Úvod > Články > Vista náročnější než Windows pro superpočítače

Vista náročnější než Windows pro superpočítače

Vcelku absurdní věc zjistíte, když si srovnáte nároky na hardware pro Windows Vista a Windows HPC Server 2008. Zatímco první operační systém je určen pro osobní počítače do každé rodiny, druhý patří do sféry vědecké, technické, podnikové... prostě všude tam, kde je potřeba ohromného výpočetního výkonu ― na superpočítače.

Hardwarové nároky nejnovějšího operačního systému od Microsoftu jsou trnem v oku nejednoho počítačového uživatele. Když pomineme jisté problémy se softwarovou kompatibilitou a vůbec všechny omílané mouchy Windows Vista, s nimiž se majitelé potýkají, náročnost na „železo“ v počítači je hlavním důvodem, proč je mezi lidmi tolik nevole. Na druhou stranu jsou dnes ceny novějších a výkonnějších počítačových komponent mnohem nižší než kdysi, takže u desktopů by to zas takový problém být neměl. Svět přenosných počítačů je kapitola jiná. Ať tak, nebo onak, když se podíváme na požadavky Windows Vista a Windows HPC (High performance computing) Server 2008, zmocní se náš úžas.

Svět superpočítačů a Windows

Microsoft učinil první velký krok do světa superpočítačů se svým systémem Windows Compute Cluster Server 2003, který běží na dvou z 500 nejvýkonnějších superpočítačů světa. (Podle žebříčku Linpack jde o Mitsubishi UFJ Securities Cluster s výkonem 6,5 teraflopu [6,5 bilionu operací za sekundu] a Microsoft Rainier Cluster s 9,0 teraflopy.). Windows HPC Server 2008, který má být uveden na trh v polovině příštího roku, se zakládá na 64bitovém operačním systému Windows Server 2008. Pojďme se spolu podívat, co se píše v jeho technickém přehledu (verze Beta 1).

„Windows HPC Server 2008 přichází v balíčku dvou DVD nosičů. První disk obsahuje instalaci 64bitové verze Windows Server 2008 určené pro účely HPC a druhé DVD obsahuje Microsoft HPC Pack, který poskytuje přídavná rozhraní, nástroje a správu infrastruktury. Minimální hardwarové požadavky pro Windows HPC Server 2008 jsou podobné hardwarovým požadavkům 64bitové verze operačního systému Windows Server 2008 Standard. Windows HPC Server 2008 podporují až 64 GB RAM,“ stojí ve zmíněném přehledu.

Co se týče procesorů, vyžadovány jsou Intel Pentium či Xeon s technologií EM64T, AMD Opteron, AMD Athlon 64 a kompatibilní typy. Windows HPC Server 2008 a Windows Server 2008 Standard Edition podporují až čtyři jádra u vícejádrových procesorů, Windows Server 2008 Enterprise Edition až osm procesorů na jeden server.

OS pro osobní potřebu vs. superpočítač ― hm...

Teď se dostaneme k jádru pudla. Windows Vista (alespoň po vydání prvního servisního balíku) a Windows Server 2008 (ze kterého je odvozen Windows HPC Server 2008) mají totéž jádro a v tomto kontextu jsou požadavky na jejich fungování podobné. Minimální velikost operační paměti pro Windows HPC Server 2008 (tedy ten systém určený pro superpočítače) je, zbystřete, 512 MB RAM.

Zkuste na počítači s toutéž operační pamětí provozovat Windows Vista. Moc slastných zážitků vás nečeká. Kromě toho, minimální nároky na hardware jsou u tohoto systému vyšší, s výjimkou základní edice Home Basic. U té jsou minimální požadavky následující:

       32bitový (x86) nebo 64bitový (x64) procesor s frekvencí 800 MHz

       512 MB operační paměti

       grafická karta s podporou DirectX 9

       32 MB paměti grafické karty

       20GB pevný disk s 15 GB volného místa.

S takovou sestavou vás čeká jen základní funkčnost Windows Vista (proto Basic) a jak píše na svých stránkách i Microsoft: „Pokud chcete počítač používat k úkolům takovým, jako je procházení internetu, používání e-mailu nebo prohlížení fotografií, bude systém Windows Vista Home Basic pravděpodobně tou správnou edicí pro vás. Ačkoli neposkytuje tolik výhod jako systém Windows Vista Home Premium, umožní vám snazší a bezpečnější používání počítače než systém Windows XP.“ Na první pohled je zkrátka udivující, že „systém pro brouzdání po internetu“ vyžaduje stejnou velikosti operační paměti jako systém pro superpočítače...

Nicméně u dalších edic Windows Vista je tomu jinak. Zde jsou minimální požadavky vyšší, mnohem vyšší.

Windows Vista Home Premium/Business/Enterprise a Ultimate:

       32bitový (x86) nebo 64bitový (x64) procesor s frekvencí  1GHz,

       1 GB operační paměti,

       grafická karta s podporou rozhraní DirectX 9 a následující výbavou:

-         ovladač WDDM,

-         minimálně 128 MB grafické paměti,

-         minimálně 128 MB grafické paměti,

-         hardwarová stínovací jednotka Pixel Shader 2.0,

-         32 bitů na pixel.

• 40GB pevný disk s 15 GB volného místa.

Nutno poznamenat, že tento hardware vám přinese jen základní „požitek“ z používání Windows. Aby běh systému byl hladký a vy mohli pracovat s více aplikacemi naráz, lepší procesor a mnohem více systémové paměti je nevyhnutelnou investicí. Mnozí uživatelé upozorňují, že Windows Vista jsou svižná a bezproblémová až na počítači s 4 GB operační paměti, přičemž 2 GB jsou z uživatelského hlediska minimální hodnotou. Vyspělejší edice Vist (64bitové) vám přitom umožní použít až 128 GB operační paměti. Windows HPC Server 2008 bledne závistí. (U „klasických“ Windows Server 2008 je minimální požadavek stejný: 512 MB RAM, ale umožňuje využít až 2 TB [edice Enterprise, Datacenter a Itanium-based System].)

O čem se mluví

Když tu a tam pročítáte zahraniční i domácí weby věnované počítačům, setkáte se s názory, že Windows Vista by klidně mohly být napsány i pro slabší konfigurace „železa“. Jediný smysl podle zlých jazyků, proč jsou Visty tak náročný systém, je, že jde o dobrý obchod mezi výrobci hadwaru/počítačů a Microsoftem. Ač s takovými názory souhlasíte, nebo ne, důvod takového závěru je nasnadě. Drtivá většina počítačů (ať už desktopů či laptopů) je totiž vybavena předinstalovanými Windows (OEM verze). A protože mnoho low-endových typů počítačů přichází opravdu jen s minimální hardwarovou výbavou, nespokojený uživatel často stejně zajde do obchodu a potřebný hardware si prostě dokoupí znova (Windows Vista na počítači s 512 MB RAM není v obchodech ničím výjimečným). Počítačoví výrobci zvyšují prodej Windows, Microsoft zase zlepšuje prodejnost hardwaru. Uvidíme, jak bude vypadat nástupce Vist jménem Windows 7, který by na trh měl přijít mezi lety 2010-2011 ― Microsoft se prý snaží hardwarové nároky budoucího operačního systému snížit.

21. 11. 2007

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropská komise vyšetřuje Apple, Google a Metu, hrozí jim vysoké pokuty

Apple, Google a Meta jsou v EU vyšetřovány kvůli možnému porušení nového aktu o digitálních trzích. Společnostem...

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.