám.

Z jiného pohledu je ale zajímavé, že z 69 zemí světa, kde se nabízejí širokopásmové služby, jen v jedenácti z nich DSL převládá. Mezi ty ostatní tradičně patří USA s převahou kabelových přípojek (v absolutních číslech USA vede v počtu přípojek s 27 milióny uživatelů, z čehož jen 38.5% využívá DSL), nebo Kanada (4,9 miliónů uživatelů, z toho 53% využívá kabelové přípojky). V EU dnes DSL tvoří tři čtvrtiny širokopásmového trhu, protože i v tradičně „kabelově-orientovaných“ zemích jako Velká Británie, Holandsko nebo Rakousko DSL již kabelovky překonalo. V Evropě je 30% všech širokopásmových přípojek světa.

   Zdroj: DSL Forum

27. 6. 2004

Autor: Ing. Rita Pužmanová, CSc., MBA

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

ČTÚ nebude nabízet další kmitočty pro DAB+

Český telekomunikační úřad už nebude nabízet další kmitočty pro digitální rozhlasové sítě. Existovat budou jen tři...

 

Vodafone garantuje volání přes hodinky i na značky Xiaomi a Samsung

Vodafone jako první český operátor rozšířil garanci volání přes hodinky bez telefonu na tři značky. Služba OneNumber...

 

Telefon s Androidem dokáže otevřít dveře od milionů hotelových pokojů, na opravě bezpečnostní chyby se už pracuje

Výzkumníci objevili bezpečnostní chybu u zámků Saflok. Kdokoliv mohl pomocí telefonu s Androidem otevřít dveře...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...