Úvod > Články > WiMax se v západní Evropě stává realitou

WiMax se v západní Evropě stává realitou

Pro větší rozšíření technologie WiMax v západní Evropě je důležité rozhodnutí, jak bude regulováno spektrum kolem 2,5 GHz, které bude ve většině zemí v letošním roce prodáváno v aukcích.

Otázkou bude především to, jestli jednotlivé země budou naslouchat doporučení Evropské komise a umožní, aby patřičné frekvence, původně určené pro expanzi UMTS, byly technologicky neutrální. To by dalo WiMaxu šanci stát se hlavním broadbandovým systémem.

Vedle tohoto spektra je ale k dispozici také spektrum 3,5 GHz, které je sice z komerčního pohledu poněkud méně lákavé, nicméně je dostupné a může být využito pro systémy 802.16. Řada menších evropských zemí již uspořádala aukce tohoto spektra. Hlavní nápor ale přišel ve chvíli, kdy se do prodeje pustilo Německo a Francie.

V Německu v aukcích zvítězily tři společnosti, dvě mezinárodní a jedna německá, překvapivě mezi nimi není Deutsche Telekom. Majitelé licencí tak jsou firmy Deutsche Breitband Dienste, Clearwire a NextWave (v těchto případech se jedná o firmy, které se snaží vytvořit celoamerickou síť a zároveň expandovat i do Evropy). Odhady německého trhu se pro WiMax pohybují někde kolem 15 procent v roce 2009.

Při aukcích ve Francii byla situace poněkud jiná, vítězné firmy z Německa se jí nezúčastnily, především proto, že licence se prodávaly podle oblastí. Spektra tak ve Francii drží vedle firmy Illiad, která již licenci měla dříve a používá Wi-Fi a WiMax jako doplněk svých služeb DSL, firmy Societe Haut Debit (což je společná firma operátora GSM SFR a operátora fixních linek Neuf Cegetel), HDDR a Bollore Telecom.

Societe Haut Debit získal licence ve dvou lukrativních oblastech Francie, kolem Paříže a oblast Azurového pobřeží. Společnost HDDR získala hned 11 menších oblastí a stavbu sítí zahájí tento měsíc. Firma Bollore Telecom hodlá svých 12 oblastí využít k doplnění svých současných přístupových bodů pro Wi-Fi. Aby zvýšila svoji penetraci trhu, týden po získání licencí zakoupila 45 procent firmy Wifirst, což je největší poskytovatel Wi-Fi ve Francii.

Itálie hodlá zahájit aukce spektra v červnu tohoto roku. Nejprve ale muselo dojít k dohodě s italskou armádou, neboť většina spektra byla dříve přidělena Ministerstvu obrany, které teprve nedávno uvolnilo frekvence 3,4 – 3,6 GHz. Zatímco v Itálii probíhají testy WiMaxu hned několika firem (Siemens, Navini, Alvarion, Tiscali a Fastweb), očekává se, že aukcí se pravděpodobně zúčastní pouze tři hlavní firmy – Tiscali, Fastweb a Telecom Italia.

20. 3. 2007

Autor: Václav Větvička

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropská komise vyšetřuje Apple, Google a Metu, hrozí jim vysoké pokuty

Apple, Google a Meta jsou v EU vyšetřovány kvůli možnému porušení nového aktu o digitálních trzích. Společnostem...

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...