Úvod > Články > Magická zkratka FMC

Magická zkratka FMC

Pokud vám FMC zatím nic neříká, vězte, že se s ní budete setkávat stále častěji. Napovídá totiž nejžhavější trend dnešních komunikací: konvergenci pevných a mobilních sítí a služeb. A ta se pozitivně dotkne samozřejmě i širokopásmových služeb.

FMC (Fixed-Mobile Convergence) je trend moderních telekomunikačních sítí a neznamená nic menšího, než že uživatel může požadované služby získat z jednoho koncového zařízení bez ohledu na to, zda se zrovna připojuje k síti pevné nebo mobilní. Současné důvody pro konvergenci pevných a mobilních sítí dobře naznačuje následující obrázek. Zdroj: Cisco Packet

Technickým základem FMC je IMS (IP Multimedia Core Network Subsystem), založený na paketové komunikaci po protokolu IP (Internet Protocol). Signalizace v rámci páteřní sítě pak probíhá na bázi internetových protokolů, zcela nezávisle na typu přístupové sítě a internetové protokoly se používají pro všechny účely: přenos dat, propojování, signalizaci na aplikační úrovni i pro mobilitu.

Mezi novými službami, které IMS podporuje, najdeme např. sledování přítomnosti uživatele a jejího „stavu“ (dostupný všem, dostupný skupině apod.), instant messaging, push-to-talk, či telekonference.

IMS nasazují velcí provozovatelé pomalu (do roku 2009 mají příjmy z FMC tvořit jen 6% celkového komunikačního trhu): nejprve se do IMS pouštějí v mobilních sítích, protože je základem specifikací 3GPP Specifikace pro IMS lze nalézt na http://www.3gpp.org/ftp/specs (Third generation Partnership project). Následovat je budou ovšem telekomunikační společnosti s velkými sítěmi, aby jim neutíkaly zisky. Mezi předními společnostmi angažujícími se ve FMC najdeme zvučná jména jako BT, Korea Telecom a BellSouth nebo AT&T.

Technická připravenost sítí by ale neznamenala zhola nic, pokud by nebyla k dispozici příslušná koncová zařízení dovolující uživateli snadno přecházet mezi sítěmi. Tato přenosná zařízení musí podporovat více typů přístupových sítí k veřejné síti, nejen mobilní, ale i LAN, případně PAN, pro paketovou komunikaci v práci, doma i na cestách. S tím souvisí řešení UMA (Unlicensed Mobile Access), kterému se budeme věnovat příště. Cílem není pouze větší komfort pro uživatele, ale zejména snížení nákladů na komunikační služby.

Výhody FMC

Hlavní výhodou FMC pro uživatele je u zařízení zaměřených zejména na hlasové služby lepší flexibilita při zprostředkování volání a bezdrátový přístup k telefonní lince pro levnější telefonování. Největší zájem ale bude o kombinovaná hlasová a datová zařízení typu PDA a chytrých telefonů, umožňující prakticky všechny internetové služby, včetně nezbytného „mobilního“ e-mailu. Jen v Evropě má podle IDC dosáhnout v roce 2009 počet uživatelů mobilní elektronické pošty v podnikovém sektoru 13,5 miliónů.

Uživatelé od nejnovějších modelů mobilních telefonů již také očekávají neomezený přístup k plejádě mobilních multimediálních služeb založených na IP, jako streaming video, stahování hudby nebo interaktivních her, vedle klasického přístupu k webu.

IMS ale není zadarmo: mobilní sítě zatím nemají dostatečnou propustnost pro multimediální služby a trpí zpožděním, které zejména interaktivní služby nesnášejí. Kromě toho přístupové rádiové sítě RAN (Radio Access Network) jsou poměrně nákladné. To vše poněkud zdržuje a omezuje nasazení IMS. A to také znamená, že očekávání uživatelů překonají skutečnou výkonnost sítí. Mobilní provozovatelé proto začínají budovat RAN na bázi UMTS (Universal Mobile Telecommunications System), aby zlepšili možnosti přístupové sítě a její kapacitu (propustnost v průměru 250 kbit/s, což stále není dost pro aplikace náročné na šířku pásma). Tento přechod si opět vyžaduje značné náklady a také čas; kromě toho není vyřešena otázka zajištění kvality signálu (omezení ztráty signálu) uvnitř budov.

Zařízení typu FMC nabízejí nepříliš nákladné a technicky elegantní řešení těchto problémů: vestavěná podpora Wi-Fi doplňuje podporu mobilní sítě. Nejmodernější zařízení již také obsahují jeden integrovaný čip pro Wi-Fi a Bluetooth.

Mobilita a osobní „broadband“

Na závěr se pro zajímavost podívejme na vývoj osobní komunikace a přístupu k Internetu, který spěje k jednotné mobilní komunikaci a tzv. osobním širokopásmovém přístupu.

Podle sdružení PBCI (Personal Broadband Industry Association) dochází k postupnému přechodu od hlasové komunikace po pevných sítích směrem k tzv. osobní komunikaci realizované především mobilním telefonem:

Podobný trend lze vidět také u přístupu k Internetu, kde se bude zanedlouho hovořit nikoli o dílčích řešeních rychlého přístupu prostřednictvím nejrůznějších technologií a koncových zařízení, ale o osobním širokopásmovém přístupu.

6. 10. 2005

Autor: Ing. Rita Pužmanová, CSc., MBA

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropská komise vyšetřuje Apple, Google a Metu, hrozí jim vysoké pokuty

Apple, Google a Meta jsou v EU vyšetřovány kvůli možnému porušení nového aktu o digitálních trzích. Společnostem...

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.