Úvod > Články > Život na cestách

Život na cestách

Pokud často cestujete od jednoho počítače k druhému (nejen tedy fyzicky vzdálenému, ale také i s jiným softwarem), pak možná oceníte možnosti, které vám nabízejí on-line desktopy či pokročilé personalizovatelné home page. V následujícím článku se tedy podíváme na to, jaké mají obě řešení výhody a nevýhody a které z nich pro konkrétní případ zvolit.

První otázkou je, co vlastně požadujeme – jestli službu, která nám dá k dispozici poměrně značný balík nástrojů a služeb, nebo rychlou a přehlednou stránku s oblíbenými RSS, mailem a několika dalšími doplňky.

Je potřeba také předeslat, že obě řešení s sebou přinášejí celou řadu negativ – nejedná se o dokonalé, dokonale bezpečné a vždy ideální řešení. Volbu služby, kterou právě vy chcete používat, je nutno vždy vyhodnotit na základě individuálních kritérií. Nesmíme zapomínat ani na to, že často třetímu subjektu propůjčujeme svůj e-mail a heslo k němu, což s sebou nese nemalé riziko zneužití. Také při práci s dokumenty bychom měli mít na mysli skutečnost, že k uchování dat za desítky miliónů se této produkty příliš nehodí.

Na druhou stranu celou řadu produktů používám (především proto, že se pohybuji mezi školou a domovem a tyto služby mi umožňují snadnou kontinuální práci) a nemohu říci, že bych s nimi zaznamenal nějaký problém (ať již v podobě spamu, bezpečnostního útoku apod.). Pojďme si tedy jednotlivé zástupce přiblížit. Soupis nebude pochopitelně kompletní, neboť se spíše jedná o přehled jednotlivých koncepčních řešení, jejich varianty se na internetu vyskytují. Ještě předešlu, že všechny produkty jsou v základní výbavě (tedy bez pokročilé technické podpory, s omezeným diskovým prostorem apod.) zdarma (někdy tedy s reklamou).

On-line desktopy

Toto řešení je výhodné, obzvláště pokud cestujete do cizojazyčných zemí a s tamními operačními systémy si příliš nerozumíte, dále pokud vyžadujete kompletní balík služeb stále při ruce a toužíte využívat jeden IM na více místech. V tomto případě vám tyto služby mají mnohé co nabídnout, nejen pro práci, ale také na zábavu.

EyeOS (http://eyeos.info/)

Systém, který již dosáhl verze 1.2.0, vás přivítá jednoduchým registračním formulářem, ve kterém zvolíte své uživatelské jméno a heslo. Pak už vám nic nebrání v tom ponořit se do tajů zajímavého on-line operačního systému (to je sice trochu nepřesné, ale aplikace dělá to, co si většina uživatelů pod pojmem OS představí – běh aplikací, grafické prostředí, zpráva adresářů apod.). Modré prostředí spolu s přihlašovacím dialogem (kde když zadáte špatné jméno či heslo uvidíte efektní roztřepání) bude mnohým připomínat prostředí Mac OS X. Systém je částečně lokalizován, což nejen usnadní práci a přehlednost, ale také vytvoří některé úsměvné česko - anglické kombinace (adresáře také neumí diakritiku, takže se připravte na slova jako vysypat kos (tedy nemáme hledat kosa, ale koš)).

Práce s více okny je rychlá a pohodlná, naopak některé aplikace se spouštějí neskutečně dlouho. Výborně funguje také systém minimalizace oken. V tomto ohledu (stejně jako při pohledu na rychlou a pohodlnou práci s adresáři) lze jen těžko hledat kritiku. Pokud jde o vzhled, překvapí pohledná grafika, kterou systém nijak nezpomaluje.

Již jsme se zmínili o aplikacích, tedy o programech, které je možno eyeOS spustit – naleznete je ve složce Software na ploše, v panelu ve spodní části pracovní plochy a některé také v rychlé navigaci. Přístup je k nim tedy takříkajíc ze všech stran, což ovšem považuji za možná trochu přehnané.

