Úvod > Články > První vězení za sdílení filmů přes BitTorrent

První vězení za sdílení filmů přes BitTorrent

Další novinky uplynulých dní: Ruský vir je čím dál nebezpečnější ― Service pack 3 pro systém XP letos nebude ― Norton Antivirus ničí Windows XP a více...

Norton Antivirus ničí Windows XP

Jak se píše například na stránkách ComputerWorld, nové aktualizace virové databáze antivirového programu od Symantec Corp. chybně označily dvě kritické knihovny systému Windows XP SP2 za trojany. Pokládají je za Backdoor.Haxdoor a uloží do karentény. Počítač s takto uzamčenými kritickými soubory netapi32.dll a lsasrv.dll nenastartuje ani v nouzovém režimu.

Problém se týká výhradně čínské verze Windows. Symantec byl na chybu upozorněn a okamžitě databázi upravil. Dále radí, aby v případě, že Norton antivirus tyto dvě knihovny uzamkne do karantény, uživatelé počítač nerestartovali a aktualizovali Nortona. Otázkou zůstává, ke kolika uživatelům se tato informace dostala včas a jak Symantec postižené odškodní (dost pravděpodobně nijak). Dalším způsobem pro zotavení je použití konzoly Windows recovery ― zde se však dá předpokládat, že domácí uživatel vůbec neví, oč jde.

Vězení za sdílení filmů přes BitTorrent

Vůbec první člověk si půjde sednout za mříže za sdílení filmů v p2p síti BitTorrentu.

Osmatřicetiletý Chan Nai-Ming z Hongkongu, jenž v rámci p2p sítě vystupoval jako Big Crook, stráví ve vězení tři měsíce. Za porušení autorských práv byl odsouzen již na podzim roku 2005, ale byl propuštěn na kauci 5000 hongkongských dolarů (asi 13 tisíc korun). Minulý týden jej soud poslal na tři měsíce do vězení.

Chan Nai-Ming nebyl žádná velká ryba ― sdílel pouze tři filmy, a to Red Planet, Dredevil a Miss Congeniality.

Service pack 3 pro systém XP letos nebude

Několik internetových médií v posledních dnech začalo informovat o tom, že ještě letos vyjde třetí opravný balíček pro systém Windows XP. Není to však pravda.

Informace o vydání XP SP3 souvisely s větou týkající se spolupráce mezi Microsoftem a společností Juniper Networks na bezpečnostní technologii NAC (Network Access Control), a to prohloubením kooperace mezi Network Access Protection a Unified Acces Control.

„Microsoft oznamuje, že Windows Vista tento protokol podporují již dnes a Windows Server 2008 i Windows XP Service Pack 3 (SP3) jej ještě tento rok budou podporovat také," stojí v tiskové zprávě Microsoftu z 21. května. Právě tato formulace vyvolala obecné přesvědčení, že Service Pack 3 letos opravdu vyjde. Microsoft však tohle dementoval.

Mluvčí Microsoftu řekl, že se mají držet informací na stránkách věnovaných opravným balíčkům. Tam se pořád uvádí termín vydání jako první pololetí 2008. Je dost možné, že vyjde i později.

Ruský vir je čím dál nebezpečnější

Od 17. dubna se po internetu šíří dokonalejší verze ruského trojského koně jménem Gozi, který odcizil osobní údaje už mnoha tisícům lidí.

Trojan se zaměřuje zejména na čísla platebních karet včetně kódů CVV, čísla sociálního pojištění, čísla platebních on-line účtů na různá uživatelská jména a hesla. Stejně jako v případě minulé verze i nový Gozi umí ukrást informace ze zón zabezpečených pomocí SSL. Všechny získané údaje pak posílá na ruský server.

Než byla původní verze odhalena, Gozimu se povedlo nakrást přes deset tisíc záznamů obsahujících důvěrné informace od asi 5 200 domácích uživatelů, společností, vládních agentur a soudních organizací.

Nový Gozi se na rozdíl od minulé mutace umí dokonale vyhnout běžným antivirovým programům, protože používá dosud nevídané packovací utility, umí části svého kódu zašifrovat, zkomprimovat, poničit a dokonce i smazat.

Gozi doznal také vylepšení ve schopnosti zachytávat stisknuté klávesy (keystroke-logging neboli krátce také keylogging). K aktivaci keyloggeru dojde okamžitě, když uživatel vstoupí na stránku zabezpečenou pomocí SSL, tj. třeba stránky internetového bankovnictví nebo při platbě kartou v internetovém obchodě.

Novou variantu Goziho našel Don Jackson ze společnosti SecureWorks, tedy tentýž člověk, který v lednu tohoto roku odhalil existenci první verze.

Vyšla nová Opera

Webový prohlížeč Opera se dočkal dalších malých úprav. Ve finální verzi 9.21 se vývojáři soustředili na odstranění jistých prvků nestability, problém s JavaScripty na HTTPS, problém s buffer overflow s podvrženými torrenty. Přehled oprav zde.

Stahovat můžete přímo ze stránek Opery (mezinárodní verze, 6,3 MB).

Hudba bez ochrany na Amazon

Internetový obchod Amazon svým zákazníkům nabídne ke stažení hudební soubory bez jakýchkoliv ochran proti kopírování a přenášení. Amazon tak vyšel vstříc rozzlobeným uživatelům, kteří si na DRM ochranu neustále stěžují a raději se uchylují ke stahování nelegálních kopií. Na tomto vstřícném kroku se Amazon.com dohodl s hudebním vydavatelstvím EMI Group, které podobnou dohodu uzavřelo s Applem v souvislosti s hudebním obchodem iTunes.

DELL začal prodávat počítače s Linuxem

Jak jsme již v průběhu minulých měsíců avizovali, Dell vyslyšel své zákazníky a začal prodávat počítače nejen s předinstalovaným operačním systémem Windows, ale i Linuxem.

Dell osadil Linuxem tři verze svých počítačů ― jde o jeden notebook a dva typy desktopů. Uživatelé si ale sami mohou zvolit, zda tyto tři typy (laptop Inspiron E1505n a desktopy XPS 410n a Dimension E520) budou chtít s Linuxem, Windows nebo bez operačního systému.

Byť "holé" počítače by si ráda koupila spousta lidí (přece jen kdo má Linux, o počítač s Windows nestojí), v současnosti příliš firem sestavy bez OS neprodávají. Jedinou možností pro uživatele je postavit si vlastní počítač z předem nakoupených součástí nebo si jej nechat sestavit na přání. Za malým podílem holých značkových sestav na trhu stojí protipirátská organizace BSA, která stroje bez OS označuje za živnou půdu pirátství.

28. 5. 2007

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropská komise vyšetřuje Apple, Google a Metu, hrozí jim vysoké pokuty

Apple, Google a Meta jsou v EU vyšetřovány kvůli možnému porušení nového aktu o digitálních trzích. Společnostem...

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.