Úvod > Články > Microsoft představil výsledky, které jsou spíše zklamáním

Microsoft představil výsledky, které jsou spíše zklamáním

Příjmy meziročně vzrostly o 2,7 procent na 21,46 miliard dolarů, zisk ale klesl na 6,4 miliard dolarů. Žádným velkým tahákem nejsou ani nové Windows 8, propad postihl Office i Xbox. Zdá se, že Microsoft začíná mít hluboké strukturální problémy.

Celkové výsledky Microsoftu nejsou ničím překvapivým a ostatně také jednoprocentní pokles akcií ukazuje, že se podobná čísla vlastně čekala. Hospodaření táhla divize operačních systémů, kde (poněkud nezvykle) figuruje sedmičková i osmičková verze současně. Nárůst tržeb o téměř 25 % ukazuje, že se divizi daří, ale předchozí roky spojené s nástupem nové verze operačního systému byly podstatně lepší.

Také herní průmysl, který měl být dalším pilířem Microsoftu, spíše strádá, když se meziročně propadnul o 11 %. Poněkud problematické je pak číst výsledky divize Business, která má za sebou 10% pokles. Jednak se čeká na novou verzi Office, ale také je zde tlak na migraci ke cloudovým řešením. Ani další divize Server & Tools s 9% růstem není žádným příjemným překvapením, když ji porovnáme s tím, jakým tempem roste konkurence.

Microsoft se tak zřejmě bude snažit (opět) o návrat na hardwarový trh, když unikla informace, že Microsoft Surface nebude jen jedno konkrétní zařízení, ale snad celá rodina produktů. To ale jen dokumentuje skutečnost, že nejlepší roky má společnost za sebou. Trh, který okupuje, je příliš konzervativní, saturovaný a oproti konkurenci nemá dostatečnou schopnost reagovat flexibilně. Srovnání výsledků třeba s Red Hat může působit varovně.

Kdo by snad čekal, že se situace v budoucnu zlepší, bude zřejmě zklamán. Mobilní zařízení a vestavěné systémy jsou dnes jednoznačnou záležitostí unixových systémů, na webu se společnosti dlouhodobě nedaří a ani v Cloudu není příliš silná. Propad u herního průmyslu bude zřejmě stále větší. Společnost by tak měla zkusit najít nové oblasti a trhy, ve kterých je možné rychleji růst. Je totiž možné, že s tímto přístupem by mohla přijít i o své spokojené firemní zákazníky, kteří možná zjistí, že benefity, které etablované řešení Microsoftu nabízí, není adekvátní požadované ceně.

31. 1. 2013

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...