Úvod > Články > Boj o spektrum

Boj o spektrum

Boj o uvolněná spektra probíhá nejen ve Spojených státech, ale také v Británii, kde regulační ústav Ofcom byl nedávno odborářskými předáky nařčen z toho, že zrazuje národ.

Aukce spektra, které se uvolní díky přechodu na digitální vysílání, sice začne až v roce 2009, ale boj probíhá již od konce minulého roku. Předseda britských odborů v oblasti filmu, vysílání a přidružených sektorů, Tony Lennon, je  podle svého vyjádření na nedávném eForu zdrcen způsobem, kterým Ofcom aukci připravuje. Vadí mu zejména to, že Ofcom je připraven spektrum prodat tomu, kdo nabídne nejvíc.

Podle odborové organizace BECTU by měl být brán ohled nejen na ekonomické parametry, ale také na veřejnost, protože pokud se bude brát ohled pouze na finanční stránku, veřejnost nemusí získat nejlepší možný servis.

Nejvíce sporů vyvolává rozhodnutí Ofcom neblokovat kolem 30 procent spektra pro HD TV pozemních televizních stanic. Ofcom totiž tvrdí, že místo pro HD TV je možné najít i v existujícím spektru. Pochybovačné hlasy naopak prohlašují, že to zmenší počet možných stanic na pouhé čtyři, což do budoucnosti nebude pozemním stanicím umožňovat patřičnou konkurenci satelitním nebo kabelovým televizím.

Lennon ke svým argumentům využívá prohlášení BBC o tom, že jejich technici sice na novém standardu pracují, ale přiznávají, že se jedná o riskantní alternativu, která nemusí vyjít. Navíc i v případě, že se standard povede, diváci si budou muset koupit nové antény a set-top boxy.

Další diskuze probíhá nad formátem aukce – v případě 3G bylo spektrum určené výhradně pro mobilní telefony, což by se tentokrát nemělo opakovat. I nadále budou sice části spektra prodávány po částech dle nejvhodnějšího užití, ale finální využití by nemělo být předem určeno.

Ofcom připravuje aukci UHF spektra, o které by se měla dělit televize, GSM, 3G a Wi-Fi. Ke konečnému rozhodnutí by mělo dojít až někdy kolem poloviny roku, přičemž Ofcom očividně čeká na to, jakým způsobem bude probíhat podobná aukce ve Spojených státech.

21. 2. 2008

Autor: Václav Větvička

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropská komise vyšetřuje Apple, Google a Metu, hrozí jim vysoké pokuty

Apple, Google a Meta jsou v EU vyšetřovány kvůli možnému porušení nového aktu o digitálních trzích. Společnostem...

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.