Úvod > Články > Telefónica O2 zrychluje připojení přes DSL. Spouští VDSL

Telefónica O2 zrychluje připojení přes DSL. Spouští VDSL

Společnost Telefónica O2 CZ oznámila spuštění technologie VDSL. V praxi to znamená, že uživatelé by se měli dočkat rychlejšího připojení za stejnou cenu. Maximální rychlostí v příchozím směru je "až" 25 Mbit/s, v odchozím "až" 2 Mbit/s. Tyto dva tarify jsou však nové a mají i nové ceny.

Internetové přípojky na bázi VDSL budou spouštěny od 9. května. Pro stávající zákazníky Telefónicy O2 to nic moc nemění -- pokud budou chtít VDSL používat, budou si muset objednat speciální modem, který si s touto technologií poradí. Cena přípojek zůstává stejná. Jinými slovy jde o technologický upgrade stávající sítě, jenž by mě zákazníkům zprostředkovat vyšší reálné rychlosti ve srovnání s dnešními, které jsou v průměru jen polovinou prodávaných rychlostí.

Kromě toho však do nabídky Telefónicy O2 přibyly dva tarify: Internet Optimal a Internet Aktiv. První nabízí připojení s rychlostí 16 / 1 (Mbit/s), druhý 25 / 2 (Mbit/s). Měsíční cena pomalejší přípojky činí 750 Kč včetně daně, rychlejší 850 Kč. Pokud někdo doufá, že se zbaví "ažDSL", pak musíme konstatovat, že ani VDSL není s to překonat fyzikální omezení daná charakterem technologie. Všechny služby na bázi VDSL nabízejí stále až-rychlosti. Reálná rychlost u zákazníka je ovlivněna řadou faktorů, zejména pak vzdálenosti od ústředny.

"S novou technologií přinášíme zákazníkům výrazně vyšší rychlost internetu, stabilní připojení a možnost kombinace s dalšími službami. Nejen, že zdarma navýšíme rychlost internetu, ale zákazníci mohou navíc získat potřebný VDSL modem za 1 Kč," uvedl Jiří Dvorjančanský, marketingový ředitel společnosti Telefónica O2 Czech Republic.

Zda je přechod na VSDL možný, si klienti a zájemci o toto připojení budou moci ověřit na webové stránce www.zrychlujeme.cz. Ta teď žádný obsah nemá, je na ní pouze počítadlo ukazující, za jak dlouho ke spuštění VDSL dojde. "Po vyplnění krátkého dotazníku (uživatele) čeká soutěž o zajímavé ceny. Ve hře jsou iPady, LCD televize, herní konzole, notebooky či chytré telefony, celkem 60 věcných výher denně. Kromě věcných cen jsou také připraveny slevy u partnerů O2 Extra dle výběru," oznámila Telefónica O2.

VDSL je další z řady technologií rodiny DSL. Oproti u nás nejrozšířenější technologii ADSL (resp. ADSL2) uživatelům umožňuje připojení s vyšší rychlostí. Teoretická rychlost VDSL přes kroucenou dvoulinku činí 52 Mbit/s ve směru k uživateli (stahování) a 16 Mbit/s ve směru od něj (odesílání). Ještě lepších výsledků VDSL dosahuje při využití koaxiální kabeláže, kdy lze dosáhnout rychlostí až 85 Mbit/s v obou směrech (symetrická přípojka). Je jasné, že těchto hodnot nelze dosáhnout vždy -- rozhodující je právě kvalita vedení a vzdálenost od ústředny (a nakonec také dělení mezi uživatele). Nicméně tam, kde je to možné, vyšší rychlosti (v zahraničí) přes toto DSL řešení bez problému postačují i pro přenos IPTV, televize přes IP, v HD kvalitě. Ještě lépe na tom je VDSL2 (druhá generace), kdy rychlosti dosahují symetrických hodnot přes 100 Mbit/s. Jenže opět: svou podstatnou úlohu hraje vzdálenost od ústředny, maximálních rychlostí lze docílit pouze na vzdálenosti desítek a stovek metrů -- což jako řešení poslední míle do budovy může být v některých situacích dostačující.

Rychlejší variantu VDSL2 už několik let v městských částech používají okolní státy -- Rakousko i Německo v městech tyto přípojky dlouho nabízejí. Například v Německu jsou ve stovkách měst (či jejich částech) dostupné přípojky s nominální hodnotou rychlostí až 50/10 Mbit/s (a 25/5 Mbits). I když Telefónica O2 hovoří o "zavádění nové technologie", za zmínku v této souvislosti bezesporu stojí i to, že VDSL bylo jako standard schváleno už před deseti lety (2001), VDSL2 pak před celými pěti lety.

Co se dostupnosti týče, Telefónica O2 slibuje, že na VDSL dosáhne asi polovina českých domácností, tedy zhruba dva milionům rodin. Telefónica toto číslo odvozuje od vzdálenostního limitu pro ústřednu, která pro VDSL v jejím podání činí 1,3 kilometru.

Větší propustnost od května bude znamenat, že současným klientům by měla vzrůst reálná rychlost. Z měsíčních souhrnů měření rychlosti na našem serveru vyplývá, že uživatelé ADSL reálně dosahují rychlostí zhruba polovičních, než činí nominální prodávaná hodnota. Přechod na VDSL by tohle měl změnit.

V síti O2 například z březnových měření vyplynula následující čísla: průměrně uživatelé ADSL v této síti naměřili rychlosti odpovídající 50,5 procenta nominálních hodnot. Nejhůře na tom byli samozřejmě ti, kdo platí za linku s přenosovou rychlostí "až 16 Mbit/s", kde reálná hodnota rychlosti v příchozím směru dosahovala 42 procent rychlosti "zakoupené". Pro úplnost pak dodejme, že klienti s přípojkou s rychlostí 8 Mbit/s naměřili 4,41 Mbit/s (54 procent z nominální rychlosti), klienti na lince se 4 Mbit/s pak 2,03 Mbit/s (50 procent). Pro všechny ty v dosahu VDSL (tedy do avizované vzdálenosti 1,3 kilometru od ústředny) by se situace mohla dost zlepšit. Předběžné možnosti si ověříte ovšem až po nasazení obsahu na webové stránce www.zrychlujeme.cz.

22. 4. 2011

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...