Naleznete zde například několik zajímavých her – Sonic či Prince of Persia patří mezi jednoznačně návykové záležitosti. Pokud máte rádi královskou hru, jistě vás potěší šachy, které jsou na velice dobré úrovni a ke kterým bych měl snad jen jedinou výtku – střelec a pěšec jsou si podobni až příliš, což snižuje schopnost hráče se ve hře orientovat. Pro karetní hráče zde naleznete například solitare.

Pokud jde o práci, naleznete zde poznámkový blok, textový procesor (na srovnatelné úrovni jako WordPad ve Windows) – nabídne vám tedy základní funkce jako formátování či zarovnání textu, volba fota, vložení tabulky, obrázku či url adresy. Dokument je pak možno buď uložit nebo vytisknout. Dále je zde kalendář (s velice originálním a současně intuitivním způsobem práce) či adresář.

Ke komunikaci s okolím je určen především mailový klient, který zvládá práci s více účty. Působí přehledným a praktickým dojmem, postrádá však podporu IMAP, což je pro mnoho uživatelů velký problém, stejně jako absence jakéhokoli IM klienta. Další komunikační nástroje jsou Board a Groups, které využijete snad jen pokud tento operační systém využíváte ve více lidech.

Příjemnými nástroji jsou také RSS čtečka a FTP klient (ten je důležitým nástrojem pro přenos obousměrných dat mezi počítačem a OS).

Za zmínku stojí ještě přinejmenším dva programy. Prvním je Terre – velice praktická kombinace map od Nasa, Microsoftu, Google, Yahoo či Ask. Pokud používáte mapy na internetu, často se setkáte s tím, že ne každé místo je aktuálně, dostatečně podrobně či dobře nafocené. Tato aplikace vám dá rychlou a pohodlnou možnost „překlikávat“ mezi mapami a tak najít co možná nejlepší pohled.

Druhou zajímavou věcí je Nav – internetový prohlížeč v prohlížeči – nepodporuje sice záložky, ale jedná se o ne zrovna častou záležitost, která může být často velice užitečná.

A jak by se dala shrnout idea celého projektu, který je šířen pod GPL3? Samotní autoři na svých stránkách píší: „Being able to continue working if you have to leave your local computer or it just crashes, without loosing data or time in solving its problems: Just log in to your eyeOS from another place and continue working.“ Tedy snadný přenos dat a kontinualita práce je zřejmě prioritou a myslím, že se tomuto projektu daří ji naplnit.

Mezi jeho priority nepatří jen rozšíření mezi běžnými uživateli, ale vzhledem ke své otevřené licenci se snaží stát se zvláštní formou firemního informačního systému. Na stránkách výrobce najdete podrobnou dokumentaci k instalaci na vlastním webovém serveru (nutná podpora PHP). Pokud máte tvůrčího ducha, pak vám nic nebrání ani s kamarády vytvořit vlastní on-line operační systém. EyeOS 1.2.0 rozhodně tedy stojí za vyzkoušení.

Goowy (http://www.goowy.com/)

Po jednoduché registraci se můžete pustit do užívání tohoto, koncepčně poněkud jinak řešeného projektu. Následně se před vámi otevře úvodní všeobecné nastavení vašeho účtu – od ID v IM, přes tapetu na pozadí, mobilní e-mail, anti-spam filtru, kontrolu pravopisu (k dispozici je angličtina (US i UK), francouzština a španělština.

V tomto okamžiku vám již nic nebrání se pustit do práce. Je zde přítomno několik fundamentálních, přímo integrovaných utilit - IM (podporuje glosy protokol a GTalk, zde je škoda, že chybí podpora ICQ či Skype), mailový klient (s podporou velice kvalitního filtru „Junk mail“, práce se složkami a vším, na co jsme zvyklí z běžných klientů), sympatický kalendář (škoda jen, že neumí přepínat mezi časovými módy am/pm a 24 hodin), organizátor kontaktů (s netradičně širokým spektrem nastavení a možnostmi editování údajů) a samozřejmě správce složek (k dispozici máte 1024 MB, práce je podobná jako v průzkumníkovi z Windows). Mezi užitečné doplňky patří také přehrávač hudby (obzvláště pokud ve vašem PC například v práci není přítomen, nebo pokud chcete mít virtuální album vždy při ruce) a aplikace na práci se záložkami.

