Úvod > Články > S VisualRoute se žádný server neschová

S VisualRoute se žádný server neschová

Internet obsahuje miliony počítačů, jež jsou rozmístěny po celé planetě. Jak zjistit jejich umístění? Pro některé z nás jsou takové informace přinejmenším zajímavé a rádi bychom věděli, kde se nachází server, ze kterého si právě čteme informace ve svém prohlížeči.

Příkazy OS

Operační systém nabízí, pomocí příkazu tracert (pro Windows) či tracepath (pro Unix potažmo Linux), možnost zjištění serverů, které je potřeba „navštívit“, než se dostaneme k námi požadovanému. Získaná data ovšem neříkají nic o tom, kde se daný server nachází. Použitím programu VisualRoute se dozvíme více.

VisualRoute a jeho nabídka

VisualRoute se od použití klasického příkazového řádku operačních systémů liší tím (jak již název napovídá), že je nám schopen visuálně ukázat místo hledaného serveru, což je mnohem efektivnější, než hromada čísel získaná z příkazové řádky. K zobrazení cílového serveru (potažmo serverů „přechodových“) je použita mapa světa, kde jsou jednotlivé hlavní počítače zobrazeny jako body, kterými procházejí pakety až k cíli. Body jsou spojeny čarami a tak tvoří spojitou cestu ke hledanému serveru. Pro jejich zobrazení lze použít mimo mapy satelitní i mapu politickou. Také není problém si další mapy světa stáhnout z internetu a následně s nimi pracovat. Podporovány jsou formáty BMP, GIF, JPG a WMF. Trasování lze začít ve vlastním počítači, nebo jako startovací pozici použít jeden ze dvou serverů výrobce.

Co všechno lze zjistit?

Mimo hlavní vlastnost tohoto programu, což je vizualizace serveru na mapě, dokáže VisualRoute uživateli zobrazit i další data a to ve formě grafů a diagramů. Hned pod mapou se nachází diagram, ukazující cestu z vašeho počítače, přes další servery až k cílovému. U jednotlivých serverů lze zjistit IP adresu, rychlost odezvy, zobrazované v barevné škále a to od zelené (nejrychlejší odezva) až po červenou (nejpomalejší), a procento ztracených paketů.

Pokusně jsem otestoval přístup na www.dell.com. Vykreslení mapy světa se servery i dalších informací v diagramu bylo vcelku svižné. Trasa vedla přes několik serverů v naší republice, následně zamířila na Slovensko, do Polska, Německa, Holandska, až nakonec přes oceán do cílové země USA.

Internetová verze

Pokud se vám nechce VisualRoute instalovat, ale přesto si ho chcete vyzkoušet, není problém. Program je přístupný jako demo verze přímo v prohlížeči na stránkách výrobce http://visualroute.visualware.com. Je jen potřeba mít, pro samotnou funkčnost programu, nainstalovanou Javu. Jediným rozdílem oproti instalované verzi, co se týče základní vlastnosti programu, je start trasování, jenž nelze nastavit. Implicitně je zadán server, na kterém běží toto demo, což je ovšem pochopitelné, jelikož jde o běh na internetu.

Závěr

VisualRoute je nástroj pro analyzování spojení se serverem, jenž je spojen s vizualizací prostřednictvím mapy světa. Na této mapě zobrazuje jednotlivé servery, přes které probíhá směrování IP paketů. Obecně lze říci, že se jedná o program, který kombinuje příkazy ping, tracert, whois a pro jeho grafické rozhraní je tudíž velice zajímavý pro studování průchodu sítí a hledání spojení s danými servery. 

16. 3. 2007

Autor:

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropská komise vyšetřuje Apple, Google a Metu, hrozí jim vysoké pokuty

Apple, Google a Meta jsou v EU vyšetřovány kvůli možnému porušení nového aktu o digitálních trzích. Společnostem...

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...