Úvod > Články > Video na vyžádání: stejná nabídka na celém světě

Video na vyžádání: stejná nabídka na celém světě

Video na vyžádání je služba, která se v souvislosti s širokopásmovým přístupem skloňuje ve všech pádech jako tolik vytoužená „killer application“. Nakolik tomu je a jak se k nabídce VoD staví různí poskytovatelé služeb ve světě, na to se společně podíváme.

Video na vyžádání (VoD, Video on Demand) je služba, která uživatelům umožňuje výběr filmů (obecně videa) z on-line knihovny pro stažení a prohlížení v době zvolené právě uživatelem. VoD, ač se proklamuje jako služba číslo jedna pro rychlý přístup - zejména domácností - k Internetu, se ve skutečnosti málokde nabízí samostatně. Většinou je volitelnou součástí kompletního multimediálního balíčku služeb.

Multimediální služby, často pod souhrnným označením MoD (Multimedia on Demand), zahrnují v podání poskytovatelů nejen obrazové služby jako televizní kanály (kabelové, placené nebo tzv. near VoD), ale také další typy médií jako hudbu, hry a v některých částech světa oblíbené karaoke, případně služby typu PVR (Personal Video-Recorder; viz též články Video služby: zdroj příjmů pro provozovatele a Video a hry: killer applications?).

Přístup k VoD je tedy obvykle automaticky zahrnut v balíčku MoD a platba se realizuje až na základě skutečného stažení nějakého videa. Tak se vlastně poskytovatelé pokoušejí prosadit VoD: navnadit zákazníky k jeho využívání v rámci širší nabídky, spíše než žádat poplatek za VoD předem. Výjimkou je např. španělská Telefónica, která zpoplatňuje přístup k VoD samostatně za 3,60 USD měsíčně. MoD balíček služeb přijde zákazníky měsíčně na 19 (Softbank Broadmedia, Japonsko) až 35 USD (Qwest, USA). Někteří provozovatelé jdou ještě dál a jejich multimediální služby jsou součástí megabalíčku širokopásmových služeb, např. s telefonní službou nebo přístupem na Internet (TransACT, Austrálie, za takový megabalíček účtuje měsíčně minimálně 43 USD).

Poplatky za filmy jsou všude skoro stejné: od nejlevnější klasiky za 2-4 USD až k nejdražším filmovým novinkám za 4-8 USD. Jenomže provozovatelé se výrazně liší v samotné nabídce filmů: zatímco třeba italský FastWeb umožňuje svým zákazníkům výběr z více než 4,5 tisíc filmů, taková Telefónica má ve své nabídce jen několik set titulů. Vzhledem k neexistujícímu propojení on-line knihoven VoD ve světě pak záleží na tom, jaké vazby má daný poskytovatel na jednotlivá studia a distribuční společnosti.

Globální propojení on-line knihoven je plánem pro budoucnost, protože tak se výrazně zvýší zajímavost filmové nabídky, i když to bude zákazníky stát zase o něco víc: k poplatku za samotný obsah přibude ještě poplatek za přístup k takovému speciálnímu celosvětovému mediálnímu kanálu. Tento poplatek bude muset krýt náklady, které vzniknou na straně poskytovatelů, protože bude potřeba zajistit koncové dohody o úrovni síťových služeb (SLA, Service Level Agreement) mezi jednotlivými provozovateli pro zajištění kvality služby ve velké síti pro distribuci obsahu.

Zdroje

Analytická společnost Point Topic provedla porovnání několika poskytovatelů širokopásmových služeb, jak kabelových provozovatelů, tak DSL i optických přípojek, z různých částí světa (Video-on-Demand source profiles). Mezi prvními zkoumanými společnostmi jsou:
 
FastWeb (Itálie) – triple play primárně přes optické přípojky (od roku 2001) a v místech nedostupných FTTP (Fiber To The Premises) po ADSL (od roku 2003), TV služba také po DSL od roku 2003; ARPU (Average Revenue Per User) se za video služby zvedlo z 17 EUR na konci prvního čtvrtletí 2003 na 102 EUR na konci letošního března.

Telefonica (Španělsko) – interaktivní digitální TV, audio a video na vyžádání přes ADSL od letošního roku;
 
TransACT Communications (Austrálie) – veškeré služby dostupné po FTTC (Fibre- to-the-Curb)/VDSL;

PCCW (Hong Kong) – placená TV přes ADSL od roku 2003;
 
Softbank Broadmedia
(Japonsko) – kabelová televize a VoD po ADSL, včetně IP-TV a interaktivní televize;

Chunghwa (Taiwan) – v  rámci balíčku MoD se nabízí VOD, NVoD (Near VOD), KoD (Karaoke-on-Demand) a TV od března 2004;

Comcast (USA) – VoD a HDTV po kabelové síti od roku 2001;

Qwest (USA) – TV služba prostřednictvím VDSL, satelitní TV.

Ze zjištěných údajů vychází i tento článek. Další poskytovatelé i nabídka služeb bude Point Topic postupně přidávat v nejbližší době (placená služba Broadband Money Makers).

20. 8. 2004

Autor: Ing. Rita Pužmanová, CSc., MBA

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropská komise vyšetřuje Apple, Google a Metu, hrozí jim vysoké pokuty

Apple, Google a Meta jsou v EU vyšetřovány kvůli možnému porušení nového aktu o digitálních trzích. Společnostem...

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.