Úvod > Články > Broadband v roce minulém, broadband v roce budoucím

Broadband v roce minulém, broadband v roce budoucím

Začátek nového roku přináší vždy bilancování nad rokem, jenž je již za námi, ale zároveň i úvahy nad rokem nastávajícím. To se nevyhýbá žádným oborům, tedy ani českému broadbandu a internetu obecně.

V tomto článku se ohlédneme nad děním v této oblasti v roce 2004. Rok to byl jistě bohatý na události. Hned v úvodu lze konstatovat, že rychlý internet zažil velmi bouřlivý boom. Někteří z vás jistě nostalgicky vzpomenou na akci Internet proti monopolu, kdy se bojovalo za nižší účtování připojení přes běžnou telefonní linku. Dnes již můžeme zatlačit slzu vzpomínek a dojetí a věnovat se současnému trendu – rychlému internetu, nejlépe bez jakéhokoli omezení.

ADSL

U tohoto typu širokopásmového připojení byl vývoj asi nejvíce dynamický. Kromě pádu cen a nejrůznějších akcí providerů (např. samoinstalační balíčky za hubičku apod.) byl rozmach ADSL značně podpořen všudypřítomnou reklamou. Růst ADSL přípojek byl největší v druhé polovině roku 2004. Jen tak pro ilustraci bylo na začátku roku (řádově do března 2004) necelých 20 000 přípojek. V srpnu dvojnásobek a na konci roku již téměř 100 000 připojených zákazníků. Jde o údaje Českého Telecomu, v číslech nejsou zahrnuti jiní operátoři, takže výsledné cifry budou ještě vyšší.

Dle společnosti Point-Topic zaznamenala Česká republika nárůst přípojek ADSL ve třetím čtvrtletí roku 2004 ve výši 45 procent. Nejvíce zákazníků přibylo Českému Telecomu, zároveň firma zvýšila pokrytí na 88 procent. Nejedná se o pokrytí co do obyvatel, ale co do vlastní sítě. Jak už jsem se zmínil, největších úspěchů dosahovaly dotované akce providerů, které přilákaly mnoho domácích uživatelů. Částečně byly akce využívány i velmi malými firmami.

Není ovšem všechno zlato, co se třpytí. Hlavním problémem českého podání ADSL je skutečná rychlost připojení, která se radikálně liší od udávané a účtované rychlosti. Udávaná rychlost má technicky vzato význam jako špičková hodnota rychlostního grafu. Dle měření bylo zjištěno, že skutečná průměrná rychlost připojení zpravidla nepřekračuje 60 procent rychlosti udávané. Dalším kamenem úrazu je Fair Use Policy. Tento systém omezuje uživatele, kteří stahují nad rámec operátorovy trpělivosti. Z toho vyplývá, že nejde o neomezené připojení, ale spíše o připojení částečně omezené.

Když jsem se již odkázal na výsledky přírůstku ADSL přípojek dle zprávy britské firmy Poin-Topic, bude jistě přínosné rozhlédnout se v rámci této zprávy i po světě. Největší nárůst širokopásmových přípojek má za stejné období Thajsko (95 procent), dále Maďarsko (70 procent) a Polsko (60 procent). Celkový počet přípojek na světě vzrostl v posledním čtvrtletí roku 2004 o 50 procent na sumu 150 milionů přípojek. Nejvíc uživatelů širokopásmového internetu je v USA, kde počet přípojek převyšuje 32 milionů.

CDMA

Tato služba společnosti Eurotel začala být nabízena až v průběhu roku 2004 – konkrétně počátkem srpna. To do jisté míry zamezilo tak markantnímu rozvoji jako u ADSL, na druhou stranu již od počátku mu začala silně konkurovat. Hlavními příčinami byly nepřítomnost Fair Use Policy a možnost mobility. Navíc CDMA dosahuje občasně v některých lokalitách rychlosti až 1 megabit, standardně pak okolo 400 kilobitů za sekundu. Ceny se nijak razantně nepohnuly. Jediným nešvarem je omezení rychlosti P2P sítí na zhruba 2-4 kb/s v denní dobu. K tomuto kroku přinutilo Eurotel přetěžování sítě zákazníky, kteří využívají programy typu DC++. Každopádně v noční dobu toto omezení neplatí.

Do konce roku 2004 bylo zapojeno okolo 20 000 uživatelů této služby. Pár slov si zaslouží také EDGE, rychlejší forma připojení přes GPRS. Tato nadějná technologie trochu krachuje na nedostupnosti kapacity pro využívání v celé šířce sítě. Jediný, kdo se pokusil EDGE implementovat do nabídky služeb neomezeného mobilního internetu, byl T-Mobile, ale již mnoho uživatelů hanilo dostupnost a kvalitu služby. Připojení přes standardní GPRS je stále hojně využíváno, otázkou je, kdy uživatelům zachutná rychlejší internet ve formě ADSL nebo CDMA.

Ostatní broadband

Drahé a vysokorychlostní přípojky mají své specifické zákazníky, takže zde nelze hovořit o nějakém živém vývoji, spíše stagnaci. Velký rozvoj zaznamenalo Wi-Fi připojení, které je ovšem méně stabilní (v rámci vlivů počasí). Každopádně jsou touto metodou připojovány velké panelové domy, kde je v rámci mnoha uživatelů dosahováno nízké pořizovací i užívací ceny.

Jaká je vize pro tento rok?

V rámci ADSL lze předpokládat, že počet přípojek nadále poroste. To, že by klesala cena, je málo pravděpodobné. Možná se objeví opět nějaké zaváděcí akce, ale v zásadě lze předpokládat podobný vývoj jako v roce 2004 s menším procentem přírůstku přípojek na konci roku. CDMA má před sebou také zajímavou budoucnost. Eurotel již po několikáté snížil aktivační poplatek a cena modemu při podpisu smlouvy na 24 měsíců je pouhou 1 korunu. Navíc nabízí třetí měsíc užívání služby zdarma, takže zřizovací náklady se takto dostávají na zhruba 800 Kč.

4. 2. 2005

Autor: David Procházka

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...