Úvod > Články > Mobil už má každý druhý člověk na planetě

Mobil už má každý druhý člověk na planetě

Na konci roku 2014 využívalo mobilní telefon 3,6 miliardy lidí, tedy každý druhý člověk. Mobilních telefonních čísel je ale čím dál víc a v roce 2020 to podle asociace GSMA sdružující operátory bude zhruba 4,6 miliardy. Penetrace, tedy počet telefonů na sto lidí, tak vzroste na 59 procent.

Když se ale spočítají všechny SIM karty (tedy i druhé karty lidí, kterým jeden mobil nestačí a navíc karty používané pro připojení zařízení – M2M), jsme na dvojnásobku: V roce 2014 to je 7,3 miliardy SIM karet, o šest let později jich má být kolem deseti miliard.

V České republice bylo na konci roku 2014 celkem, tedy o 36 procent více, než je počet obyvatel. V tomto počtu jsou ovšem zahrnuté i SIM karty používané pro M2M a také lidé, kteří používají více než jedno mobilní telefonní číslo. Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) jsou v České republice jen 3,4 procenta obyvatel, kteří nikdy nepoužili mobilní telefon.

Sítě LTE přibývají jako houby po dešti

V roce 2010 bylo na světě 17 sítí LTE, víceméně šlo o první pokusy nové technologie. V roce 2012, kdy O2 jako první v ČR spustilo 4G LTE síť v Jesenici a okolí, mohli služby vysokorychlostního mobilního připojení využít klienti 144 operátorů na světě. Na konci roku 2014 už to bylo 335 a další stále přibývají. Z 28 států Evropské unie nyní mají LTE sítě ve 24 zemích.

S tím, jak se zlepšuje dostupnost rychlých dat a chytrých telefonů, šíří se i využívání mobilního internetu. Na celém světě ho na konci roku 2014 využívala třetina všech zákazníků, ve vyspělých zemích téměř dvakrát tolik: 60 procent. Česká republika zatím v tomto ohledu zaostává, podle šetření ČSÚ využívalo internet v mobilu na konci roku 2014 jen 29 procent lidí. Nicméně v nejmladší věkové skupině 16-24 let šlo o 65 procent.

Růst počtu uživatelů vede mimo jiné k razantnímu růstu objemu přenesených dat. Mezi lety 2014 a 2019 by se měl podle GSMA zdesateronásobit. Aby mohly mobilní sítě rostoucí objem dat přenést, budou potřebovat získat další frekvenční pásma.


Začíná se také mluvit o sítích páté generace a Jižní Korea by ráda první takovou testovací síť spustila v roce 2018, kdy se budou v zemi konat zimní olympijské hry. Zatím se ale výrobci dohadují, co by přesně měly sítě 5G umět a jaký by měl být princip jejich fungování.

13. 7. 2015

Autor: Redakce DSL.cz

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

ČTÚ nebude nabízet další kmitočty pro DAB+

Český telekomunikační úřad už nebude nabízet další kmitočty pro digitální rozhlasové sítě. Existovat budou jen tři...

 

Vodafone garantuje volání přes hodinky i na značky Xiaomi a Samsung

Vodafone jako první český operátor rozšířil garanci volání přes hodinky bez telefonu na tři značky. Služba OneNumber...

 

Telefon s Androidem dokáže otevřít dveře od milionů hotelových pokojů, na opravě bezpečnostní chyby se už pracuje

Výzkumníci objevili bezpečnostní chybu u zámků Saflok. Kdokoliv mohl pomocí telefonu s Androidem otevřít dveře...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...