Úvod > Články > Googol nebo Google aneb Jak kdo ke jménu přišel II.

Googol nebo Google aneb Jak kdo ke jménu přišel II.

Zajímá vás, jak Google ke svému jménu přišel? Kde se vzala Motorola, Sony nebo Sun? Cesta ke jménům velkých společností nebyla vždy jednoduchá a často se jedná o velmi zábavné příběhy.

GOOGLE

Gigant Google ke svému jménu přišel také docela kuriózní „nehodou“. Zakladatelé Sergey Brin a Larry Page, tehdy ještě studenti na Stanfordu, pojmenovali svou hračku Googol. Byl to interní vtípek odkazující na to, kolik věcí dokáže jejich vyhledávač na internetu najít. Googol totiž označuje číslovku 1 následovanou stem nul. Název v počátku svého vzniku příjemně domýšlivý a studentsky hravý. Ovšem když představili svůj projekt klíčovým investorům, cosi se přihodilo. Šotek? Záměr? Kdo ví. Na tučném šeku, který obdrželi, nestálo Googol, ale Google. Taky byste mávli rukou a nechali to být?

COMPAQ

Mezi zábavnými jmény opět jedno nudné. Kompatibilita, počítač (computer) a nakonec ještě kvalita. Nudné značky, zdá se, mají problém přežít. V roce 2002, tedy po dvaceti letech fungování firmy, Compaq pohltil gigant Hewlett-Packard, o jehož jméně jsme psali v první části putování za jmény značek, které nás obklopují.

LOTUS (Notes)

Značka patřící pod křídla IBM patří k nejduchovnějším názvům v celém světě IT. Její otec Mitch Kapor je totiž mimo jiné cvičitel jógy a učitel transcendentálních meditací Maharishi Mahéše. A lotosová pozice patří k vrcholům obtížnosti při meditování. Je pokládána za dokonalou. Jak vidno, IBM nezná malých cílů.

MOTOROLA

Věděli jste, že Motorola se původně jmenovala Victrola? A věděli jste, že patří k nejstarším značkám v mobilních technologiích vůbec? Paul Galvin ji totiž založil už ve třicátých letech minulého století a vyráběl pod původním označením kde co. Ovšem pak přišel zlom a začal vyrábět rádia do automobilů. Odtud se vzala první polovina názvu - MOTO. Rolu si ponechal, a tak dodnes máme možnost setkávat se se značkou Motorola.

ORACLE

Oracle je značka přímo vonící tajemstvím. Historie firmy je také spletitá a pestrá. Zakladatelé společnosti Larry Ellison a Bob Oats totiž pracovali na konzultantském projektu pro tajnou americkou CIA. Onen projekt se jmenoval - jak jinak - Oracle. Mělo se jednat doslovně o systém, který bude s to zodpovědět všechny otázky a vše, co byste si přáli vědět. Oracle bylo naprogramováno na fungování na tehdy nově napsaném SQL od IBM. Jak už to s podobnými projekty bývá, CIA jej ukončila. Přímo komiksové osudy pokračují - Bob a Larry se rozhodli projekt dokončit a vypustit jej do světa. Jméno Oracle si ponechali a k němu vytvořili RDBMS (Relational database management system). Svoji společnost později pojmenovali stejně.

SONY

Další společnost, která se nechala pro název inspirovat v klasickém vzdělání. Latinské sonus totiž neznamená nic jiného než zvuk. Ovšem v tomto případě máme i přesah ke slangu. Sonny je označení pro prima klučinu, synka, či synáčka. Sony si tedy pojistilo jak konotaci pro inteligenty, tak spojení pro ty, jimž je familiérní značka a rodinné hodnoty nade vše.

SUN

Na závěr jsme si nechali výtvor čtyř kamarádů ze Standfordské univerzity. Nejedná se o nic jiného než zkratku Stanford University Network. Andreas Bechtolsheim sestrojil mikropočítač, pak si ho společně s Scottem McNealym najal Vinod Khosla, aby vyráběli počítače na této platformě. Bill Joy v poslední fázi dodal operační systém založený na UNIXu. A slunce mohlo svítit.

A tím končí naše pouť po slavných značkách spojených s IT. Snad jste nalezli inspiraci pro svoje vlastní projekty, protože dobré jméno je základ úspěchu (i když v některých případech je vidět, že ke světovému úspěchu vedou podivné cesty). Tak hodně zdaru! 

9. 6. 2010

Autor: Richard Klíčník

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...