Zbylé aplikace zde najdete v podobě takzvaných Minis, tedy jakýchsi drobností rozmístěných po pracovní ploše (plochách) – pokud si na ně zvyknete, dostanete do rukou velice silný a pohodlný nástroj, můžete disponovat více pracovními prostory – pro práci, zábavu, rodinu… Nabízejí naprosto nepřeberné množství jak zajímavých aplikací, tak drobných zbytečností, které lze rozmisťovat a přidávat podle chuti. My se podíváme pouze na některé z nich (všechny rozhodně nepostihneme, ale pokusíme se alespoň o elementární přehled).

Začněme například hodinami – k dispozici máte jak digitální, tak ručičkovou verzi. U obou můžete plynule měnit barvy. Předpověď počasí je snadno modifikovaná a s většími městy v České republice nemá problém, jen nesmíte zapomenout změnit stupnici z ˚F na ˚C. Můžete zde volit mezi předpovědí na jeden či pět dní. Dále k dispozici „úkolníček“, který vám umožní nejen zapisovat nutné úkoly, ale také si zaškrtnout to, co jste již splnili. Podobné využití mají například i poznámky, které můžete libovolně rozmisťovat po pracovní ploše.

Samozřejmostí je i RSS čtečka, přístup k mapám na Yahoo!, příruční vyhledávač pro Google, jednoduchý kalkulátor, bankovní kursy a mnoho dalšího. K dispozici jsou také již předchystané oblíbené podcasty, RSS adresy či seznam oblíbených videí na You Tube. Zajímavým doplňkem je také přehrávač fotografií s Flicker!. Samostatné zmínění si zaslouží také prohlížeč komiksů – Dilbert, PvP a několik dalších světoznámých kreslených příběhů tak můžete mít přímo na své pracovní ploše.

Tím se postupně dostáváme k dalšímu zajímavému lákadlu a to jsou hry. Pokud vás již práce nebaví a potřebujete se odreagovat, naleznete zde skvělý zábavný koutek. Do jednotlivých kategorií (akční, sport, strategie, puzzle, karty, adventure, arkády,…) roztříděné hry, kterých tu naleznete několik desítek, ač jsou sice různé kvality, ale pro běžný odpočinek se domnívám, že nabízejí velice solidní paletu možností.

Koho zvolit?

Tato otázka je obtížná, neboť obě řešení představují zcela jiný koncepční rámec. Pokud jsou vám blízké Minis a práce s více samostatnými plochami, pak je jistě dobrou volbou Goowy, pokud naopak upřednostňujete pěkný vzhled, svižné ovládání a silné nástroje k práci, pak můžete zvlolit eyeOS, který ovšem neobsahuje IM klienta.

Samozřejmě jsou zde i další možnosti – Desktoptwo (https://desktoptwo.com/) nabízí zajímavé funkce pro blogery a nejlepšího IM klienta, ale naopak nic moc grafiku a reklamní banner. G.ho.st (http://g.ho.st/) vypadá velice ambiciózně, nabízí 3 GB disk a spoustu dalších funkcí, důvod, proč se do našeho srovnávacího testu nedostal, je prostý – nepodařilo se mi zaregistrovat. Téměř všechny OS jsou ve fázi beta verzí, takže běh není kdovíjak stabilní a bez chyb, přesto si ale myslím, že za vyzkoušení rozhodně stojí.

22. 11. 2007

Autor:

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Vodafone garantuje volání přes hodinky i na značky Xiaomi a Samsung

Vodafone jako první český operátor rozšířil garanci volání přes hodinky bez telefonu na tři značky. Služba OneNumber...

 

Telefon s Androidem dokáže otevřít dveře od milionů hotelových pokojů, na opravě bezpečnostní chyby se už pracuje

Výzkumníci objevili bezpečnostní chybu u zámků Saflok. Kdokoliv mohl pomocí telefonu s Androidem otevřít dveře...

 

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...