Úvod > Články > Vonage v problémech, potíže Qualcommu

Vonage v problémech, potíže Qualcommu

Firma Vonage prohrála soud se společností Verizon o tři sporné patenty. A také mezinárodní komise International Trade Commision zakázala Američanům dovoz bezdrátových periférií používající ty čipy a čipsety Qualcommu, které zneužívají patenty, jež má zaregistrovány Broadcom.

Potíže Qualcommu 

Mezinárodní komise International Trade Commision zakázala Američanům dovoz bezdrátových periférií, používající ty čipy a čipsety Qualcommu, které zneužívají patenty, jež má zaregistrovány Broadcom.

Zákaz dovozu se týká mobilních telefonů, PDA, broadbandových karet, nicméně existující modely, které již na americkém trhu jsou, pod zákaz nespadají. Že se hodlá odvolat Qualcomm, to nikoho nepřekvapuje, o to více ale překvapilo prohlášení firmy Verizon, že se obrátí přímo na Bílý dům. Prezident má 60 dnů na to, aby rozhodnutí ITC zase zrušil, nicméně ve většině případů prezidenti rozhodnutí ITC schválili.

Rozhodnutí ITC nebylo přesně to, co hodlal Broadcom dosáhnout, nicméně v některých ohledech je zákaz ještě širší, nežli Broadcom vůbec doufal. Qualcomm bojuje na několika stranách, komisi žádá o pozastavení zákazu, připravuje odvolání a lobuje u některých zákonodárců, kteří mají právo ovlivňovat rozhodnutí ITC. Patentovaný materiál je technicky možné obejít, ale tato snaha by nešla uskutečnit příliš rychle, takže je pro praxi nepoužitelná. Další z možností je uzavření tzv. cross-licence, které očekává většina analytiků. Je to možnost nejjednodušší, neboť poplatky za licence firma dostane pohodlně zpátky ve formě vyšších cen. Broadcom tvrdí, že licence nabízel několikrát, ale Qualcomm o ně nikdy neprojevil ani sebemenší zájem.

Zákaz bude ovlivňovat americké operátory v závislosti na tom, jakou technologii využívají. Verze GSM (T-Mobile a  AT&T) ovlivněna nebude, neboť její telefony většinou využívají chipsety UMTS od jiné firmy, zcela jistě budou mít potíže 3G telefony s EvDO (Sprint a Verizon Wireless). iPhone, který se začne prodávat za pár dnů, využívá jiné chipsety a nejedná se o pravý 3G mobil. To samozřejmě Apple těší, neboť novému mobilu, o kterém se předpokládá, že se stane komerčním trhákem, odpadnou konkurenti. Navíc většina firem horečně připravuje konkurenční mobily a teď se zdá, že vývoj bude muset začít znovu.

Nadšeni samozřejmě nejsou ani samotní výrobci mobilních telefonů, zasaženy jsou zejména společnosti Samsung a LG Electronics. Motorola zatím mlčí, ale začíná se obávat o osud v Americe oblíbené žiletky, jejíž druhá verze Razr2 by se měla objevit v červenci.

Na první pohled se zdá, že díky tomu, že zákaz platí jen na budoucí modely, nebude trh nijak zasažen. Nové modely se však objevují stále rychleji, takže prodávat stárnoucí modely lze jen velmi omezenou dobu. Objevily se odhady o tom, že zákaz by ovlivnil až 80 miliónů mobilních telefonů, což by Qualcomm mohlo stát 1,6 miliardy dolarů ročně. Zakázané mobily v současné době představují zhruba 25 procent amerického trhu. Někteří analytici dokonce uvažují o tom, že Sprint a Verizon Wireless zvednou ceny nejen za telefony, ale i za služby. 

Vonage v problémech 

Firma Vonage, která prohrála soud se společností Verizon o tři sporné patenty, nejdříve nesměla přijímat další zákazníky, posléze soudce příkaz poněkud zmírnil a nové zákazníky povolil. Pokuta 58 miliónů dolarů a licenční poplatky za další zisky však platí. Vonage se sice odvolal, ale na další rozhodnutí budeme čekat nejméně do července.

Vonage mezitím ohlásil, že za poslední čtvrtletí se jeho ztráty snížily na 72 miliónů dolarů, což je oproti loňskému o něco lepší. Nutno ale připomenout, že Vonage zatím ještě nikdy neměl zisk. Příjmy se za toto čtvrtletí zvýšily o 64 procent. Šéf firmy Jeffrey Citron poznamenal, že se firmě již téměř podařilo najít cestu, která obchází dva ze sporných patentů a doufá, že v případě třetího patentu to také již nebude dlouho trvat. Zákazníci by si prý změn neměli vůbec všimnout.

Očekávalo se, že prohraný soudní spor bude zákazníky spíše odrazovat, neboť nějakou dobu to vypadalo, že Vonage zkrachuje. Statistiky ale ukazují, že za minulé čtvrtletí Vonage naopak získal dalších 166 tisíc zákazníků, takže v květnu jich bylo již 2,4 miliónu. Mírně se zvýšily i příjmy z každého zákazníka na dnešních 27,85 dolaru měsíčně.

Vonage začal v květnu minulého roku obchodovat na burze, za poslední rok však hodnota akcií spadla o téměř 80 procent. Řada expertů ale pochybuje o tom, že by se firmě podařilo patenty úspěšně obejít a přehodit všechny zákazníky na nový systém včas, což hodnotě akcií nijak neprospělo. Přehazování vedoucích pracovníků jistotě také nepřidává, v dubnu se hlavním šéfem stal zakladatel firmy Jeffrey Citron, který nahradil Michaela Snydera. Citron okamžitě ohlásil úsporný program, který měl být patrný zejména v marketingu. Citron navíc propustil plných deset procent zaměstnanců.

Slibovat úspory byla jedna věc a skutečnost byla poněkud odlišná – náklady na marketing se naopak zvýšily, za minulé čtvrtletí dosáhly plných 46 procent příjmů. Oproti minulému roku sice došlo ke snížení procenta z příjmů, ale celková částka vzrostla. Sama firma si netroufá odhadnout výsledky za příští čtvrtletí, neboť všechno bude záležet na tom, jak dopadne odvolání u federálního soudu.

24. 7. 2007

Autor: Václav Větvička

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Itálie jedná o přísnějších trestech za zneužití umělé inteligence

Italská vláda jedná o návrhu zákona, podle kterého by za trestné činy spojené s AI nástroji hrozily mnohem přísnější...

 

Avast dostal v ČR pokutu ve výši 351 milionů korun

Avast dostal od českého Úřadu pro ochranu osobních údajů pokutu ve výši 351 milionů korun Důvodem je neoprávněné...

 

Microsoft: Rusko spustilo kampaně cílené na ovlivňování prezidentských voleb v USA

Společnost Microsoft uvedla, že už se na internetu začaly objevovat ruské kampaně, které mají za cíl ovlivnit...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...