Úvod > Články > Evropa před USA v rychlých přípojkách

Evropa před USA v rychlých přípojkách

Evropa zaznamenává úspěch, kdy na konci března jako kontinent mírně překonala severní a jižní Ameriku v celkovém počtu širokopásmových přípojkách. Příznivci DSL se také mohou radovat, protože 107 miliónů DSL z celkových 158 miliónů rychlých přípojek na světě jistě hovoří za vše.

Podle právě zveřejněné zprávy holandské společnosti Telecompaperv prvním čtvrtletí letošního roku se Evropa dostala na druhé místo za asijským kontinentem a předběhla USA v absolutních počtech širokopásmových přípojek.

Zpráva World broadband Q1-2005uvádí, že celkový počet rychlých přípojek k Internetu na celém světě činil na konci března 158 miliónů. 39% z nich se nachází v Asii (61 miliónů přípojek). Evropa se chlubí 48 milióny rychlých přípojek (30%). Následuje celý americký kontinent s 47,53 milióny přípojek. Na Středním východě a v Africe dohromady je pouze 1,6 miliónů širokopásmových přípojek.
 
Tato absolutní čísla nenapovídají mnoho o penetraci přípojek. Dostupná informace z volných zdrojů (zpráva přijde na 650 eur) naznačuje, že v Evropě dosáhly nejlepší penetrace Nizozemí a Dánsko, a to 21,1%.

Růst DSL

Podle Point Topiclze nejbouřlivější nárůst zaznamenat u přípojek typu DSL, jichž se jen za první čtvrtletí připojilo o 10% více než na konci roku na celkových 107 miliónů. Meziroční nárůst (březen 2004-březen 2005) ale činí celých 54% (v absolutních číslech 37 miliónů)!

Nárůst počtu DSL se poněkud zpomalil u tradičních asijských tygrů, jako Jižní Korea, Hong Kong nebo Taiwan, ale výrazný růst se zaznamenal u zemí s dosud nedostatečnou penetrací, jako jsou Polsko, Turecko nebo Thajsko, kde lze vidět i nárůst v počtu přípojek o celou jednu čtvrtinu. Ale ani Velká Británie – dnes země se slušnou „širokopásmovou základnou“ – nezůstává nijak pozadu s 20% růstem na celkových 5 miliónů DSL přípojek. Pro srovnání, nenasycená Čína zaznamenala nárůst o 15%, což ovšem v absolutních číslech znamená neuvěřitelné téměř 3 milióny nových DSL přípojek jen za první kvartál.


 
Zdroj: Point Topic

Konečně je také již vidět nástup alternativních provozovatelů DSL na úkor dominantních post-monopolních provozovatelů, ovšem pouze v zemích, kde uvolňování místních smyček probíhá skutečně férově (např. Holandsko nebo Francie).

13. 6. 2005

Autor: Ing. Rita Pužmanová, CSc., MBA

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropská komise vyšetřuje Apple, Google a Metu, hrozí jim vysoké pokuty

Apple, Google a Meta jsou v EU vyšetřovány kvůli možnému porušení nového aktu o digitálních trzích. Společnostem...

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...