Úvod > Články > Pomozte zabít Windows XP, nabádá Microsoft dobrovolníky

Pomozte zabít Windows XP, nabádá Microsoft dobrovolníky

Společnost Microsoft svolává nadšence a zkušené uživatele, aby přiměli své známé a rodinné příslušníky nadobro opustit prostředí Windows XP a přejít na Windows 8.

"Dnes si poznamenejte, že do konce podpory Windows XP zbývá 60 dní. Potřebujeme vaši pomoc, musíte přesvědčit lidi, aby používali bezpečné a moderní PC," napsal na blogu věnovaném Microsoft Windows mluvčí společnosti, Brandon LeBlanc. Microsoft brzy ukončí oficiální podporu nejúspěšnějšího operačního systému ve své historii: pro Windows XP již brzy nebudou dostupné žádné záplaty ani opravy. Nicméně stará "XPéčka" jsou stále velmi oblíbeným systém a ani mnozí ze zahraničních komentátorů se nemohou ubránit jízlivým poznámkám, že kdyby Microsoft odváděl svou práci tak, jak by měl, XP (vydány poprvé v roce 2001) by dnes byly dávno zapomenutým systémem; ostatně jak se to stalo v případě předchozích systémů z jeho dílny. Avšak v éře "po XP" se zadařilo jen Windows 7: Windows Vista ani Windows 8 se nesetkaly s pražádným nadšením, ba vůbec ne u nejširší uživatelské základny.

LeBlanc na blogu firmy burcuje: "Vy, naši čtenáři, pravděpodobně na svém počítači Windows XP nemáte. Nicméně možná někoho takového znáte... Proto jsme připravili speciální stránku Windows.com, kde si [takoví uživatelé] mohou přečíst, co znamená konec podpory Windows XP a jak mohou zůstat chráněni i po 8. dubnu. Ať sáhnou po PC s Windows 8.1, splňuje-li jejich počítač [hardwarové] požadavky."

Problémem nejsou ani tak domácí uživatelé jako spíše firemní klientela -- Windows XP jsou v mnoha firmách stále nejpoužívanějším operačním systémem na pracovních počítačích. A co víc, i většina bankomatů funguje na bázi Windows XP. LeBlanc radí uživatelům: "Kupte si nové PC. Nejsnadněji se dostanete k Windows 8.1 tak, že si pořídíte nový počítač." Kromě toho, že se Windows XP nedočkají dalších oprav, LeBlanc zmiňuje i to, že pro ně není dostupný např. SkyDrive, desktopový program pro synchronizaci obsahu přes cloudové úložiště. I když služba je dostupná přes web, "nezapomínejte, že ve Windows XP a přes Internet Explorer 8 můžete nahrávat soubory o maximální velikosti 300 MB," dodává.

Rozdíl v pojetí Windows 7 a Windows 8 ale připomínají i uživatelé v komentářích pod LeBlancovým článkem. "Mám Windows 7 na vcelku dobrém počítači... Ale s Windows 8/8.1 jste to na desktopu podělali," píše jeden ze čtenářů. Druhý přidává, "Microsoft prostě nenaslouchá svým klientům..." Spousta komentářů se točí právě kolem Windows XP a srovnání s Osmičkami. "Moji přátelé a rodina mě zabijí, jestli jim na počítače nahodím Windows 8.1." Takových komentářů je u článku celá řada a mnozí volají po odlehčené verzi Windows, která by jednak měla klasický vzhled a jednak by fungovala i na starších přístrojích, "nechci kvůli Windows kupovat nové počítače," píše další.

Ať tak či onak, Windows XP nadobro končí již 8. dubna tohoto roku a podle toho se budou muset všichni uživatelé zařídit.  

10. 2. 2014

Autor: Redakce DSL.cz

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...