Úvod > Články > Elektronické volby

Elektronické volby

Před nedávnem se odehrály největší národní volby realizované po Internetu, a to ve Švýcarsku, kde 22% obyvatel využilo možnosti elektronického hlasování k všeobecné spokojenosti. Sčítání hlasů trvalo 13 minut. Švýcaři by rádi po této pozitivní zkušenosti z elektronického hlasování učinili permanentní možnost, jak „jít k volbám“.

Elektronické hlasování má své výhody jak pro úřady, díky snadnému zpracování hlasů, tak zejména pro obyvatele, protože se nemusí obtěžovat do volebních místností a svoji občanskou povinnost vyřídí od svého stolu.
 
Systém hlasování je ve Švýcarsku velice dobře ošetřen z hlediska bezpečnosti a ochrany soukromí, což potvrdily také neúspěšné pokusy hackerů nabourat se do systému – objednaných úřady, aby se bezpečnost nezávisle prověřila. Vysoké zabezpečení systému je dosaženo díky dvoufaktorové autentizaci: volební lístek ve formě karty s osobním identifikačním kódem a čtyřmístným bezpečnostním kódem.

On-line hlasování se provádí přes webové rozhraní, kde nejprve uživatel zadá svoje osobní ID číslo a na jeho základě ustaví bezpečnou relaci, jejímž prostřednictvím dostane on-line hlasovací formulář. Do něj zadá svůj bezpečnostní kód, místo a datum narození. Tyto informace se porovnají s údaji v centrální databázi.

Sytém použitý ve Švýcarech je vytvořen lokálně, ve spolupráci se švýcarskou pobočkou HP a bezpečnostní společností Wisekey.
 
Švýcaři v úspěšném využívání elektronického volebního systému předčí i Spojené státy, kde proběhly pilotní projekty na podporu on-line hlasování zejména pro obyvatele nacházející se mimo území USA už v roce 2000. Hlasování ale neproběhlo tak hladce, takže se letošní volby budou muset bez internetového hlasování budou muset obejít, což je poněkud krokem zpět, protože on-line hlasování je jistě jednou z podstatných aplikací v rámci e-government, v Evropě i v Americe.

Americká on-line podpora voleb: jen informace

Jestliže ale v USA nemohou občané volit elektronicky, mohou si své kandidáty prověřovat stylem on demand. Od úterka mají zákazníci kabelového provozovatele Comcast možnost shlédnout videonahrávky kandidátů do Senátu, jak odpovídají na zásadní otázky týkající se vzdělávání, zdraví nebo bezpečnosti.

Comcast není sám, protože podobnou akci udělala společnost EchoStar Communications, která je pro změnu provozovatelem satelitní TV. Ta umožní svým zákazníkům sledovat národní a státní volby ze šesti sítí na jednom TV kanálu. Provozovatelé musí zkoušet různé možnosti, jak získat nové zákazníky na svou stranu v přísném konkurenčním boji. Toto je jedna z nich, protože letošní volby jsou velice napínavé.

Nejde vlastně o žádnou převratnou technologickou novinku (v daných sítích), ale o potřebné informování občanů. Comcast bude přenosy realizovat formou služby VoD (Video on Demand), která je k dispozici 200 tisícům zákazníků v Coloradu (cca jedné třetině všech místních zákazníků). Příhodně svoji službu nazývají „kandidáti na vyžádání“, protože nahraná vystoupení kandidátů si mohou diváci přehrávat, zastavit, zrychlit apod. prostřednictvím dálkového ovladače. Služba není zajímavá jen pro občany, ale je výhodná i pro samotné kandidáty, protože je stojí méně a nemá tak přísná pravidla jako inzerování na televizní obrazovce.
 
EchoStar zase na TV přijímači bude v průběhu voleb ukazovat rovnou šest živých „volebních“ kanálů (CNN, Fox News, MSNBC, C-SPAN, MTV a Comedy Central), takže divák bude mít před očima veškeré důležité dění a o nic nepřijde, aniž by musel přepínat mezi kanály. Pokud se bude chtít na některý kanál podívat pořádně, zvolí si ho pro zobrazení na celé obrazovce. 

21. 10. 2004

Autor: Ing. Rita Pužmanová, CSc., MBA

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Itálie jedná o přísnějších trestech za zneužití umělé inteligence

Italská vláda jedná o návrhu zákona, podle kterého by za trestné činy spojené s AI nástroji hrozily mnohem přísnější...

 

Avast dostal v ČR pokutu ve výši 351 milionů korun

Avast dostal od českého Úřadu pro ochranu osobních údajů pokutu ve výši 351 milionů korun Důvodem je neoprávněné...

 

Microsoft: Rusko spustilo kampaně cílené na ovlivňování prezidentských voleb v USA

Společnost Microsoft uvedla, že už se na internetu začaly objevovat ruské kampaně, které mají za cíl ovlivnit...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...