Úvod > Články > Z telefonů se stávají přijímače reklamy

Z telefonů se stávají přijímače reklamy

Začalo to pomalu a plíživě, jak to tak u negativních věcí už bývá. Sem tam přišlo SMSkou nějaké obchodní sdělení, jak se reklamě vznosně říká, které šlo sice složitě, ale zrušit.

Mobilní operátoři tam trochu spoléhají na to, že lidem se nebude co chvíli chtít volat na linku operátora, aby si tam podobné zasílání SMS zpráv rušili. A tak nám sem tam nějaká ta reklamní SMSka přijde. No a co? řekne si mnohý, tak ji smažu, číst to ani nebudu.

Jenže v poslední době se rozrostl zcela jiný byznys, co se reklamy týče. A to tak, že žně slaví aplikace pro blokování telefonních čísel, a že je dokonce už jedno, jestli nějaká firma prodala svou databázi funkčních telefonních čísel včetně údajů o lidech, jimž ta čísla patří.

Takové databáze často obsahují také informace o tom, kde nakupujete, vaše datum narození, často i bydliště. Jejich černý prodej, který firmy navenek popírají, ale vnitřně kvete, je naprosto běžným faktem, který se sem tam proflákne i na veřejnost.

V dnešní době, kdy sami tato data dáváme všanc na Facebook nebo jiné sociální sítě, je to už ale tak nějak fuk. Reklama si nás najde, ať AdBlock chce, nebo ne, minimálně doporučení se nám tu i onde dostane.

Novinkou však je jiná, nesmírně otravná věc. Nevím, jaké máte zkušenosti vy, ale mně v poslední době začala volat samá neznámá čísla. Volají mi častěji než manželka z práce, co je potřeba zařídit a koupit, a to už je co říct.

Podíl volajících neznámých čísel rapidně stoupá a dalece převyšuje počet běžných hovorů s lidmi, které znám. Připomíná to spam v jeho zlatých časech, kdy neexistovalo nic, co by jej blokovalo.

Pokud se vám to stává, vězte, že z 99,9 % případů, jakmile zvednete telefon, druhá strana zavěsí. Je to proto, že firmy už nepotřebují databáze kupovat. Stačilo jim koupit si telefonní automat.

Ten postupně vyzkouší všechny možné kombinace mobilních telefonních čísel a na ně náhodně volá. Klidně i v sobotu o půlnoci. Automatu je to jedno. Klidně se můžete rozčilovat, že máte tajné číslo, na generátor čísel tohle neplatí.

Většinou jde o reklamní volání. Zvednete-li, automat zavěsí. Ale za chvíli vám bude volat živá operátorka s nabídkou úžasných služeb a slev. To v případě, že máte štěstí.

V poslední době totiž tuto možnost využívají i podvodné firmy, které z vás jen tahají další informace. Někteří telefonující dokonce tvrdí, že jsou z bezpečnostní agentury, a ptají se, kdy býváte a kdy nebýváte doma. Snad jen pitomec by na tenhle trik skočil a řekl jim, že příští víkend mají zloději klid na práci při vyloupení jeho bytu.

Bránit se nelze. Proběhlo pár pokusů si stěžovat mobilním operátorům, ale ti nejsou placeni, aby vám dělali život snazším, ale za to, že se jim sypou peníze do kasičky. A z vašich usmolených dvaceti hovorů a padesáti SMSek za měsíc jim kasička cinkat nijak nebude.

Také došlo na pár podání stížností na polici, ale nikde jsem nenašel, že by taková stížnost došla nějakého zájmu u pánů, co jinak mají pomáhat a chránit. Ono je otázkou, komu vlastně pomáhají a koho chrání.

A tak vám nezbude nic jiného, než tradiční postup.

Volá neznámé telefonní číslo? Neberte je. Sedněte si k internetu a toto číslo vyhledejte třeba přes Google. V současné době existuje několik služeb, kde uživatelé mohou zadat své zkušenosti s nějakým neznámým číslem.

Ať jde o Neznamyvolajici.cz, Kdo-volal.cz, Kdomivolal.eu, Kdovolal.net, Volami.cz a mnohé další stránky. Zde si najdete komentáře těch, kteří měli tu smůlu a telefon zvedli. Dozvíte se, která firma vás chce obtěžovat v sobotu o půlnoci, a jak věrohodná je její nabídka.

Ve většině případů je nevěrohodná. A tak nezbývá, pokud máte Android, navštívit Google Play, a tam si stáhnout nějakou fajn aplikaci s názvem Blokování hovorů nebo něco na ten způsob.

Tyto aplikace fungují tak, že můžete přidávat nechtěná čísla na černou listinu. Případně rovnou nastavit, aby neznámým volajícím telefon hned zavěsil. Jestliže zavolá blokované číslo, nedovolá se – okamžitě je hovor odmítnut.

A to i v případě, že se snaží volat po celý den ve 12minutových intervalech, jak se stalo nedávno mně, a vydrží se takto snažit tři týdny, někdy i měsíc a půl.

Nejvíce mne však na celé věci zaráží, že tento způsob nekalého prodeje a vysloveného obtěžování tolerují jak mobilní operátoři, tak zákonodárci. Těm snad nikdo nevolá? Jsou vyjmuti ze seznamu?

Je skutečně tristní, že telefony už nám primárně neslouží k původnímu účelu. Ale že se staly jen další prodlouženou rukou reklamních agentur. Víc, než si myslíte.

14. 12. 2013

Autor: Jan Lipšanský

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...