Úvod > Články > Island na čele žebříčku širokopásmových zemí

Island na čele žebříčku širokopásmových zemí

Podle statistických údajů OECD za rok 2005 předstihl Island tradičního „vůdce“, Jižní Koreu, v penetraci rychlých přípojek na 100 obyvatel. V této maličké ostrovní populaci má již každý čtvrtý občan svoji širokopásmovou přípojku. Korea stagnuje a dohání ji i Holandsko, Dánsko či Finsko.

OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) právě vydala svoje statistiky o penetraci širokopásmových přípojek ke konci loňského roku „OECD Broadband Statistics, December 2005“. Týká se 30 zemí Evropy, Asie a Severní Ameriky.

Ke konci roku 2005 v těchto 30 zemích bylo dohromady 158 milionů uživatelů širokopásmových přípojek, přičemž jen v druhé polovině loňského roku jich přibylo 22 milionů.

Island se stal vedoucí zemí žebříčku podle penetrace rychlých přípojek na 100 obyvatel a předstihl tak Jižní Koreu. Nejméně každý čtvrtý člověk má přístup k rychlé přípojce, kromě těchto dvou zemí také v Holandsku a Dánsku. Severské země Evropy jsou tradičně technologickými velmocemi, takže i v tomto srovnání zaznamenávají body z hlediska nejvyššího nárůstu uživatelů na počet obyvatel: k Islandu, Finsku a Norsku se přiřadilo i Holandsko.

Zatímco mnohé země původní EU15 si vedou v nasazování rychlých přípojek velmi dobře i ve srovnání s tradiční velmocí Koreou, rozdíly v penetraci jsou značné: od 26,7 % u Islandu až po zanedbatelných 1,4 % u Řecka. Nové členské země si nevedou o mnoho lépe s penetrací pod 7 %.

Následující tabulka ukazuje pořadí první třicítky zemí světa, které jsou na tom nejlépe z hlediska penetrace rychlých přípojek. Pro snazší vizuální porovnání je tentýž žebříček zaznamenán v grafu (zdroje veškerých údajů: OECD).

Tabulka 1: Počet uživatelů širokopásmových přípojek na 100 obyvatel (12/2005)

Poznámky:
* Předběžným odhadem
** U nás se do statistiky jiných technologií širokopásmového přístupu promítá pevný domácí bezdrátový přístup rychlostí nad 252 kbit/s prostřednictvím mobilní sítě (celkem 188 tisíc uživatelů, tj. 2 % penetrace). Obecně se ve zkoumaných zemích do statistik počtu uživatelů širokopásmových služeb 3G nezahrnuje a neustále se vede debata, zda je započítávání tohoto přístupu u nás do mezinárodních statistik v pořádku.

Obrázek 1: Počet uživatelů širokopásmových přípojek na 100 obyvatel (12/2005)

Ve vývoji posledních pěti let (tabulka 2) je krásně vidět, s jakou razancí se rychlé přípojky ve většině zemí ujaly.

Tabulka 2: Vývoj penetrace širokopásmových uživatelů, 2001-2005

A takto vypadal vývoj v pěti nejvýše umístěných zemích na tomto žebříčku. Je jasně vidět, jak byla Jižní Korea od roku 2001 v předstihu, který ovšem další země rychle překonaly. Zatímco v Koreji je již dva roky širokopásmový trh prakticky saturován, u ostatních zemí je stále vidět jednoznačná linie růstu, byť se také blíží nebo dokonce protla magickou hranici 25 %.

Obrázek 2: Vývoj penetrace rychlých přípojek u předních 5 zemí OECD

Z hlediska technologií na celé čáře prakticky vede DSL ve všech zemích kromě Kanady a USA, kde si stále udržuje svoji vedoucí pozici kabelový internet. Při pohledu na sledovaných 30 zemí, necelé dvě třetiny uživatelů používají přípojky DSL, necelá jedna třetina kabelové připojení a zbytek (celkem 7 %) ostatní technologie, tedy optické přípojky, pevný bezdrátový přístup, satelit apod.

V čem to vězí?

OECD porovnává jednotlivé země a jejich situaci s širokopásmovým přístupem k internetu s dalšími charakteristikami jako HDP (hrubý domácí produkt) nebo hustota obyvatel. Přímou souvislost ale nenachází ani v jednom z dalších sledovaných kritérií.
Následující srovnání penetrace širokopásmových přípojek a HDP neukazuje přesnou korelaci, takže nelze říci, že by bohaté země byly automaticky v kategorii nejlépe vybavených rychlým přístupem na internet.

Obrázek 3: Srovnání penetrace rychlých přípojek v roce 2005 a HDP na osobu v roce 2004 (v dolarech; podle PPP, Purchasing Power Parity)

Prakticky žádnou vysledovatelnou vazbu nemá penetrace širokopásmových přípojek ani na hustotu obyvatelstva jednotlivých zemí. Zde by bylo třeba jít hlouběji pod povrch: v Koreji se rozmach rychlých přípojek vždy přičítal zejména koncentraci obyvatel v městských aglomeracích, přičemž současně je celková hustota obyvatelstva celé země velmi vysoká. Na Islandu je situace s hustotou obyvatel zcela opačná, ale opět se uživatelé koncentrují ve městě. Podobná situace je v dalších severských zemích a v Kanadě, kde ale navíc vznikají také projekty na připojení vzdálenějších oblastí a podporuje se rychlý přístup i pro venkovské, řídce osídlené oblasti.

Obrázek 4: Penetrace rychlých přípojek a hustota obyvatelstva

21. 4. 2006

Autor: Ing. Rita Pužmanová, CSc., MBA

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Americký zákaz TikToku podle kritiků porušuje právo na svobodu projevu

Americký Senát schválil návrh zákona, který zakazuje TikTok v obchodech s aplikacemi, pokud ji její čínský vlastník...

 

Itálie jedná o přísnějších trestech za zneužití umělé inteligence

Italská vláda jedná o návrhu zákona, podle kterého by za trestné činy spojené s AI nástroji hrozily mnohem přísnější...

 

Avast dostal v ČR pokutu ve výši 351 milionů korun

Avast dostal od českého Úřadu pro ochranu osobních údajů pokutu ve výši 351 milionů korun Důvodem je neoprávněné...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...