Úvod > Články > Moderní telefonování vám ušetří spoustu peněz

Moderní telefonování vám ušetří spoustu peněz

Dneska není problém si vybrat hlasového operátora, se kterým ušetříte ročně i desítky tisíc. Ač na poli VoIP telefonie se stále hovoří o společnosti Skype, tuzemští VoIP operátoři nabízejí zdaleka lepší ceny a samozřejmě i volání zdarma.

Možná že drtivá většina čtenářů si VoIP spojuje pouze se Skype, což je vcelku pochopitelné, ale zároveň je i jasné, že na trhu internetové telefonie nebude sám. To někteří z vás vědí určitě taky, protože před nějakou dobou, vlastně už tři čtvrtě rokem, jsme si pár články na našem serveru představili služby a software společnosti VoiPDiscount ― tehdy titulek zněl: Volejte z počítače do desítek zemí zdarma. Pravda, zdarma s touto společností můžete volat do ciziny i za jistých podmínek do pevné linky v Česku, ale nabízí se otázka: voláte spíše do zahraničí, nebo do pevné sítě Telefónicy O2 CZ a dalších mobilních sítí českých operátorů? S největší pravděpodobností většina z vás odpoví, že to druhé. A když si člověk srovná ceny zahraničních a českých společností (hlavně u volání na mobily) a uváží i zákaznickou podporu, tuzemští VoIP operátoři u většiny z vás jistě vyhrají.

VoIP v Česku

VoIP (Voice over Internet Protocol ― Hlas přes internetový protokol) v našich zemích funguje velice dobře. K tomu ceny českých společností jsou často tak nízko při zemi, že pokud někdo hledá alternativu k pevné lince, VoIP je skvělým řešením nejen pro domácnosti, ale i pro firmy.

Zkraje článku bychom měli rozbít jeden mýtus, který v lidech přežívá. VoIP telefonie už není o zapnutém počítači a sluchátkách na hlavě uživatele. To vůbec ne. I když je pro někoho tato „headsetová“ varianta stále příjemnější než pevná linka, tak právě „pevná linka“ nezávisle fungující na počítači je mnohem praktičtější. A protože spousta lidí asi neví, jak se „telefon napojí na internet“, řekněme si polopaticky, jak by to u vás vypadalo, kdybyste si VoIP služby objednali.

Jak na volání

Pro VoIP je samozřejmě nutné, abyste měli fungující internetové připojení. Ovšem je jedno od jakého poskytovatele; služby internetové telefonie nejsou na něj vázané (pokud máte připojení od společnosti XY, můžete mít jakéhokoliv operátora, ne od toho samého).

Co se zařízení týče, v praxi máte dvě možnosti. Zakoupit si buďto speciální VoIP telefon, nebo si ponechat klasický telefon a dokoupit tzv. VoIP bránu (všechna zařízení vám obyčejně nabídne operátor). V případě VoIP telefonu budete někdy potřebovat i síťové zařízení zvané router, do kterého VoIP telefon připojíte vedle dalších síťových prvků (např. počítačů). Nicméně dnešní VoIP telefony často obsahují i integrovaný router, takže krabička navíc nemusí být potřeba. V tom případě sestavení vypadá následovně: „hlavní“ síťový kabel se zasune do telefonu (do zdířky WAN), do vedlejšího portu téhož telefonu se vsune další síťový kabel, který se přivede do síťové karty počítače, popř. i síťové tiskárny apod. Telefon tak bude fungovat i tehdy, když počítač není zapnutý ― hlavní „signál“ si bere sám a pokud nefunguje počítač, na jeho chod to nemá vliv. Ve výsledku budete mít telefon, který bude vypadat jako pevná linka, třebaže bude připojen přes internet a volání s ním bude mnohem výhodnější. S externím routerem není zapojení o nic složitější.

Ve druhém případě, když máte obyčejný klasický telefon, je situace podobná. Telefon budete muset připojit ke speciální krabičce zvané VoIP brána a VoIP bránu připojíte síťovým kabelem k routeru. Zde opět platí to, že i některé VoIP brány mají router už vestavěný.

V dalším kroku budete muset VoIP telefon či bránu nastavit tak, aby komunikovala se servery poskytovatele VoIP služeb. To se udělá přes webové rozhraní, kde nastavíte parametry poskytnuté vaším VoIP operátorem. Některé společnosti svým zákazníkům práci ulehčují a při objednání služby dodávají zařízení, která mají již vše nastavené, takže po zapojení telefonu/brány pak stačí jen zvednout sluchátko.

Nicméně kromě hardwarových telefonů zákazník VoIP operátora může použít i vhodný softwarový telefon tedy počítačovou aplikaci. Tato volba bývá často samozřejmě nejlevnější a nejpřehlednější, ale není zas tak praktická, jak si každý může domyslet.

Roste konkurence klasické pevné lince

Absolutní reálná čísla, kolik je celkově zákazníků VoIP operátorů, se těžko zjišťují. Nicméně když uvážíme, že největší operátor u nás, společnost Mattes AD provozující síť 802.cz, má počet aktivních čísel více než 33 000 a další velký poskytovatel Fayn více než 15 000, celkový počet zákazníků všech českých VoIP operátorů by se mohl pohybovat kolem jednoho sta tisíc (nepočítáme Skype a ostatní programy, které jsou určené pro hovory mezi počítači [Windows Live Messenger, Google Talk, ICQ a tak dále]). Vyčíslování počtu zákazníků je stejně problematické a nejasné, či možná i nejasnější, jako u mobilních operátorů (zákazník či aktivní číslo se započte tehdy, pokud z daného telefonních čísla byl během posledních 12 nebo 18 měsíců uskutečněn hovor), takže od dalších úvah raději upustíme. Není to předmětem tohoto článku a výše zmíněná hodnota pro řádový přehled stačí.

Přehled operátorů a cen

Počet VoIP operátorů v Česku je poměrně vysoký, takže se zaměřme na ty největší a nejznámější z nich, u kterých jsou nízké zřizovací náklady. V tabulce si je srovnáme dle cen za volání s přihlédnutím ke způsobu tarifikace.

Poznamenejme, že obecně v rámci dané sítě a dalších partnerských VoIP sítí je volání zcela bezplatné, neplatí se drahý paušál a volání do pevných sítí v Česku či zahraničí je velice levné. A zajímavé ceny lze vypozorovat i u volání do mobilních sítí.

*(první půlminuta, pak po vteřinách)
**dálkové hovory 1,31 Kč/min.
*** Sada volné volání (bez zařízení)
**** (pevná/mobil)

Nakonec ještě odkazy na uvedené operátory:

802.cz, Xphone, Retecall, Ha-loo, NetPhone, Voinet, SoftPhone, Fayn, VoIPEX.

28. 11. 2007

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Telefon s Androidem dokáže otevřít dveře od milionů hotelových pokojů, na opravě bezpečnostní chyby se už pracuje

Výzkumníci objevili bezpečnostní chybu u zámků Saflok. Kdokoliv mohl pomocí telefonu s Androidem otevřít dveře...

 

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

 

Facebook odstraní záložku Zprávy

Meta ukončuje kartu Facebook News. Nechce už vydavatelstvím dále platit za zpravodajský obsah.

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...