Úvod > Články > Domácí sítě v režii provozovatelů

Domácí sítě v režii provozovatelů

Sítě v domácnosti jsou zvláštní fenomén: o jejich potenciálu se hovoří již dlouho, technologií pro propojení výpočetní a spotřební elektroniky, domácích spotřebičů i bezpečnostních a dalších systémů existuje celá řada, přesto však jsou domácí sítě stále sporadickou záležitostí.

Rozmach zájmu o širokopásmové přípojky k Internetu otevřel cestu malým sítím do mnoha domácností, nejen profesionálům pracujícím z domova, ale i běžným uživatelům. Jedním z hlavních důvodů (cca u 84% uživatelů), proč si pořídit domácí síť, je totiž právě snaha plně využít rychlý přístup na Internet, sdílet přípojku a distribuovat obsah stažený z Internetu mezi uživateli doma a různými koncovými zařízeními. Typicky si přes 60% uživatelů pořídí domácí síť do 12 měsíců po širokopásmové přípojce.

Kabeloví provozovatelé se snaží, aby domácnosti implementovaly více zařízení, která lze propojit s PVR (Personal Video Recorder) a připojit na kabelovou přípojku. Více se však rozmáhají bezdrátové sítě v domácnostech. Mezi aplikacemi, které se stávají populárnější mezi domácími uživateli, se objevuje streaming hudba nebo obrázky, které lze v domácnosti sdílet mezi různými členy domácnosti.

Podle zprávy Yankee Group („Service providers must push home networking despite service and standards issues“) se domácí bezdrátové sítě do roku 2008 dostanou nejméně do každé šesté domácnosti. Letos se podle Yankee Group jejich „penetrace“ pohybuje na necelých dvou procentech. Podle březnové zprávy IDC má počet domácích sítí v Evropě v letoším roce vzrůst o 59% oproti loňskému roku.

Počet domácích sítí se má podle IMS Researchna světě vyšplhat na 100 miliónů do konce roku 2009, což je více než čtyřnásobek jejich počtu v loňském roce. Tehdy také 90% domácích sítí se používalo výhradně pro přenos dat, ale s rozvojem moderních technologií pro propojování audio-vizuálních zařízení lze předpokládat, že v roce 2009 bude přes polovinu domácích sítí kromě dat podporovat také A/V přenosy (hudby, videa, obrázků apod.) mezi různými zařízení v domácnosti.

Nejpopulárnějším řešením domácí sítě je bezdrátová síť WLAN. Zatímco ale podpora pro bezdrátové LAN se stává běžnou u nových přenosné výpočetní techniky, u spotřební elektroniky je to stále pouze výjimkou. Zřejmě se první významnější pokusy v tomto směru zhmotní v příštím roce a teprve tak v roce 2007 se bezdrátová podpora u spotřební elektroniky dostane na širší trh.

Podle společnosti iSuppli se v letošním roce má připojit kolem čtyř miliónů uživatelů své bezdrátové sítě ke kabelové nebo DSL přípojce. Tento počet má do roku 2008 narůst na 54 miliónů. Zajímavá se od loňska stává rychlá WLAN podle 802.11g. Nicméně stále je problémem nesnadnost propojení zařízení byť do bezdrátové sítě. Podle JupiterResearch http://www.jupiterresearch.com/jen v USA přes 7 miliónů domácností má domácí síť řešenou alespoň částečně bezdrátově, a do roku 2009 se má tento počet zpětinásobit. 

Unfriendly wireless?

Bezdrátové sítě jsou totiž jednodušší než třeba pevný Ethernet pouze zdánlivě, rozhodně se nejedná o plug-and-playzáležitost. Zatím je totiž budování domácích sítí výhradně v rukou samotných uživatelů, kteří si musejí vše předem zjistit a nastudovat a pak se potýkat s vlastním propojením. Domácí sítě dneška tedy nelze zrovna nazvat přátelskými vůči uživatelům a tak to nejspíše ještě několik dalších let bude pokračovat, dokud nebude možné koupit veškeré vybavení tak, aby se dalo snadno nainstalovat a fungovalo. Domácí sítě jsou mají daleko od skutečně spotřebního zboží.

BT Exact, odnož dominantního britského telekomunikačního giganta, nabízí bezdrátové domácí sítě společně se svou nabídkou xDSL pro běžné využívání Internetu, snad vyjma streaming videa. A právě streaming video se zdá být potřebnou součástí podpory domácích sítí, aby se plně využily širokopásmové služby jako VoD (Video on Demand) nebo TV vysílání. Bezdrátová síť dokáže díky rádiového signálu šířit obsah přes několik pater a pokojů, takže v pokrytí u WLAN problém není.

Streaming audio je v nabídce výrobců již delší dobu: např. Motorola Broadband nabízí svůj systém s příhodným označením Simpli-Fi. Hudba je tedy již běžnou součástí domácích sítí a video je následující krok. S moderními způsoby komprese, video kodek MPEG-4 a Windows Media 9, lze docílit pro běžný digitální TV signál přenosového požadavku pouze 1,5 Mbit/s, což nečiní 802.11g žádné problémy. Problémem zůstávají práva (DRM, Digital Rights Management). Philips má na trhu celou řadu zařízení pod označením Streamium, včetně hi-fi systému a STB, které nepotřebují pro distribuci hudby a rádiových kanálů z Internetu ani PC.

Pracovníci doma podporují rozvoj širokopásmových přípojek

Jen v USA téměř třetina všech pracujících pracuje v letošním roce trvale nebo občas z domova (podle zprávy In-Stat/MDR Business Broadband@Home: High-speed Internet and the At-home Worker in the US ). Teleworkerskutečně potřebuje rychlý přístup k Internetu, takže roste na rychlost nasazování širokopásmových přípojek pro domácnosti. Technické vybavení a služby pro domácí práci navíc mnohé firmy dotují, a tím podporují práci svých zaměstnanců z domova. Pro práci z domova jsou potřeba jiné služby, než které zajímají běžného domácího uživatele.

 

15. 11. 2004

Autor: Ing. Rita Pužmanová, CSc., MBA

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropská komise vyšetřuje Apple, Google a Metu, hrozí jim vysoké pokuty

Apple, Google a Meta jsou v EU vyšetřovány kvůli možnému porušení nového aktu o digitálních trzích. Společnostem...

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...