Úvod > Články > Už 25. sebevražda ve francouzském Télécomu během 18 měsíců

Už 25. sebevražda ve francouzském Télécomu během 18 měsíců

A další novinky uplynulých dní: T-Mobile může odkoupit část Českých Radiokomunikací - Uživatelé Mac OS X a mobilních telefonů Sidekick přicházejí o data - a více...

T-Mobile může koupit část Českých Radiokomunikací

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) dal zelenou obchodu mezi společností T-Mobile a Českými Radiokomunikacemi. T-Mobile tedy může bez dalších podmínek převzít maloobchodní klientelu Radiokomunikací. Získá tím asi 170 000 nových klientů využívající datové služby Radiokomunikací, tj. internetové připojení přes ADSL a nově také službu WiMAX.

Obchod obě firmy oznámily již dříve v září a jak se nechaly slyšet, rády by jej dokončily do konce listopadu letošního roku. Po schválení ÚOHS jim už v transakci nic nebrání.

Jak jsme dříve informovali,

  • T-Mobile díky převzetí maloobchodní části ČRa bude moci nabídnout fixní služby a zároveň se stane jedničkou mezi alternativními operátory nabízejícími DSL připojení.

  • České Radiokomunikace se plně zaměří na své klíčové oblasti podnikání – vysílací služby a telekomunikační služby pro firemní zákazníky, čímž naplňují svou vizi předního infrastrukturního operátora.

Naše čtenáře možná bude zajímat i to, že T-Mobile zájemcům nabízí také nahé ADSL, tj. připojení k internetu bez nutnosti platit za telefonní linku (rychlost downloadu až 8 Mbit/s). V rámci akce (která platí do konce roku) jej klienti mohou získat za 499 Kč/měsíc po dobu jednu roku (podmínkou je podepsání smlouvy na 24 měsíců, v druhém roce platí standardní cena 699 Kč/měsíc).

Mobily Sidekick: uživatelé přišli o všechna osobní data

Společnost Microsoft potvrdila, že uživatele patrně nenávratně přišli o všechna data v chytrých telefonech Sidekick. Mezi data vzdáleně spravovaná a uložena na serverech patří kontakty uživatelů, telefonní čísla, fotky, úkoly a jiné dokumenty a údaje v kalendáři. Microsoft ale odmítá, že by za selhání mohl on sám, servery patří společnosti Danger (česky "Nebezpečí"...), kterou nedávno koupil. Data se podle dostupných zpráv patrně nepodaří obnovit všechna, byť Microsoft hlásí, že některá již obnovil. Jak píší zahraniční magazíny, podle všeho selhaly i zálohovací systémy serverů.

Mobilní operátor T-Mobile uživatele chce ztráty dat vykompenzovat poskytnutím datových služeb na měsíc zdarma, to však jeho klienty dle reakcí na webu příliš neuklidňuje. Operátor zákazníkům, kteří byli chybou postiženi, dále poskytne kupóny v hodnotě sto dolarů.

Ať už to se ztracenými daty dopadne jakkoli, kritici tzv. cloud computingu dostali další vodu na mlýn. Služby, které nabízejí ukládání osobních dat a dokumentů na vzdálených serverech (a nikoli přímo v telefonech nebo počítačích) bývají často označovány za nebezpečné: jednak právě kvůli riziku ztráty dat (což uživatel nemůže vůbec ovlivnit), jednak také s ohledem na možnost ztráty soukromí.

Uživatelům se radí, aby svá data (kontakty, obrázky, zprávy, kalendář apod.) pravidelně zálohovali do počítače.

Mac OS X Snow Leopard: uživatelé přicházejí o svá data

Další ztrátu dat hlásí uživatele operačního systému od společnost Apple: v důsledku chyby v systému uživatelé přicházejí o data souvisejících s uživatelskými účty.

Mnozí majitelé Macintoshů si na internetových fórech stěžují, že po přechodu na vyšší verzi (Snow Leopard) a po přihlášení do systému pod účtem „host“ dochází ke smazání jejich osobních dat. Mizí tudíž nejen nastavení systému a všech aplikací, ale rovněž se ztrácejí soubory v osobních složkách, tj. dokumenty, fotografie a hudba apod. Nejvíce problémů hlásí uživatelé, kteří na vyšší verzi migrovali z Mac OS X 10.5 (Leopard). Není tedy výjimkou, že objem ztracených dat se pohybuje i v řádu stovek gigabytů.

Chyba se projevuje kompletním smazáním uživatelského profilu a všech souborů, které tedy s ním souvisejí. Po dalším přihlášení do Mac OS X se účet zresetuje, vytvoří se nový profil s prázdným obsahem. Uživatelé by proto na svých Macintoshích měli zakázat účet hosta a také zálohovat systém programem Time Machine.

Texty Václava Havla jsou dostupné na webu

Od minulého týdne mohou čtenáři na nových webových stránkách najít básně, hry, eseje a různé další texty Václava Havla. Dostupné jsou na adrese www.vaclavhavel-library.org.

"Knihovna Václava Havla byla založena po vzoru prezidentských knihoven v USA a je jedinou institucí svého druhu v Evropě. Slouží k dokumentaci, výzkumu a propagaci života, díla a myšlenek Václava Havla: dramatika, bojovníka za svobodu, organizátora české a středoevropské nezávislé kultury, vězně svědomí, vůdce sametové revoluce roku 1989, československého a českého prezidenta, 'českého mýtu' a jedné ze světových morálních autorit 20. století," stojí na webové prezentaci knihovny.

"Vydáváme knížky, pořádáme výstavy, organizujeme debaty, kolokvia a menší konference – s cílem mapovat život a dobu Václava Havla, jeho rodiny a lidí, kteří se pohybovali v jeho blízkosti. Středním školám nabízíme edukativní programy, na kterých se můžou studenti blíže seznámit s havlovskou látkou, ale také s dobou nesvobody před listopadem 1989."

Francouzský Télécom: Už 25. sebevražda během roku a půl

Světová média informují o další sebevraždě zaměstnance telekomunikační společnosti France Télécom. Za posledních 18 měsíců je to v pořadí již 25 sebevražda, přičemž minulé úterý se o ni pokusil další ze zaměstnanců, toho se podařilo zachránit.

Osmačtyřicetiletý zaměstnanec firmy byl ve čtvrtek bez známek života nalezen doma, poslední měsíc byl v pracovní neschopnosti. 

Vysoký počet sebevražd ve francouzské telekomunikační firmě budí poslední dobou velký zájem tamních médií. Ta kritizují podmínky, kterým jsou zaměstnanci France Télécom vystaveni. Psychickému tlaku čelí hlavně kvůli snaze firmy uspět v zápolení s konkurencí. Odbory proto na zítřek svolaly protestní akci, která má za cíl na podmínky upozornit.

19. 10. 2009

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Vodafone garantuje volání přes hodinky i na značky Xiaomi a Samsung

Vodafone jako první český operátor rozšířil garanci volání přes hodinky bez telefonu na tři značky. Služba OneNumber...

 

Telefon s Androidem dokáže otevřít dveře od milionů hotelových pokojů, na opravě bezpečnostní chyby se už pracuje

Výzkumníci objevili bezpečnostní chybu u zámků Saflok. Kdokoliv mohl pomocí telefonu s Androidem otevřít dveře...

 

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...