Úvod > Články > VoIP do bezdrátových i mobilních sítí

VoIP do bezdrátových i mobilních sítí

Paketový přenos hlasu po IP sítích, VoIP, se stal natolik populární, že jej uživatelé nežádají jen v pevných podnikových sítích a po širokopásmových přípojkách, ale také v bezdrátových sítích. Je jen otázkou času, kdy se služba VoIP objeví v mobilních sítích.

VoIP (Voice over Internet Protocol) se pomalu ale jistě přesouvá z pevných sítí do bezdrátových (WLAN, Wireless LAN) a dokonce do mobilních sítí. Studie Pyramid Research, „The Future of Mobile Voice Rests on VoWLAN and Convergence Technologies“, předpovídá, že s rozvojem VoIP v bezdrátových a mobilních sítích se otevírá nemalý trh pro migraci provozu z pevných do mobilních sítích o objemu 200 miliard dolarů. O tento trh se ale mobilní provozovatelé budou dělit s dalšími hráči, protože díky moderním technologiím jako VoWLAN (Voice over WLAN) a VoWiMax (Voice over WiMAX) na trh vstoupí i provozovatelé pevných sítí. Pro udržení konkurenceschopnosti v mobilních službách bude potřeba přeorganizovat přístup ke koncovým službám a sítím. Konvergence pevných a mobilních sítí je tak více než nasnadě.

VoWLAN

Hitem dne je hlasový provoz přes WLAN (VoWi-Fi, VoFI, Voice-over-Wi-Fi, VoWLAN nebo wVoIP, wireless VoIP). VoWLAN se otevřela naplno cesta k masovému nasazení díky dlouho očekávanému schválení normy IEEE 802.16e, doplňku pro WLAN podle 802.11a/b/g o podporu QoS (Quality of Service), na podzim loňského roku. Dříve se používala pouze firemní řešení pro úsporu nákladů na telefonování v podnikových sítích s VoIP a také pro větší komfort jak zaměstnanců, tak klientů, protože uživatelé získali díky VoWLAN svobodu pohybu (určitou míru mobility) v dosahu podnikových WLAN. Wi-Fi Allince ale v mezičase již certifikovala zařízení podle povinných prvků z návrhu 802.11e (bez volitelných funkcí zahrnutých do konečného tvaru normy), pod označením WMM (Wi-Fi Multimedia).

Samotný doplněk normy ale nebude pro realizaci spolehlivé a bezpečné bezdrátové telefonie stačit: zabezpečení WLAN podle o rok starší normy 802.11i je pro hlasový interaktivní provoz citlivý na zpoždění příliš zdlouhavé, což se nepříznivě projevuje zejména při předávání uživatelů mezi přístupovými body, proto je třeba dopracovat specifikaci pro rychlý bezpečný roaming (802.11r). Bezpečnost je vůbec u IP telefonie problematickou záležitostí a pro VoWLAN to platí dvojnásob, protože zde se ještě přidružují bezpečnostní hrozby spojené s rádiovou komunikací.

Trh s koncovými zařízeními pro VoWi-Fi, který vloni vzrostl podle Infonetics Research o celých 76 %, se má letos zdvojnásobit na 205 milionů dolarů a do roku 2009 dosáhnout téměř 2 miliard dolarů. Zájem se v postupně bude přesouvat z podnikového sektoru, kde VoWLAN přináší největší úspory, do spotřebitelského sektoru, kde domácnosti budou moci využít této služby jako součásti nabídky služeb po své rychlé přípojce k Internetu.

Duální podpora

Další horkou novinkou letošního roku je duální služba mobilní a Wi-Fi komunikace. Kombinace mobilní služby a WiFi je mnohdy sama označovaná jako mobilní VoIP, i když to není přesné, ani v případě využití bezlicenčního spektra pro (domácí) mobilní přístup UMA (Unlicensed Mobile Access; více viz článek Mobilní přístup snadno a rychle: UMA).

Podle In-Stat má být na světě do tří let kolem 66 milionů duálních telefonů (s podporou mobilní sítě a Wi-Fi); předpovědi analytiků Alexander Resources z loňského roku (zpráva „UMA and Beyond: Mobile Operators Benefit from Wi-Fi and Cellular Convergence“) jsou o něco střídmější: 55 milionů duálních telefonů do konce dekády. Podle Infonetics Research budou před koncem dekády koncová zařízení z duální podporou tvořit ¾ celkového počtu zařízení vybavených pro VoWLAN.

I když v případě duální podpory se tlak odvíjel spíš od potřeby lepšího pokrytí širokopásmových internetových služeb, s datovými službami půjde ruku v ruce i požadavek na VoIP, tedy nejen ve WLAN, ale i v mobilních sítích.

Mobilní služby: hlas versus data

Mobilní sítě stále žijí převážně z příjmů z tradičního hlasového provozu po svých sítích s přepojováním okruhů (80-85 % obratu). Datové služby realizované v paketovém režimu se ovšem dostávají do popředí zájmu u zákazníků a také tvoří stále větší podíl příjmů mobilních provozovatelů. Klasické mobilní hlasové služby budou v této rovnici převažovat ještě po dobu asi pěti let, ale jejich objem již bude stagnovat (poroste jen minimálně o 3-4 % ročně), přičemž celkový provoz v mobilních sítích poroste mnohem rychleji.

