Úvod > Články > Internet není všemocný

Internet není všemocný

Měl jsem naplánovaný výlet do Jičína s přestupem v Poděbradech. A docházela mi doma zrnková káva. Jedinou možností, jak doplnit zásoby, bylo nakoupit v Jičíně. Jenže – kde prodávají v Jičíně v sobotu v poledne zrnkovou kávu? Internet pomůže, říkal jsem si.

První, co mne samozřejmě napadlo, bylo využít databáze Prazirny.eu. Tam si najdete na mapě místo nejblíže tomu, kde jste nebo budete, a najdete si nějakou dobrou pražírnu. Jenže jako na potvoru přímo v Jičíně žádná pražírna není.

Jedna je sice pár kilometrů na západ od Jičína, jenže její webové stránky nejsou dostupné a pravděpodobně ani zaplacené, což nesvědčí o ničem dobrém. A jet někam jen naslepo, to se mi nechtělo.

Pomůže tedy strejda Google. Zadám slova jako „káva“, „zrnková“ a Jičín, to by bylo, aby mi to něco nenašlo. Nenašlo. Opět někde v okolí Jičína se objevily nějaké odkazy, ale přímo v Jičíně nic.

Ze zoufalství jsem se jal hledat kavárny. Našel jsem čtyři, a protože mi to nedalo, zkusil jsem se na ně podívat přes Street View. Jedna měla na dveřích ceduli Tchibo, což mnou otřáslo, na další adrese jsem žádnou kavárnu ne a nemohl najít, jen nějaký snad sklad nebo jídelnu.

Pak už jsem přes Street View projížděl ulice naslepo, i když samozřejmě ne všude mohla auta Googlu, takže ne všechny obchody se mi dařilo mapovat. Projel jsem takto náměstí, podloubí, některé ulice historického centra.

Jenže – do některých ulic auta nemohla, takže žádné snímky. A jindy sice mohla zajet do ulice nebo na náměstí, ale zase šlo o tak mizerné úhly pohledu, že jsem nic nerozpoznal. Navíc některé názvy obchodů byly schválně rozmazané.

Nakonec jsem tedy hodil dotaz na Facebook. A ozval se kamarád z Jičína a dal mi tip na prodejnu s názvem Čaj a káva. Prodejnu, kterou nenašel Google, kterou nenašel jiný vyhledávač, která je zkrátka nejspíše internetem nepolíbená nebo jsem hledal blbě.

Jenže ono to není poprvé, kdy jsem zjistil, že mi internet ne ve všem poradí. Ono je to podobné, jako spoléhat se v autě na navigaci. Také ne vždy jsou mapy přesné – Vašek Větvička by mohl povídat! – a ne vždy ví o všech uzavírkách (jako když jsme tuhle složitě se sestrou museli objíždět Jihlavu).

Někdy je starousedlík nebo místní znalec zkrátka lepší internetu. Když jsem třeba hledal informaci o historické památce v Uhříněvsi – o budově bývalého mlýna, jehož část je původní templářskou tvrzí, našel jsem sice fotky, ale nikde nestálo, kde se památka dá najít a jak se k ní dá dojít.

Ona ta budova je totiž nyní v soukromém vlastnictví, nemá nad ní patronát žádné muzeum, a navíc je samozřejmě nepřístupná. Na Street View jsem ulicí U Starého mlýna „prošel“ několikrát, ale nic jsem nenašel. Tak jsme se tam se synem vypravili osobně, prošli si ulici v reálu, a nakonec jsme starý mlýn včetně tvrze našli a nafotili. Není i nad osobní zkušenost.

Na internetu je jistě spousta informací, zajímavostí, podnětů, encyklopedických hesel, ale přece jenom není všemocný a vše na něm nenajdeme. Občas je nutné se zvednout a jít se na věci podívat osobně, případně se zeptat někoho, kdo má osobní zkušenost.

A platí to nejen při výletech nebo hledání prodejny zrnkové kávy. Platí to i při různých prohlášeních, informacích televizních zpráv nebo politických akcích. Kolikrát vám řeknou o akci, na níž jste byli osobně, pravý opak toho, co se skutečně dělo? Proto není nad osobní zkušenost.

19. 4. 2014

Autor: Jan Lipšanský

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...