Úvod > Články > V prodeji pevné disky s virem. Nekoupili jste si jeden?

V prodeji pevné disky s virem. Nekoupili jste si jeden?

Jestliže jste si nedávno zakoupili pevný disk od společnosti Seagate, měli byste zbystřit. Nebo lépe řečeno, měli byste se podívat, jestli vám v počítači neřádí virus. Nové pevné disky jej totiž obsahují.

První informace od Seagate

Tato známá společnost před nedávnem prostřednictvím svých stránek varovala zákazníky na „malé množství“ pevných disků typu Maxtor Basics Personal Storage 3200, které se na trh dostaly s virem Win32.AutoRun.ah. Ten vyhledá hesla pro on-line hry a posílá je na server umístěný v Číně a má i mazat soubory ve formátu mp3. „Závada“ se týká těch disků, které se prodávají od srpna letošního roku.

Podle vyjádření firmy je na vině nejmenovaný subdodavatel z Číny. O problému byl Seagate informován známým výrobcem antivirových aplikací společností Kaspersky Lab. Podle dostupných zpráv se disky s viry objevily hlavně v Nizozemí a na Tchaj-wanu.

Jak toto pondělí informoval tchajwanský list Taipei Times, i tchajwanský distributor Xander International zjistil, že skoro 2 000 pevných disků řady Maxtor Basics 500GB bylo nakaženo viry autorun.inf a ghost.pif. Všechny byly vyrobeny v Thajsku a mířily i do tchajwanských vládních počítačů. Podle vyšetřovatelů se mohlo jednat i o útok ze strany čínských vládních organizací. (O kybernetických válkách jsme psali nedávno.)

Seagate se o případu nechtěl moc vyjadřovat ani na naléhání dalších zpravodajských serverů a magazínů. Nebo přesněji řečeno, asi toho neměl moc co říct. Například magazínu PCWorld sdělil jen tolik, že v současnosti vyšetřuje, jak se disky mohly infikovat. Rovněž prostřednictvím svých stránek zákazníkům nabídl šedesátidenní zkušební, leč plně funkční, verzi antivirového programu od společnosti Kaspersky. „Zkušební verze programu Kaspersky Anti-Virus umí identifikovat a odstranit tento virus,“ řekl pro PCWorld Forrest Monroy, mluvčí společnosti Seagate.

Jak tato společnost dále informovala, škodlivý software prohledává pevný disk a hledá hesla ke hrám, jako je World of Warcraft, a stejně tak i k řadě čínských her jako QQ, WSGame a AskTao. V druhém případě se nedá vyloučit, že krade i další citlivé údaje.

Podle dalších zjištění se servery, na které ukradené údaje směřovaly, nacházely nejen na území Číny, ale také v americkém Dallasu a Koreji.

Firma Seagate rovněž přislíbila, že koncovým zákazníkům bude nápomocná. Ti se mohou obrátit na zákaznickou podporu pro bližší informace i rady, jak vir z disku odstranit.

iPod nakažen také

Není to první případ, kdy subdodavatel byl obviněn z infikování paměťových médií škodlivým softwarem. Před něco málo více než rokem stejnou nepříjemnost zažila společnost Apple ― její Video iPod se totiž prodával se systémem nakaženým virem (pro systém Windows).

Jak se Apple vyjádřil, infikováno nebylo víc než jedno procento z celého objemu Video iPodů prodávaných od 12. září 2006. V přehrávači byl nalezen virus RavMonE.exe napadající systémy Microsoft Windows ― do nich se „zakousl“ po připojení přehrávače. Nákaza se tak nijak netýkala operačního systému Mac OS X a ani iPod nano či iPod shuffle.

Apple na svých stránkách na problém upozornil a stejně jako teď Seagate umožnil svým zákazníkům si stáhnout některé z bezplatných (či časově omezených) antivirových programů, které si se zmíněným virem poradily.

Podle odborníků na bezpečnost počítačů tyto infekce paměťových médií či přehrávačů nemusejí být úmyslné. Stačí, aby někdo při testování hardwaru měl počítač nakažený virem a veškeré výrobky se infikují automaticky bez vědomí výrobce.

16. 11. 2007

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropská komise vyšetřuje Apple, Google a Metu, hrozí jim vysoké pokuty

Apple, Google a Meta jsou v EU vyšetřovány kvůli možnému porušení nového aktu o digitálních trzích. Společnostem...

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.