Úvod > Články > Skryté funkce na Googlu nebo YouTube

Skryté funkce na Googlu nebo YouTube

Pro většinu internetu znalých asi nepůjde o žádné objevy, ale pro těch pár lidí, pro něž půjde o novinku, bychom dnes rádi představili legrácky, jimiž se baví programátoři různých známých webů.

Skryté funkce, anglicky easter eggs, tedy velikonoční vajíčka, se nacházejí v podstatě všude, kam zabrousila elektronická média a technika. Mnohá DVD s filmy obsahovala a obsahují skryté bonusy, videa, soundtracky nebo skryté fotografie, aniž by se k nim dalo dostat přes originální menu.

YouTube

Není divu, že podobných skrytých funkcí je plný i web. Asi nejznámější takovou funkcí je napsat na YouTube do vyhledávače frázi „do the harlem shake“ (bez těch uvozovek). Jen si to zkuste. Písnička už sice asi nikomu nic neřekne, ale roztancované Youtube stojí za to.

Nebo zadejte do vyhledávače YouTube frázi „doge meme“ (opět bez vozovek) a YouTube se vám zbarví do krásných, pastelových barev, a dokonce i změní typ fontu.

Podobně pak vyzkoušejte další fráze jako třeba „use the force luke“, „beam me up scotty“. Když za adresu videa v adresním řádku napíšete „&wadsworth=1“ a dáte Enter, skočí vám video na začátek, na zhruba 1 % z celkové délky videa.

Teoreticky by mělo fungovat, že když si pustíte jakékoliv video na YouTube, kliknete bokem do bílé plochy a na numerické klávesnici zadáte 1337, změní se některá písmena na čísla. Podobně po zadání 1980 by se měla spustit střílečka, hra, ale mně se tedy ani jedno nepovedlo zprovoznit.

Google

Vyhledávač Google nabízí ale daleko více zábavy. Zadejte do vyhledávacího pole „google gravity“ a klikněte na Zkusím štěstí. Celé prostředí se sesype dolů na jednu hromadu.

Podobně po zadání „atari breakout“ se objeví obrázky hry pro Atari – pak stačí na jeden z nich kliknout a můžete si tuto hru sami zahrát.

Po zadání „do a barrel roll“ (válej sudy) začne Google válet sudy, „askew“ celou stránku nakloní trochu doprava, „kerning“ zvětší mezery mezi písmeny, „conway's game of life“ vám v pravém horním růžku spustí simulaci života.

A vyzkoušejte zadat i jiné výrazy, např. „tilt“, „binary“, „blink html“ nebo hru „zerg rush“ (střílejte, nebo přijdete o výsledky hledání!). Docela přehledný seznam skrytých funkcí Googlu najdete zde.

A pokud by vám to nestačilo, zadejte si do Google Maps tyto souřadnice: 48°52'36.0"S 123°23'36.0"W, a přes satelitní pohled při správné vzdálenosti uvidíte, kdo v tom moři tam má hrobeček.

Nebo si dejte hledání trasy v Google Maps a zadejte jako start The Shire a jako cíl Mordor. Najdete na mapě jinak skryté místo, kde se natáčel Pán prstenů v australském Spring Gully.

 

2. 8. 2014

Autor: Jan Lipšanský

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...