Úvod > Články > Francie vysílá rozporuplné signály

Francie vysílá rozporuplné signály

Francie se v oblasti broadbandu snaží, jen co je pravda. Přesto jsou signály, přicházející z této země kontrastů, typicky stejně rozporuplné jako země (kultura, jazyk, cokoli chcete) sama. Ale rivalita vůči zemi za Kanálem svou intenzitu nemění.

Francie se nesnaží v oblasti podpory nasazování širokopásmového Internetu asi dostatečně, protože právě přišly informace, že se před ni v absolutních číslech dostal její zavilý nepřítel, tedy Velká Británie. Podle Point Topic bylo ve Francii 9,7 milionů rychlých přípojek, zatímco přes Kanál jich napočítali o sto tisíc více.

Británie se ale nikdy netajila tím, že myslí zcela vážně snahu překonat svoji „digitální“ zaostalost a povýšit se na velmoc také v oblasti širokopásmového přístupu. Vláda u nich nestaví tomuto cíli žádné překážky, naopak dělá efektivní kroky správným směrem, a to se vyplácí. Uvolňování místních smyček pokračuje rychlým tempem, což má ještě více stimulovat konkurenční prostředí. Jedním z důležitých kroků vpřed je také zbudování poskytovatele širokopásmových služeb všem poskytovatelům za stejných podmínek, Openreach.

Británie by podle předpovědí Point Topic mohla do konce letošního roku dosáhnout 13 milionů rychlých přípojek. Podle jiných zpráv se také tři britské regiony mohou chlubit 100% penetrací širokopásmových přípojek. V oblasti Yorkshire a Humber se již dokončila modernizace všech telekomunikačních ústředen pro DSL. A to díky tomu, že regionální agentura Yorkshire Forward  od loňska financovala upgrade 24 ústředen BT, pro něž společnost oznámila modernizaci pro broadband za nerentabilní. Agentura ale podporuje i alternativní technologie přístupu.

Wanadoo se snaží

Francie tedy přepustila vedení mezi zeměmi, ale zato francouzský provozovatel Wanadoo se stal nejlepším mezi evropskými konkurenty - poskytovateli širokopásmového přístupu. ISP má v současné době přes šest milionů zákazníků ve čtyřech zemích (podle společnosti Telecompaper). Wanadoo jako pobočka FT ovládá v současnosti přes 10 % evropského trhu s rychlými přípojkami a jen za poslední rok se mu podařil nárůst počtu zákazníků o celých 70 % (podle Strategy Analytics).

Podle průzkumu Telecompaper stále na trhu s rychlým přístupem k Internetu dominují velcí telekomunikační provozovatelé: za Wanadoo následuje Deutsche Telekom s 5 miliony uživatelů (4/5 v Německu), a dalšími v pořadí jsou Telecom Italia, Telefonica  a AOL. Mezi poskytovateli vyčnívá Chello, který je vlastně jediný opravdu panevropský ISP, protože poskytuje své služby ve 13 zemích a téměř ve všech je mezi prvními pěti ISP.

Podle Telecompaper bylo na konci září 2005 v Evropě 58 milionů uživatelů širokopásmových přípojek, což představuje meziroční přírůstek o 60 %.

FT se podnikání v pevných sítích nevyplácí

Mateřské společnosti France Telecom se ale skvěle nedaří: Již podruhé během několika měsíců změnila své odhady předpokládaných zisků; v říjnu loňského roku se první varování týkalo zisků za 2005 a nyní zase zisků pro rok letošní. Touto poměrně nečekanou zprávou akcionáře FT nijak nepotěšil (hodnota akcie poklesla během chvilky o 8,8 %). Podle analytiků a pozorovatelů je na vině nejistý business oblasti pevné sítě.  Naproti tomu jeho největší evropský rival, Deutsche Telekom, hodlá své plány obratu letos udržet, podobně jako Belgacom. Ale to nemusí ještě nic znamenat, protože právě FT jako druhý největší telekomunikační provozovatel Evropy (privatizace monopolního provozovatele proběhla v roce 1997) může předznamenat další vývoj ve „svém“ duchu.

Ille de France zato jede

Pařížská Mairie (radnice) oznámila, že hodlá postavit metropolitní síť a díky ní poskytovat přístup k Internetu zdarma. Nebude to síť jen tak ledajaká, ale trochu po vzoru (i když opičení zrovna není vlastní francouzské nátuře) Amsterodamu (viz článek Optická síť v Amsterdamu) se bude jednat o moderní optikou síť FTTH (Fiber-To-The-Home).

Výběrové řízení na dodavatele již bylo vyhlášeno (veřejně dostupných informací je ovšem jako šafránu) a zřejmě bude zajímat všechny velké dodavatele metropolitní síťové technologie, jako Cisco, které se již angažuje v Amsterdamu, či Atrica, která již působí v menších francouzských městech a dodává svá ethernetová zařízení do optických sítí.

Náklady na vybudování metropolitní optické sítě pro takovou metropoli, jakou je Paříž (nesrovnatelně větší než Amsterdam), zatím nikdo nezveřejnil, ale půjdou zřejmě do miliard eur. V „centru“ Paříže se na takové služby těší 2,2 milionů lidí a „na předměstích“ pak dalších 9 milionů.

Opět se podívejme přes Kanál, jak se k metropolitním sítím staví Británie. Ta se po vzoru Velkého Bratra přiklání k bezdrátovým metropolitním sítím a hodlá je do tří měsíců v rámci první fáze velkého projektu spustit v mnoha městech: Birmingham, Cambridge, Edinburgh, Leeds, Liverpool, Manchester, Nottingham a Oxford, a také v londýnských příměstských oblastech jako Kensington a Chelsea, Camden a Islington.

Bezdrátové sítě postaví společnost The Cloud na bázi Wi-Fi, kdy přístupové body mesh sítě budou umístěny na sloupech veřejného osvětlení a značkách. Služba nebude pro uživatele zadarmo, budou platit svému poskytovateli, který příjmy dále přerozdělí také The Cloud a městu. Iniciativu zaštiťuje národní All Party Internet Group.

16. 1. 2006

Autor: Ing. Rita Pužmanová, CSc., MBA

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Microsoft: Rusko spustilo kampaně cílené na ovlivňování prezidentských voleb v USA

Společnost Microsoft uvedla, že už se na internetu začaly objevovat ruské kampaně, které mají za cíl ovlivnit...

 

ČTÚ nebude nabízet další kmitočty pro DAB+

Český telekomunikační úřad už nebude nabízet další kmitočty pro digitální rozhlasové sítě. Existovat budou jen tři...

 

Vodafone garantuje volání přes hodinky i na značky Xiaomi a Samsung

Vodafone jako první český operátor rozšířil garanci volání přes hodinky bez telefonu na tři značky. Služba OneNumber...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...