Úvod > Články > Sociální sítě bobtnají – končí éra jednoduchých řešení?

Sociální sítě bobtnají – končí éra jednoduchých řešení?

Linkedin nedávno oznámil akvizici agregátoru zpráv a čtečky Pulse, Twitter zase chce doporučovat hudbu. Znamená to, že původní koncept jednoduchých sociálních sítí přestává stačit?

Vývoj sociálních sítí postupně prochází celou řadou zajímavých období. To poslední by bylo možné označit jako přející jednoduchým jednoúčelovým sociálním sítím, které uživatele nezatěžují zbytečnými funkcemi. Ať již jde o Twitter či Pinterest, byl recept vždy stejný a jednoduchý. Téměř jediným, kdo vsadil na opačný přístup, byl Google s Plus, ale ten měl jinou výchozí pozici a marketingovou sílu.

Zdá se, že se situace postupně obrací. Velká část stabilních, etablovaných sociálních sítí začíná stagnovat, protože došlo na saturaci trhu a uživatele také přestávají bavit. A podle všeho se zdá, že šance, jak situaci zlepšit, je nabobtnání služeb. Twitter koupil We Are Hunted, která se zaměřovala na vyhledávání a doporučování hudby a spolu s ní se objevil nový hashtag #music. Cílem je na Twitteru udělat něco nového, zábavného, co bude lidi znovu bavit.

LinkedIn, která je často brána jako příklad zvládnutého obchodního modelu, má dnes asi 200 miliónů uživatelů a tuší, že čistě seriózním sbíráním profesních vizitek si aktivní klientelu neudrží. Proto se rozhodla pro koupi nejznámějšího agregátoru zpráv Pulse s tím, že bude možné sledovat, co čtou například zajímaví lidé z oboru. Ostatně čtení je relativně významným pracovním návykem a v tomto ohledu má i tato akvizice fungující společnosti smysl.

Zdá se, že období malých jednoúčelových sociálních sítí postupně končí a opět se dostáváme do stavu víceméně promyšlených konglomerátů nástrojů, z nichž každý má zacílit na konkrétní množinu uživatelů a dohromady vytvářet pocit změny, kterou lze bojovat proti stereotypu a nudě. Plus je pěknou ukázkou toho, že to jde. Přidají se další?

24. 4. 2013

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...