Úvod > Články > WiMAX se testuje, ale testuje se opravdu?

WiMAX se testuje, ale testuje se opravdu?

WiMAX se testuje jak v poli, tak v laboratořích. Laboratoř CETECOM má testovat produkty na slučitelnost s normou a na vzájemnou spolupráci pro získání certifikátu WiMAX Fora. A na mnoha místech světa zatím probíhá testování nasazení pre-WiMAX technologie v terénu.

WiMAX zařízení podle normy IEEE 802.16 se mělo začít testovat a certifikovat již počátkem letošního roku, zahájení testů se odložilo na červenec a poslední zprávy hovoří o odsunutí zahájení formální certifikace (na základě splnění požadavků na slučitelnost s normou a na vzájemnou spolupráci) až na říjen. Laboratoř CETECOM ve Španělsku je přitom připravena a byla slavnostně otevřena pro WiMAX již v červenci (viz též článek WiMax aktuálně: výroba a certifikace).

Mezi prvními zájemci o logo WiMAX certified a o vstup na komerční trh byly (a jsou) Airspan Networks, Aperto Networks, Proxim a Redline Communications, kteří pro své produkty používají čipové sady od výrobců Sequans Communications a Wavesat Wireless. Počátečním úkolem, jakousi předběžnou fází samotného testování, je ověřit samotné testy, než se přistoupí k formální certifikaci. Tato předběžná a nutná fáze může trvat až tři měsíce.

První vlna začne v říjnu

Průběh vlastního testování rozdělilo WiMAX Forum do čtyř vln: první z nich má začít v říjnu a je určena pro zařízení pro TDD (Time Division Duplex) v pásmu 3,5 GHz. Druhá vlna bude určena pro produkty FDD (Frequency Division Duplex) ve stejném pásmu 3,5 GHz. V dalších vlnách budou testována zařízení pro jiná kmitočtová pásma: 2,5 GHz a 5,8 GHz. Poslední vlna má být ukončena v květnu 2006.

Zahájení testování se neobešlo bez mediálního ruchu ohledně nepřítomnosti jednoho z hlavních výrobců WiMAX zařízení, společnosti Alvarion. Ve skutečnosti Alvarion rozhodně nechce u testování svých produktů a certifikace chybět, pouze se společnost neúčastnila některých předběžných testů organizovaných samotnými výrobci. Do certifikační laboratoře ale míří jak na první vlnu testování, tak se podílí na přípravě již druhé vlny.

WiMAX Forum slibuje dodržet svůj harmonogram a dostat první systémy WiMAX na trh do konce letošního roku. A budou to zařízení určená pro nejzajímavější pásmo 3,5 GHz.

Pilotní projekty

Ze sousedství: V sousedním Rakousku pilně pracuje na nasazování WiMAX příhodně nazvaný provozovatel WiMAX Telecom, jehož dodavatelem je Alcatel. Vzhledem k tomu, že dokončení infrastruktury sítě je plánováno již na září, nebude se ještě jednat o certifikovaná zařízení. Nicméně zákazníci jak z domácností tak z podnikové sféry se mohou těšit na symetrický bezdrátový přístup s kapacitou 2 Mbit/s.

Ze zámoří: Podle společnosti AT&T, která zanedlouho spustí svůj již v pořadí třetí pilotní projekt pre-WiMAX, má technologie přinést úspory ve výši 8 miliard dolarů za rok na poplatcích vyplácených místním telefonním společnostem. Jedná se o 94% kancelářských budov po celých Státech které se nepřipojují přímo k AT&T síti.

Z odlehlého koutu světa: Argentina je jedna z rozlehlých zemí, u nichž se předpovídal značný zájem o tuto širokopásmovou technologii. Síťová infrastruktura je zde nedostatečná po všech stránkách, takže bezdrátový přístup poskytující vysokou propustnost a značný dosah je jedinečným řešením. Jedním z pilotních míst, kde se WiMAX zkouší, je San Miguel del Monte, asi 130 km daleko od Buenos Aires. Místní zemědělská škola má již rychlé připojení jak pro třídy, tak pro práci v polích.

Otazníky kolem spektra

Problémem stále zůstává spektrum. Některé pilotní projekty proto používají bezlicenční spektrum. Jinde se konečně probouzejí k životu provozovatelé, kteří již jsou vlastníky klíčových licencí, typicky na spektrum 3,5 GHz. Jedním z nich je britský Pipex, sedmý největší národní ISP, který začíná spolupracovat na pilotních projektech s výrobcem WiMAX zařízení Airspan. Konkurence se očekává ze strany UK Broadband s národní licencí na pásmo 3,4 GHz (přímo nebo prostřednictvím prodeje licence) a samozřejmě také WISP působících v bezlicenčním spektru 5 GHz (Telebria a Libera). V příštím roce britský regulátor Ofcom znovu otevře „kauzu“ pásma 2,5 GHz, které je původně určeno pro rozšíření pásma pro 3G, ale očekává se jeho otevření i pro jiné služby.

Dominantní telco British Telecom také WiMAX testuje ve spolupráci s dodavatelem Alvarion a zaměřuje se na vzdálené venkovské oblasti ve Skotsku, Walesu a Irsku. Zatímco v řídce zalidněných oblastech si poskytovatelé mohou dovolit nasadit systémy pracující v bezlicenčním spektru, ve městech je nebezpečí rušení a požadavek přímé viditelnosti v pásmu 5 GHz příliš naléhavé, takže zde přichází v úvahu pouze licenční pásmo 3,4-3,5 GHz.

Ve Francii se na WiMAX již také zaměřil regulátor ARCEP (l'Autorité de Régulation des Communications Electroniques et des Postes, dříve ART), který se chystá udělit licence ve spektru 3,4-3,6 GHz. Proces začne v polovině října přihlášením zájemců o licence, bude trvat nejméně do února a měl by vyústit v přidělení dvou licencí v každém z 22 oficiálních regionů země. Pro každou oblast bude výběr zájemce o licenci probíhat samostatně a uchazeči mohou získat licence ve více oblastech. Pre-WiMAX v zemi si již zkouší France Telecom a Altitude Telecom.

12. 9. 2005

Autor: Ing. Rita Pužmanová, CSc., MBA

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Americký zákaz TikToku podle kritiků porušuje právo na svobodu projevu

Americký Senát schválil návrh zákona, který zakazuje TikTok v obchodech s aplikacemi, pokud ji její čínský vlastník...

 

Itálie jedná o přísnějších trestech za zneužití umělé inteligence

Italská vláda jedná o návrhu zákona, podle kterého by za trestné činy spojené s AI nástroji hrozily mnohem přísnější...

 

Avast dostal v ČR pokutu ve výši 351 milionů korun

Avast dostal od českého Úřadu pro ochranu osobních údajů pokutu ve výši 351 milionů korun Důvodem je neoprávněné...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...