Úvod > Články > FTTH v Evropě

FTTH v Evropě

Optika je stále okrajové řešení pro poskytovatele širokopásmových služeb BSP (Broadband Service Provider), i když komerčních projektů přibývá. Ve Švédsku jsou to provozovatelé B2 Bredbandsbolaget a Bostream, v Itálii eBiscom (provozovatel DSL a FTTH) se svou službou Fastweb. V Norsku jdou cestou optiky zase sítě provozované vlastníky rozvodných sítí, Lyse Tele a Adger Energi Bredband.

Fastweb nabízí 4-6 Mbit/s po DSL a 10 Mbit/s po optice. Paušálně se platí 40 euro za neomezený přístup, nebo lze zvolit časově omezený přístup např. za 10 euro za 10 hodin on-line měsíčně, nebo 24 euro měsíčně pro přístup v noci (mezi 20:00-8:00). Fastweb má téměř 400 tisíc zákazníků, kteří využívají kombinaci služeb: rychlý přístup, telefonie a TV. Nová marketingová vlna ale odděluje tyto služby a nabízí je samostatně. Zhruba 70% zákazníků využívá také službu TV vysílání. I Fasweb ale i přes všechny poklesy cen připouští, že realizovat optickou přípojku stále vyjde zhruba na 1200 euro, což je dvojnásob dráž než vyjde připojení zákazníka prostřednictvím DSL.

Ve Švédsku je konkurenční boj mezi FTTH a dominantním telekomunikačním provozovatel „na vině“ nejvyšších nabízených rychlostí přístupu k Internetu v Evropě. TeliaSonera musela přistoupit k modernizaci své sítě a dnes nabízí DSL s 8 Mbit/s a zkouší 10 Mbit/s. B2 Bredbandsbolaget  je poskytovatel jak FTTH, tak DSL a má 120 tisíc zákazníků. Nabízí tři rychlosti: 10 Mbit/s (34,97 euro), 24 Mbit/s (49,07 euro) a 100 Mbit/s (97,81 euro). Bostream nabízí rychlý přístup na optice v kombinaci s VDSL, a to do rychlosti 26 Mbit/s (43,40 euro).

Podle zprávy Yankee Group, „Residential fiber“, budou do roku 2010 mezi technologiemi rychlého přístupu v Evropě dominovat kabelové a DSL přípojky, ale v další dekádě jim FTTH již začne výrazně šlapat na paty. Lze očekávat, že do budování nových optických přístupových sítí se výrazně zapojí alternativní síťoví provozovatelé, elektrorozvodné společnosti, magistráty a obecní úřady a také vlastníci pozemků a budov. S rostoucím počtem FTTH budou i dominantní telekomunikační provozovatelé nuceni přistoupit k modernizaci svých sítí.

Cenová bomba

Typickým steskem nad optickou přípojkou je její cena. Nicméně situace se rychle vyvíjí ve prospěch cenových relací spojených s optickými přístupovými sítěmi. Komponenty potřebné pro FTTH jsou dnes již běžně na trhu a jejich cena se v poslední době značně snížila. Náklady na instalace lze také snížit, např. pomocí pokládky kabelů při stavbě nových budov nebo kopání silnic. Zafoukávání kabelů je také efektivní a často používanou metodou pro snížení počátečních nákladů, podobně jako mikrokabely. Někteří provozovatelé nabízejí zákazníkům, aby si potřebné výkopy na svých pozemcích provedli sami, čímž mohou snížit pořizovací cenu optické přípojky.

Obchodní model však stále pro telekomunikační provozovatele není natolik lákavý, aby se pouštěli do nasazování optických přístupových sítí ve velkém. Lákadlem jsou ovšem video služby, zejména TV vysílání s vysokým rozlišením (HDTV), jejichž požadavky na šířku pásma jsou až desetinásobek oproti běžnému vysílání. Simultánní dva kanály o standardním rozlišení a další dva kanály HDTV spolu s širokopásmovým přístupem o kapacitě 2-5 Mbit/s si vyžádá přípojku o kapacitě až 50 Mbit/s. To je samozřejmě nedostupné jinou technologií než právě FTTx. Přitom náročnější uživatel se ani s tímto nemusí spokojit: pokud bude chtít 5-6 simultánních HDTV toků a vedle toho ještě 10 Mbit/s datový přístup, pak se snadno dostaneme na úroveň 100 Mbit/s.

I když to na první pohled vypadá jako jednoznačná výhoda pro optické přípojky, ve skutečnosti se o video perou všichni poskytovatelé širokopásmového přístupu. O HDTV usilují jak kabeloví, tak satelitní provozovatelé. A přestože kapacitně xDSL nemůže požadavkům na HDTV „opticky“ vyhovět, nové techniky komprese a nové typy technologie xDSL si s vysokým rozlišením již také dokáží (aspoň teoreticky) poradit.

26. 4. 2005

Autor: Ing. Rita Pužmanová, CSc., MBA

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropská komise vyšetřuje Apple, Google a Metu, hrozí jim vysoké pokuty

Apple, Google a Meta jsou v EU vyšetřovány kvůli možnému porušení nového aktu o digitálních trzích. Společnostem...

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.