Úvod > Články > Na trhu se softwarem dominuje Microsoft, konkurencí je SaaS

Na trhu se softwarem dominuje Microsoft, konkurencí je SaaS

Microsoftu se nedaří v oblasti mobilních telefonů ani operačních systémů, ale v celkovém prodeji softwaru je zcela nedostižnou jedničkou, dvojkou je Oracle a třetí místo patří IBM. Google, stejně jako řada dalších, ale sází spíše na SaaS.

Gartner zveřejnil žebříček desítky největších softwarových společností, který ukazuje, že v Microsoftu mohou být alespoň s některými aspekty své práce spokojeni. Po dlouhém hledání generálního ředitele dochází sice v řadě ohledu ke změnám, ale stále platí, že jde o jednu z nejkonzervativnějších softwarových společností na trhu.

Některé dílčí posuny, které by měly posílit pozici Microsoftu na trhu se softwarem, jsou ale nesporně zajímavé. Operační systém Windows Phone pro zařízení do úhlopříčky displeje 9 palců by měl být zdarma, čímž Microsoft reaguje na skutečnost, že se jeho operačnímu systému na mobilních zařízeních vůbec nedaří. Prakticky veškeré příjmy má z poplatků vybíraných od výrobců telefonů s Androidem a výpadky v oblasti dalších prodávaných služeb či aplikací jsou zřejmě značné.

V poslední době se dokonce začíná mluvit o tom, že by uživatelé Windows 7 mohli dostat nabídku na bezplatný přechod na osmou verzi systému s tím, že bude speciálně upravená tak, aby více umožňovala prodej dalších služeb a omezila konkurenci. Microsoft tak zřejmě reaguje na snahy Google využít Windows 8 jako běhové prostředí pro svůj ekosystém a uživatele pak postupně přimět k přechodu na Chrome OS.

Další zajímavou novinkou je Microsoft Office Mobile, který je zdarma dostupný pro Android (nainstalovat se mi jej ale nepodařilo), ke kterému již není potřebné předplatné Office 365. Společnost ale doufá, že při aktivním využíváním služby se předplatitelé přece jen objeví.

Data od Gartneru, která analyzují deset největších softwarových firem, hovoří jasně – trh, o kterém má smysl ve velkých číslech hovořit, je firemní. Nikoliv prodej softwaru domácnostem.

Společnosti si současně uvědomuje, že v některých oblastech je konkurence příliš velká a zvyky důležité, takže zdarma je nyní i Microsoft OneNote, pro pokročilejší funkce je však třeba zakoupit verzi s MS Office.

Tato aplikace na práci s poznámkami není úplně špatná, ale v konkurenci s Evernote, které má velice propracované především mobilní klienty či Google Keep, byla jeho pozice dosti problematická. Zdarma dostupná verze má naučit uživatele tento program využívat doma, a pak přesvědčit zaměstnavatele, že právě tento systém je ten pravý pro korporátní potřeby.

Jak je vidět ze snah Microsoftu, klíčem k dobré pozici na trhu bude jednak zmíněná firemní klientela, ale také prodej služeb, případně SaaS (Software jako služba – Software as a Service), na který sází Google a řada dalších firem. Podle Gartneru ale trh s klasickým softwarem není zdaleka mrtvý – meziročně rostl asi o pět procent.

Microsoft má podle dat Gartneru tržby ve výši 65,7 miliardy, což je více než součet druhého Oraclu a třetího IBM, které mají tento parametr těsně pod 30 miliard dolarů za rok 2013. Z první trojky navíc Microsoft vykazuje jednoznačně nejvyšší meziroční růst (o 6 %), i když je otázka, jak moc se na něm podepsaly také dvě významné události – nástup Windows 8 a končící podpora Windows XP, což byly dva důležité impulsy pro upgrade systému u řady firem.

Jistě ale není bez zajímavosti, že jak Oracle, tak také IBM masivně investovaly nikoli do klasického firemního softwaru, jehož spektrum si zachovávají relativně konzervativní, ale především do cloudových aplikací, což by měla být oblast jak s vysokou marží, tak především rychlým růstem, a tím pádem také obratem. Masivní akvizice z roku 2013 do přehledu započítány vesměs nejsou a bude zajímavé sledovat, jak se projeví v roce letošním.

To ostatně dokazuje také SAP, který téměř všechny své nástroje a aplikace převádí do cloudu, a mimo to roste také jeho špičková technologie in-memory HANA. Celkový růst čtvrté společnosti v žebříčku o téměř deset procent ukazuje, že právě hledání nových řešení může být v této oblasti velice zajímavé. Ostatně také skokani žebříčku jsou na cloudu plně závislí – osmé místo patří VMware, které rostlo o 14 %, a desáté nováčkovi Salesforce.com.

SaaS

Signifikantní je, že velcí ICT hráči jako Google, Apple, Amazon či Facebook v seznamu Garnteru vůbec nejsou. Neprodávají (až na zanedbatelné výjimky) klasický software, ale především služby a obsah. SaaS, se kterým pracuje Google ve svých Apps, je pěkným příkladem toho, jakým směrem současný trh směřuje.

Společnost nyní již nenabízí jen možnost nainstalovat si na Google Disk další aplikace třetích stran, ale také doplňky přímo pro jednotlivé produkty z Dokumentů. Efektivněji tak lze pracovat například s hlavičkovými papíry či formuláři, což je pro firemní sektor velice důležité. Microsoft se se svým Office 365 spíše snaží dohnat to, co firmám Google nabízí již relativně dlouho.

SaaS jsou trendem, po kterém velcí výrobci softwaru začínají stále intenzivněji pokukovat, a to i přesto, že může na první pohled přinášet méně jisté příjmy a je obtížnější jej vytvořit tak, aby byl šit na míru největším zákazníkům, i když právě například zmíněný Google s podporou maker, skriptů a doplňků ukazuje, že zde cesta k určité personalizaci je.

9. 4. 2014

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.