Podle Yankee Group dosáhne celosvětový trh s mobilními službami 590 miliard eur do roku 2009 a datové služby z toho budou činit přes 21 %. Předpoklad počtu registrovaných mobilních telefonů má v té době dosáhnout 2,8 miliardy, což bude odpovídat zhruba 2,4 miliardám uživatelů a průměrné 36% penetraci (pro srovnání předpovědí viz též článek Celosvětový mobilní trh jen kvete). Obrat z textových zpráv v té době může dosáhnout 30 miliard eur.

Na nedávném výročním kongresu 3GSM v Barcelově již všichni velcí hráči na komunikačním trhu představili své produkty či služby pro mobilní VoIP, včetně Microsoft Corp. (Microsoft Office Communicator Mobile software), Nokia Corp. a Skype Technologies SA. Mobilní Internet tak dostává novou dimenzi: od mobilního přístupu k webu a e-mailu, posílání obrázků a fotek či video klipů, přes začínající mobilní TV vysílání a vidotelefonii až k IP telefonii či IM (Instant Messaging).

Různorodý zájem o mobilní Internet v domácnostech znázorňují následující výsledky průzkumu Parks Associates z podzimu loňského roku:

Samozřejmě tento přechod nezní zrovna příjemně pro mobilní provozovatele, kteří v tom jednoznačně cítí ohrožení svých příjmů. Nicméně musí se chtě nechtě přizpůsobit. První vlaštovkou zřejmě letos bude provozovatel 3G v Evropě Hutchison 3 Group (Hutchison 3G), evropská odnož společnosti působící v Hong Kongu, který oznámil komerční službu mobilní VoIP. Pro chytré telefony nejvyšší třídy s operačním systémem Microsoft Windows Mobile 5.0 bude poskytovat software od Skype, na jehož základě budou moci uživatelé využít služby VoIP za paušál. Úplně zadarmo služba tedy nebude, ale uživatelé budou mít možnost si vybrat, jak budou chtít telefonovat.

Ostatní provozovatelé zatím o mobilním VoIP ve svých sítích odmítají hovořit, nebo se alespoň vymlouvají na řadu technických úskalí nasazení této služby, včetně podpory QoS a zabezpečení, s nimiž se ovšem v různé míře potýkají všichni síťoví provozovatelé při zavedení VoIP.

Kdo dnes neposkytuje VoIP

Netradičním poskytovatelům telefonních služeb se dnešní zákazníci, jak z řad spotřebitelů, tak podnikového sektoru nijak nebrání. Důvod je zřejmý: nižší náklady na službu typicky poskytovanou v podobě VoIP, paketového přenosu hlasu po IP sítích. Podle několikaletého průzkumu společnosti In-Stat/MDR mělo v roce 2003 o VoIP mezi podniky zájem jen 3 %, o rok později již 12 % a na konci loňského roku již celá třetina. To představuje jednu z nejvýraznějších změn na telekomunikačním trhu v poslední době.

Dnes si lze při volbě poskytovatele hlasových služeb mnohde vybrat mezi klasickými nebo alternativními telekomunikačními provozovateli a dalšími poskytovateli přístupu k Internetu, od kabelových, přes bezdrátový přístup (Wi-Fi, WiMAX), až po optiku. Ti všichni pracují na tom, aby mohli nabídnout VoIP – nejčastěji jako součást balíčku svých služeb. V loňském roce již 15 % z celkového počtu uživatelů téměř 200 milionů širokopásmových přípojek využilo VoIP, podle společnosti Informa Telecoms and Media.

Pokud se již uživatel rozhodne pro VoIP a je si dobře vědom určitých omezujících prvků vyplývajících z charakteru technologie (záležitosti napájení, dostupnost pohotovostních čísel apod.), pak záleží na něm jako koncovém zákazníkovi, zda dá více na cenu služby (a požadavek na obměnu telefonních přístrojů), nebo na reputaci poskytovatele či typ technologie. Pro podnikové zákazníky je stále zajímavější možnost nechat si své VoIP služby spravovat přímo poskytovatelem a nestarat se o tento provoz ani zařízení (hosted VoIP), než vlastnit veškeré zařízení a starat se o infrastrukturu i provoz sami.

Další zdroje

Wireless VoIP Consortium  

MobileIGNITE (Mobile Integrated Go-to-Market Network IP Telephony Experience)

10. 3. 2006

Autor: Ing. Rita Pužmanová, CSc., MBA

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Microsoft: Rusko spustilo kampaně cílené na ovlivňování prezidentských voleb v USA

Společnost Microsoft uvedla, že už se na internetu začaly objevovat ruské kampaně, které mají za cíl ovlivnit...

 

ČTÚ nebude nabízet další kmitočty pro DAB+

Český telekomunikační úřad už nebude nabízet další kmitočty pro digitální rozhlasové sítě. Existovat budou jen tři...

 

Vodafone garantuje volání přes hodinky i na značky Xiaomi a Samsung

Vodafone jako první český operátor rozšířil garanci volání přes hodinky bez telefonu na tři značky. Služba OneNumber...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...