Úvod > Články > Bouřky kolem Street View a roamingu

Bouřky kolem Street View a roamingu

Médii se v posledních dnech prohnalo několik bouří, které se mohou týkat každého z nás. První z nich je lokálního charakteru a opět jednou staví Čechy do poněkud nelichotivého světla, druhá se týká celé Evropy a po dlouhé době by znamenala zásah Bruselu, jenž by se dal považovat za rozumný.

Street View jsou dalším krokem Googlu na zmapování světa po Google maps, které se staly jedním z jeho největších hitů, na nějž si lidé zvykli rychleji než rychle. Dalším logickým krokem Googlu bylo sesbírat více detailů, nabídnout větší rozlišení, stejně jako to dělají výrobci spotřební elektroniky.

Zatímco ve světě se projekt setkal víceméně s nadšením, Češi opět jednou předvedli, kým ve skutečnosti jsou. Úřad na ochranu osobních údajů prý dostal desítky stížností na novou aplikaci, protože na internetu je najednou dostupných mnoho „citlivých osobních údajů“.

Pokud by vás zajímalo, oč jde konkrétně, tak Čechům doslovně vadí, že je vidět, kolik párů bot mají na zápraží a jaký nepořádek se jim válí po zahradě. Pochopitelné jsou ještě případy, kdy je vidět až do domácnosti, ale ani to by nepředstavovalo problém, kdyby se Češi chtěli dohodnout.

Google má pochopitelně servis, na kterém se dá nahlásit problém a inkriminovaná fotografie bude během krátké chvíle z internetu stažena. Konkrétně se jedná právě o takové snímky, jež zachycují osobu, která nechce být na Google Streev View zvěčněna, nebo ony inkriminované páry bot.

Namísto toho jsou zde ale ony desítky stížností na ÚOOÚ, který proto slavnostně 22. září neudělil Googlu licenci na pořizování dalších snímků. Oficiální důvod – fotoaparát na vozidle je umístěn do výšky 2,7 metrů. To je pochopitelně výše, než mají lidé povětšinou ploty, a to je pro Čechy zásadní problém. Výsledkem je rameny krčící Google, který se chce dohodnout, ale nemá s kým, a západní média píšící s pobavením a údivem o českých euro a googleskepticích. Možná kdyby (se na) nás Google vynechal, udělal by nejlépe.

Zrušte roaming!

Zatímco naši mobilní operátoři tvrdí, že je vše v pořádku a nabízejí skutečně nejlevnější možné služby (protože i když ceny za konektivitu neustále klesají, oni přece mají nějaké náklady, které musí platit), odborníci se shodují, že u nás chybí konkurence. Ceny jsou nastaveny tak vysoko, aby je unesl trh. A český trh unese nejdražší elektřinu, potraviny i oděvy široko daleko, tak není důvod, aby nezvládl drahé telekomunikační služby. Dobře nám tak.

Ovšem čerstvý vítr přichází pro jednou z Bruselu. Eurokomisařka Kroesová píchla do vosího hnízda a prohlásila, že roaming je přežitek a vzhledem k současnému technickému zabezpečení sítí není jediný důvod, proč by stále ještě měl být poplatek za hovor či sms ze zahraničí vyšší než doma.

Ostatně pro toto hovoří i fakt, že za pět let, co se EU o problematiku roamingu začala zajímat, klesly jeho ceny o více než 70 %. Jen letos to bylo o 20 %. Stalo se něco mobilním operátorům? Zhola nic. Lidé jim zaplatí ty samé peníze, protože se na dovolených neomezují a volají a textují více. Proto není nikdo škodný, i když snižování cen rozhodně nepatří k oblíbeným činnostem operátorů, kteří opět poukazují na svoje vysoké propojovací náklady, které „nemohou škrtnutím pera zrušit“.

Tiskoví mluvčí našich poskytovatelů mobilního připojení označili snížení na nulu za populistickou myšlenku a nechali se slyšet, že více věří ve volnou ruku, která prý ceny mnohdy a mnohde stlačuje pod úroveň toho, co navrhuje EU. Dodejme snad jenom tolik, že bychom si přáli podobné hojné případy u nás vidět, protože situace je, jak popisujeme o několik odstavců výše, poněkud odlišná.

Ke zrušení roamingu by ale podle všeho mohlo dojít poměrně záhy, protože konkurence internetových telefonních společností skutečně nutí ceny snižovat. Bohužel u nás jich zatím příliš není, a tak se pohybujeme v začarovaném kruhu „kartelu“ naší velké trojky Telefonica, T-Mobile a Vodafone, kteří si mohou diktovat právě takové ceny, jaké si diktují. Pokud by došlo ke zrušení roamingu, prostor pro konkurenci by se najednou otevřel sám o sobě. Co by potom bránilo přejít k zahraničnímu operátorovi, který nabízí lepší podmínky než ti naši? Nic. Vůbec nic.

Současné ceny dle Bruselu

Od července je maximální cena za odchozí roamingový hovor 39 centů za minutu z předchozích 43 centů za minutu bez DPH a cena za příchozí hovor činí maximálně 15 centů za minutu místo dřívějších 19 centů. Datový roaming má limit 50 eur bez DPH.

29. 9. 2010

Autor: Richard Klíčník

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

ČTÚ nebude nabízet další kmitočty pro DAB+

Český telekomunikační úřad už nebude nabízet další kmitočty pro digitální rozhlasové sítě. Existovat budou jen tři...

 

Vodafone garantuje volání přes hodinky i na značky Xiaomi a Samsung

Vodafone jako první český operátor rozšířil garanci volání přes hodinky bez telefonu na tři značky. Služba OneNumber...

 

Telefon s Androidem dokáže otevřít dveře od milionů hotelových pokojů, na opravě bezpečnostní chyby se už pracuje

Výzkumníci objevili bezpečnostní chybu u zámků Saflok. Kdokoliv mohl pomocí telefonu s Androidem otevřít dveře...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...