Úvod > Články > Windows 8 klepou na dveře: uživatele budou analyzovat podle obličeje

Windows 8 klepou na dveře: uživatele budou analyzovat podle obličeje

Na veřejnost se dostala prezentace Microsoftu určená patrně OEM partnerům - popisující nové rysy a vlastně celé pojetí připravovaného systému Windows 8. Bude vám vadit, když vás počítač bude snímat?

Nástupce Windows 7 se má na trh dostat už v roce 2012. Pevné datum stanoveno nebylo a ani se samotným rokem to zas tak oficiální není. Microsoft však v nedávné minulosti několikrát zdůrazňoval, že se chce vyvarovat časové propasti, která dělila vydání Windows XP (2001) a Windows Vista (2006/2007), a oznámil, že se bude držet tříletého cyklu mezi vydáváním nových verzí. O roku 2012 vlastně hovoří i samotná prezentace.

Teď však k tomu hlavnímu.

Microsoft autentičnost prezentace, která se před pár dny rozšířila blogosférou, nechtěl komentovat, takže ji ani nevyvrátil. Patrně nepůjde o materiály z přednášky, ale dokumenty určené partnerům Microsoftu z oblasti hardwaru (OEM). O tom svědčí fakt, že jednotlivé slajdy jsou označeny vodotiskem „důvěrné“ a že spadají pod NDA, což je označení pro Non-Disclosure Agreement, tedy cosi jako dohoda o utajení nebo dohoda o mlčenlivosti.

Apple náš vzor

Co je na první pohled velice překvapivé (jak se to vezme), je čitelná inspirace Microsoftu u jeho velkého konkurenta, společnosti Apple. Microsoft navíc tuto značku v prezentaci dokonce několikrát zmiňuje.

Začněme počítačem typu all-in-one – jak sami vidíte, podobnost s produkty Applu je velká. Důraz, jako u dalších budoucích produktů svázaných s Windows 8, je kladen na vícedotykový displej. Zobrazený počítač má všechno pod jednou kapotou – pod stolem, za stolem není nic. Obrazovka all-in-one PC má mít uhlopříčku od 17 do 30 palců, s HD rozlišením poháněnou a grafikou s DirectX. Displej je vybaven speciálními čidly, které rozpoznají, zda sedíte za počítačem, nebo jste se vzdálili, a podle toho bude automaticky korigovat jas displeje a vůbec řídit napájení.

Odtud plyne další požadovaná vlastnost – co největší energetická úspornost. Ta má plynout nejen z lepší optimalizace hardwaru (úkol pro OEM partnery), ale i optimalizací a nižší náročnosti softwaru, tedy samotného operačního systému Windows 8. Prozatím (s mírnou výjimkou Windows 7) platilo, že každá nová verze systému z rodiny Windows byla mnohem náročnější a nafouknutější než předchůdce.

Systém vás pozná na podle obličeje

S displejem a snímači na obrazovce také souvisí, že počítače mají být schopny zjistit, kdo před nimi sedí. Rozpoznání tváře uživatele řídí správu uživatelského účtu – tvář tedy budou sloužit jako heslo pro přístup do uživatelského účtu. Asi není třeba nějak dlouze hovořit o tom, že tato vlastnost bude spíše průšvih, bude-li možné systém ošálit například fotografií uživatele. Vzhledem k tomu, že Windows 8 jsou relativně levným softwarem pro nenáročné uživatele a z hlediska bezpečnosti i aplikace bychom asi neměli spoléhat moc na to, že systém snímání obličejů bude natolik sofistikovaný, aby uměl živou hmotu odlišit od neživé apod. I když nakonec se můžeme dočkat překvapení.

Microsoft na tuto vlastnost systému hodně sází, v materiálech tlačí na OEM výrobce, aby do všech přístrojů integrovali webové kamery – říká totiž, že v roce 2012 bude integrace kamer všudypřítomná. Pak se stačí posadit před počítač a ten uživatele automaticky přihlásí...

Opět rychlejší... (start, uspání, probuzení...)

Tak jako obvykle Microsoft proklamuje rychlejší start systému, jeho uspávání do operační paměti a probuzení. Rychlý start operačních systémů je už trošku nudné téma. Kdyby totiž pokaždé, co vyjdou nové verze systému a opravné balíky, byla slibovaná změna k vyšší rychlosti opravdu uskutečněná, systémy by startovaly dříve, než bychom počítač vůbec zapnuli.

Každopádně Microsoft se bude snažit start a příbuzné aktivity optimalizovat nejen softwarově, ale i hardwarově, což je úkol pro OEM partnery.

Definici rychlého startu dnes splňuje prakticky jen hrstka linuxových systémů k tomuto účelu stvořených. Kromě „instantních“ distribucí, které slouží jako druhý systém právě pro případy rychlé potřeby přístupu k internetu, jde především o Google Chrome OS s rychlostí startu pár sekund, popř. také MeeGo (dříve Moblin).

Reset softwaru a obchod s aplikacemi

Zajímavě vypadá nová funkce Reset. Bude-li se uživateli zdát, že systém je líný, že dochází k určitým kolizím softwaru, nebo Windows 8 byly nakaženy nějakým škodlivým kódem, může systém resetovat. To v praxi bude znamenat obnovit software, aniž by došlo ke ztrátě nastavení uživatelského účtu a dokumentů.

S tím souvisí další novinka. Po vzoru firmy Apple se totiž Microsoft po dlouhé řádce let rozhoupal k tomu, aby založil on-line obchod se softwarem. V něm nebudou dostupné jen programy Microsoftu, ale i partnerů. Neměl by proto být problém si v případě resetu systému znova stáhnout a nainstalovat všechny požadované aplikace.

Neskrývanou inspiraci u Applu jde vypozorovat z jedné stránky, na které se píše:

Jak to dělá Apple: Magický kruh

  • Značka Apple je známá svou vysokou kvalitou, nekomplikovaností, [jejich produkty] prostě fungují.

  • Vzhled a chování produktu jsou navrženy tak, aby si lidé uvědomili jeho cenu (pozn. autora: Použitá zkratka je UX, tj. patrně User Experience, v překladu bychom řekli „dojem, jakým produkt na uživatele působí“).

  • Když si klient uvědomí cenu produktu, vede to k pocitu uspokojení, což zase s sebou nese oddanost značce.

  • To je prostě to, za co lidé rádi zaplatí!

Těch chystaných novinek je ještě víc. Namátkou Microsoft se snaží Windows 8 udělat tak, aby byl rozdělen pracovní desktop od osobního (aby se tyto dva světy spolu nemíchaly). Dále není špatné zmínit, že nový systém má být určen i pro verzi tabletů od Microsoftu (tzv. slate) – to by naznačovalo, že Microsoft by rád udělal Windows 8 opravdu odlehčené.

Nicméně poučeni z předchozích let bychom měli všechny tyto plány brát s notnou rezervou. Víme, jak dopadl projekt Longhorn, jak potom vypadaly finální Windows Vista - a víme, že léta slibovanou revoluci nepřinesly ani Windows 7, byť informací během vývoje „unikalo“ dost.

A nesmíme zapomínat ani na ten fakt, že netušíme, v jaké fázi vývoje Windows 8 tato prezentace vznikla. Nese sice datum letošního dubna, ale nikdo mimo Microsoft netuší, zda všechny nápady byly do vývoje zahrnuty, kolik nových přibylo apod. V současnosti se ale proslýchá, jak napsala Mary-Jo Foley na svém blogu All about Microsoft, že Windows 8 jsou již ve fázi Milestone 1.

2. 7. 2010

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...