Úvod > Články > Telefónica O2 zlevní nahé ADSL

Telefónica O2 zlevní nahé ADSL

A další novinky uplynulých dní: Zkušební Internet Explorer 9 ke stažení, neběží ale pod Win XP - 100 Mbit/s pro každého Američana - a více...

Microsoft porušil patenty další firmy, rozhodl soud

Společnost Microsoft prohrála další soudní při ohledně patentů konkurence. Firma VirnetX Holding ji zažalovala kvůli dvěma patentům, které Microsoft má porušovat v produktech Windows (klient i server) a různých nástrojích včetně Windows Messenger a Office Communicator. Technologie patentovaná firmou VirnetX se týká VPN, virtuálních privátních sítí.

Microsoft odmítá, že by patenty porušoval. Brání se slovy, že zmíněné technologie jsou příliš obecné, "zjevné", patenty proto mají být neplatné. Soudce však připomněl, že stejnou technologii si chtěl nechat patentovat i Microsoft -- proto porušení ze strany Microsoftu označil za vědomé.

Microsoft má společnosti VirnetX zaplatit skoro 106 milionů dolarů (bezmála 2 miliardy korun).

Přípravy na Internet Explorer 9. Uživatelé Windows XP mají smůlu

Nová verze webového prohlížeče z kuchyně Microsoftu je určena pouze pro Windows Vista a novější. Potvrdila to sama firma.

Testeři už mají k dispozici tzv. IE9 Platform Preview -- pokus o instalaci v prostředí Windows XP však končí chybovou hláškou. Microsoft před pár dny potvrdil, že nová generace Internet Exploreru na nejpoužívanějším operačním systému Windows XP opravdu fungovat nebude.

Tisková mluvčí sdělila, že nový prohlížeč potřebuje "moderní operační systém".

Mezi analytiky i uživateli teď však převládá názor, že ze strany Microsoftu jde o nešťastný krok. Uživatelé, kteří nebudou chtít z různých důvodů přecházet na Windows 7, budou mít k dipozici jen Internet Explorer 8, což ve výsledku může znamenat ještě větší problémy, než jaké v oblasti webových aplikací způsobuje Internet Explorer 6. Nedá se totiž předpokládat, že by všichni uživatelé Windows XP kvůli modernímu webu začali používat konkurenční prohlížeče jako Firefox, Operu nebo Chrome.

Logicky se Internet Explorer 9 ani příliš nerozšíří -- ne dokud nejrozšířenějším operačním systémem budou stále Windows XP.

Testovací sestavení Internet Exploreru 9 je dostupné na webu Microsoftu.

100 Mbit/s pro každého Američana do roku 2020

Světová i domácí média se opět vracejí k tématu amerického národního broadbandu. Projekt řízený Federální komisí pro telekomunikace by měl do roku 2020 všem Američanům zprostředkovat internetové připojení s rychlostí 100 Mbit/s. Školy, nemocnice a podobná zařízení by měla mít přípojky s rychlostí 1 Gbit/s.

Projekt by podle současných odhadů měl přijít na více než 350 miliard amerických dolarů, v přepočtu více než 6,5 bilionu korun. Nicméně není jasné, kdo by celou částku měl uhradit. Největším sponzorem budou pravděpodobné samotné Spojené státy -- odpůrci národního projektu upozorňují, že rozvoj broadbandu by se měl řídit trhem a ne státními dotacemi. Pokud by "internet pro každého Američana" měl být zaplacen z peněz daňových poplatníků, každého Američana včetně těch nejmenších by přišel na více než tisíc dolarů.

Telekomunikační komise své plány o vybudování federální sítě vysvětluje opět tím, že broadband vytvoří nová pracovní místa a je důležitý pro hospodářský růst země. Součástí plánu je, aby každé dítě bylo "digitálně gramotné".

Telefónica O2 zlevní nahé ADSL

Velkoobchodní nabídka nahého ADSL od dubna zlevní. Připojení k internetu přes telefonní rozvody, kdy již není nutné platit za telefonní linku, bude levnější o 107 Kč. Vyplývá to z ceníku uveřejněného na stránkách společnosti Telefónicy O2. Připojení přes ADSL s rychlostí 8 Mbit/s tak nově vyjde na 350 Kč.

Není vyloučeno, že tedy klesne i koncová cena služeb dodávaných dalšími poskytovateli. To však bude záležet na konkrétním posouzení daného operátora.

Microsoft ruší podmínku hardwarové virtualizace pro XP Mode

Virtualizační technologie ve Windows 7, která umožňuje spouštět Windows XP, resp. aplikace pro Windows XP, prochází změnou. Microsoft odstranil podmínku, aby počítač s Windows 7 obsahoval procesor s podporou hardwarové virtualizace.

Důvodem ke změně bylo, že zákazníci Microsoftu netušili, jaké počítače hardwarovou virtualizaci umožňují a jaké ne. Nová verze Windows XP Mode proto využije přímo BIOS.

Nová virtualizační technologie je dostupná z webu Microsoftu a bude rovněž součástí prvního servisního balíku pro Windows Server 2008 R2.

Aktualizaci pro 32bitové Windows 7 naleznete zde, pro 64bitovou verzi zde.

22. 3. 2010

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropská komise vyšetřuje Apple, Google a Metu, hrozí jim vysoké pokuty

Apple, Google a Meta jsou v EU vyšetřovány kvůli možnému porušení nového aktu o digitálních trzích. Společnostem...

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...