Úvod > Články > iPad pod tlakem

iPad pod tlakem

Komerční úspěch iPadu, který po pravdě řečeno očekávali snad jen šéfové Applu, pochopitelně nedává spát konkurenci. Microsoft s HP sice halasně ohlašovaly prototyp, ale u něj zatím zůstalo.

O výrazný kus dál se dostala firma Samsung, jejíž přístroj Galaxy Tab se začne prodávat ještě tento měsíc. Ve frontě potom přešlapuje Dell, Nokia a LG. Galaxy Tab pracuje s operačním systémem Android a jelikož má jeho displej o 2,7 palce menší velikost, bude jeho úspěch záviset zejména na ceně.

O té se zatím mluvčí Samsungu nechtějí moc vybavovat a experti z nich povětšinou vymámili jen málo říkající odpovědi o tom, že bude záležet na operátorech jednotlivých zemí a že bude rozhodně vyšší, než jsou chytré mobily nejvyšší třídy. Z Finska přišla jedna z prvních reálních cen a nedotovaná Galaxy by měla stát 849 euro, což je téměř o 100 euro víc než 32 GB iPad.

Řada expertů je přesvědčena o tom, že pokud nedojde k nějakému zázraku, není na poli tabletů o čem mluvit.  V posledním čtvrtletí patřilo iPadu téměř 75 procent světového trhu, což by mělo vydržet nejméně do roku 2012. Podle jiných expertů ale rozhodnuto není nic a stačí jeden podařený výrobek a všechno se změní.

Jednou z možností je novinka z dílny Toshiby. Tablet Folio 100 je již na trhu a může se chlubit desetipalcovým displejem, čímž o fous porazí i iPad. V Evropě by se Folio mělo objevit koncem tohoto roku. Pod kapotou najdeme procesor Nvidia a operační systém Android.

Dalším potenciálním rivalem je tablet čínské společnosti  Huawei. Ten také běží na operačním systému od Googlu, s pouze sedmipalcovým displejem ale má od první chvíle značný handicap. Výhodou ale bude cena, evropský zákazník by měl nový tablet dostat těsně před Vánocemi a cena by neměla přesáhnout 300 euro. Na příští rok plánuje čínský výrobce další tablet, tentokrát s desetipalcovým displejem.

Jestli ze slibovaného mraku opravdu zaprší nebo jestli se po nových tabletech nikdo ani neotočí, to ukáže až blízká budoucnost. Jestli lze odhadovat podle trhu s chytrými mobily, nemá se Apple čeho bát, neboť jako „zabiják iPhonu“ bylo již označováno více mobilů, než se chce vzpomínat. Žádnému se to ale nepodařilo, některé se prodávají tak tak, některé zmizely úplně. A tak je pravděpodobné, že ani nejnovější nabídka tabletů nezpůsobuje Jobsovi špatné spaní.  

21. 9. 2010

Autor: Václav Větvička

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

AliExpress je v EU vyšetřován kvůli možnému prodeji nelegálních produktů

AliExpress by mohl čelit vysoké pokutě v EU. Evropská komise zahájila vyšetřování šíření potenciálně nelegálních a...

 

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

 

AI nástroje umožňují generovat zavádějící politické fotografie

Američtí výzkumníci testovali možnost vytváření fotografií pro šíření dezinformací souvisejících s volbami. Nástroje...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

O2 TV přidá do nabídky nové sportovní programy, těšit se můžete na Formuli 1 i MotoGP

 

O2 TV na konci února rozšíří své portfolio o další sportovní kanály. Nova Sport 5 HD a Nova Sport 6 HD nabídnou...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...