Úvod > Články > Městské projekty: zájem o bezdráty trvá

Městské projekty: zájem o bezdráty trvá

Budování městských sítí nejen pro propojení státní/městské správy, ale zejména pro levné rychlé připojení domácností i podniků k Internetu, jsme již několikrát psali. Protože se jedná o velice bujně se rozvíjející trh, musíme tuto oblast i nadále sledovat.

Už jsme naznačili, že trh s bezdrátovými městskými sítěmi je velice zajímavý nejen pro uživatele, města, ale i pro samotné dodavatele technologií. Netrvalo dlouho a ozývají se první síťoví výrobci se svými zařízeními určenými přesně pro rychlé metropolitní bezdrátové přístupové sítě. Průkopníkem není nikdo menší než Cisco Systems, které se velice začalo angažovat v bezdrátových lokálních sítích (především díky akvizici Linksys) a v poslední době také v systémech širokopásmového bezdrátového přístupu, tedy samozřejmě i WiMAX.

Společnost rychle zahlédla příležitost s přibývajícím počtem bezdrátových městských projektů zejména v USA (dnes kolem 100 běžících projektů), ale i v Evropě. Proto se pustila do vývoje přístupových bodů, které lze umístit na střechy nebo pouliční lampy, a dalších bezdrátových zařízení nevyžadujících konfiguraci. Cisco hodlá spolupracovat s dalšími velkými jmény jako IBM a Hewlett-Packard.

Rivalové na trhu bezdrátových přístupových zařízení jako Proxim Wireless Corp.  se angažují jinde, např. stotisícové město Burbank v Kalifornii, kde se jedná o zbudování hot zone na ploše jedné čtvereční míle. Z nových projektů stojí za zmínku také Lexington, kde se SkyTel (odnož MCI) ve spolupráci s městem chystá budovat městskou Wi-Fi síť s nabídkou služeb s kapacitou od 3 Mb/s v dopředném směru (za 25 dolarů měsíčně) pro domácnosti až po 6 Mb/s pro podniky. Návštěvníci také získají bezdrátový přístup, ale nikoli zadarmo: 6 dolarů na hodinu, nebo 10 dolarů za den či 25 dolarů za měsíc. Pro SkyTel bude tento projekt pilotní zkouškou jejich Wi-Fi služby.

Velké ryby: San Francisco a Filadelfie

Nejsledovanější bude asi projekt, se kterým nakonec vyhrál Google výběrové řízení města San Francisco (a přehrál svého konkurenta Earthlink – ten se alespoň může lépe soustředit na svůj projekt ve Filadelfii, s kterým zvítězil v tamním klání) a který slibuje pokrytí poměrně komplikovaného terénu Wi-Fi. Bezdrátová služba by měla být zdarma (několik stávajících hot spots ve městě je již společností sponzorováno). Tento model bude takto ověřen ve velkém pro uplatnění na dalších místech.

Při plánování městské sítě Wi-Fi se musí pečlivě řešit otázky rušení s jinými bezdrátovými technologiemi: v případě San Franciska se jedná o koexistenci se stávající sítí W-CDMA/UMTS společnosti Cingular. Obavy ze vzájemného rušení ale nevznikly, jak Cingular již v předstihu informoval radnici, dokonce s avizovanou možností vzájemného propojení po nasazení HSDPA (High-Speed Downlink Packet Access) do své sítě.

Výše zmiňovaný Earthlink zvítězil nejen ve výběrovém řízení na bezdrátovou síť ve Filadelfii, ale záhy na to byl také vybrán pro budování obdobné sítě v Anaheimu. Podobná je i dohoda: společnost bude zodpovědná nejen za pokrytí Wi-Fi signálem 50 čtverečních mil, ale bude fungovat i jako hlavní ISP. První fáze znamená připravit minisíť na dvou čtverečních mílích pro testování a analýzu. Celá síť má být dokončena do konce příštího roku. Síť bude postavena na bezdrátových směrovačích umístěných na sloupech veřejného osvětlení a dodavatelem mesh technologie bude Tropos Networks.

Účely sítí se vyvíjejí

Filadelfie ani San Francisko nejsou první velká města, která budou mít svoji Wi-Fi síť, i když účel těchto sítí se dnes především orientuje na řešení rychlého přístupu. Již více než před rokem totiž svoji Wi-Fi mesh síť na základě technologie od Tropos Networks nechala zbudovat městská rada New Orleans. Účel by jednoznačný: monitoring a dohled nad oblastmi s nejvyšší kriminalitou.  Výsledek byl více než přínosný: už během pilotního provozu od ledna do srpna 2004 se počet vražd snížil o 57 % ve srovnání se stejným obdobím předcházejícího roku.

Problematika budování městských sítí se zdaleka netýká pouze zvolené technologie samotné - ta se totiž neomezuje na rádiovou komunikaci, ale dotýká se otázek regulace, hospodářské soutěže, legislativy apod. Mezi dalšími volenými technologiemi, které se však chovají poněkud odlišně, nejen technicky, ale i z hlediska podnikatelských modelů, patří optická přístupová síť, nebo přístup po elektrické rozvodné síti. Ale o tom zase někdy příště…

24. 11. 2005

Autor: Ing. Rita Pužmanová, CSc., MBA

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropská komise vyšetřuje Apple, Google a Metu, hrozí jim vysoké pokuty

Apple, Google a Meta jsou v EU vyšetřovány kvůli možnému porušení nového aktu o digitálních trzích. Společnostem...

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...