Úvod > Články > Evropa: broadband a cenové modely

Evropa: broadband a cenové modely

Průzkum Cable and Satellite Europe v oblasti širokopásmových přípojek potvrzuje dominanci DSL na trhu, s 77% podílem v první polovině letošního roku.

Kabeloví provozovatelé se sice nevzdávají, ale jejich podíl na trhu v posledním roce trvale klesá. Celkově mají jen 20% trhu (desetiprocentní meziroční pokles podílu na trhu), ale v některých zemích se drží na stejné úrovni s DSL: v Holandsku je kabelových přípojek 49% všech vysokorychlostních připojení, v Rakousku pak 47%, ve Velké Británii a Švýcarsku 45%, v Portugalsku 58%.

Kam až se dá s cenou jít?

V některých zemích je konkurence na tomto trhu skutečně zuřivá a dosáhla až na dno možných cen. Mezi tyto – z pohledu uživatele - šťastné země patří Francie, kde se nabídka pohybuje mezi 10 až 20 euro za přístup v kombinaci s telefonií. Ceny za ADSL, které začínaly na 29,90 euro se stále drží, ale pouze za nabídku mnohem vyšších rychlostí (5 Mbit/s místo původních 512 kbit/s) a moderních služeb jako VoIP nebo IPTV. Francie se svým dynamickým trhem, kde je rychlý přístup k Internetu skutečně již komoditou, je ale mezi evropskými zeměmi spíše výjimkou. Jinde jsou srovnatelné služby nabízené až od cenové úrovně 30 euro. Opačným extrémem jsou skandinávské země a Španělsko, kde jsou ceny vyšší.

Průměrná cena podle Cable and Satellite Europe Surveyje 42,34 euro za 512 kbit/s (minimum 22,90 euro; maximum 74,98 euro), 47,92 euro za 1 Mbit/s (minimum 16,95 euro; maximum 120 euro) a 59,50 euro za 3 Mbit/s (minimum 45,86 euro; maximum 80,34 euro). U nižších rychlostí se cena udržuje na stejné úrovni, ale za vyšší rychlosti se ceny snižují. Posun od nižších rychlostí k 1 Mbit/s je považován za běžnou modernizaci, za níž provozovatelé mnohde neúčtují nic navíc. Pro uživatele ale u vyšších rychlostí už není nejdůležitější počet Mbit/s, ale spolehlivost a stabilita.

Podle Yankee Group (European Broadband Penetration Set to Soar to 40% by 2008) se v letošním roce blíží penetrace širokopásmových přípojek v domácnostech v západní Evropě 20%. Obrat z přípojky v domácnosti postupně pomalu a jistě klesá: z 30 euro měsíčně na počátku letošního roku směrem k předpokládaným 23 euro v roce 2008.

Zpoplatňování se různí

Poplatky za rychlou přípojku dnes ani tak neovlivňují rychlosti připojení a objemy přenášených dat, ale spíše poskytované služby jako VoIP, bezpečnost, případně TV vysílání.

V současnosti experimentují BSP (Broadband Service Provider) na jedné a téže „rychlostní“ hladině až s třemi možnými přístupy ke zpoplatňování svých služeb: na základě doby připojení, přenášeného objemu dat nebo paušálně. Nejvýraznější je tento různorodý přístup u našich německých sousedů.

Zájem o zpoplatňování na základě doby využití vedl některé BSP k nabídce předplaceného širokopásmového přístupu. Na první pohled se to zdá jako popření základní vlastnosti širokopásmového přístupu, kterou je trvalý přístup, always on. Jakoby návrat k vlastnostem vytáčeného spojení. Ale v některých trzích se kupodivu tomuto modelu předplatného daří. Např. Telecom Italiaspustil předplatné před více jak rokem na přípojkách o rychlosti 640 kbit/s za 100 euro základního poplatku s 25 hodinami on-line. Populárnější verze za stejnou kapacitu je nastavena na 50 euro jako zaváděcí poplatek s 2 euro za každou hodinu využívání, bez jakéhokoli poplatku za pronájem linky nebo měsíčního poplatku.

Předplacené širokopásmové služby mají svoje odběratele zejména v nižších příjmových skupinách, např. mezi studenty, a v zemích s velkou penetrací mobilních předplacených služeb a nízkými reálnými příjmy (tvrdí Forrester Research v „Broadband prepay: a nice innovation but it won’t drive customer adoption“). Tento přístup ke zpoplatňování nebude z evropského měřítka nijak masový (alespoň co se západní Evropy týká), a ani zřejmě nepovede k posílení rozvoje nasazení rychlých přípojek. Platba za minutu/hodinu potírá hlavní smysl širokopásmového přístupu a vrací nás opravdu zpět kvůli omezením a nemožnosti využít tolik očekávanou volnost při využívání Internetu.

V zemích s vyšší penetrací rychlých přípojek, jako je třeba Belgie s 29%, zkoušejí jiné inovace ve zpoplatňování. Např. Telenet nabízí 4 Mbit/s službu na základě počtu připojených PC nebo dalších zařízení (konzole apod.) v domácnosti. Podporuje je přímo z modemu, takže uživatelé nepotřebují směrovač.

V zemích, kde se rozvoji širokopásmového připojení daří, se nově zvažuje zpoplatňování na základě objemu přenášených dat. BSP ve Velké Británii jako BT nebo NTL teď zkouší tzv. flexible broadband, kdy uživatelé mohou krátkodobě zvyšovat rychlost připojení.

3. 11. 2004

Autor: Ing. Rita Pužmanová, CSc., MBA

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropská komise vyšetřuje Apple, Google a Metu, hrozí jim vysoké pokuty

Apple, Google a Meta jsou v EU vyšetřovány kvůli možnému porušení nového aktu o digitálních trzích. Společnostem...

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.