Úvod > Články > Internet Explorer 8 ke stažení

Internet Explorer 8 ke stažení

A další novinky uplynulých dní: Útoky na klienty České spořitelny ― Asus Eee výkonnější a dostupný i s Windows ― Windows HS stále neopraven ― Vypnutí analogového signálu později ― a více...

Útoky na klienty České spořitelny

Klienti České spořitelny se v posledních dnech ocitají opět a zase pod vlnou elektronických útoků, tzv. phishingu.

Podvodné e-maily, které z části opravdu vypadají, jako by je poslala Česká spořitelna, obsahují mimo jiné i odkaz na webové stránky, které kopírují vzhled oficiálního webu České spořitelny. Na něm je klient vyzván, aby vyplnil formulář, do kterého má zadat své osobní údaje včetně detailních informací o platební kartě.

E-maily ovšem nechodí jen klientům České spořitelny, ale dostávají je i další lidé (jak se autor mohl sám přesvědčit). Typů e-mailových zpráv je víc, některé jsou více podařené (psány skoro dokonalou češtinou i angličtinou), jiné méně (prapodivná směs latinky a azbuky). Odkazy vedou i na různé weby (někteří lidé hlásili, že pár z nich obsahuje i přídavky v podobě trojských koní), jejichž podoba se může měnit (anglicky, česky, jiné texty), ale vždy je na nich patrná snaha o vylákání údajů, pomocí kterých útočník chce získat přístup k penězům oběti.

Neustále proto opakujme, že Česká spořitelna, ani jiné finanční ústavy, po klientech nikdy nevyžadují citlivé a autentizační údaje přes elektronickou poštu. Moderní prohlížeče naštěstí obsahují i phishingový filtr, který na podobné nástrahy umí důrazně upozornit.

Vyšel zkušební Internet Explorer 8

Microsoft uvolnil další verzi webového prohlížeče Internet Explorer, s číslem 8. Nejde však ještě o konečnou stabilní verzi, ale o zkušební sestavení určené pro každého zájemce, který už nyní chce vidět, jak bude nový IE vypadat.

Už na první betě je vidět, že Microsoft začíná do svého webového prohlížeče přidávat řadu funkcí známých - či připomínajících funkce - z konkurenčních prohlížečů, jako je Opera či Firefox, čímž dává jasně najevo, že nechce v oblasti procházení webu už zaostávat: vždyť současnou verzi IE 7 a stálé populární, leč přestárlou verzi IE 6 od sebe dělilo 5 let. Internet Explorer 8 a 7 tak bude dělit mnohem kratší čas.

Dá se předpokládat, že IE 8 bude obsažen už od základu v novém operačním systému Windows Seven. V současnosti existují dvě varianty zkušební verze, a to pro Windows XP/WS 2003 a Windows Vista/Windows Server 2008. Nový prohlížeč obsahuje i emulaci prostředí Internet Exploreru 7, která najde své uplatnění v případě, že nějaká webová stránka nebude novým jádrem dobře vykreslená.

Pokud si chcete Internet Explorer 8 vyzkoušet, navštivte stránky tohoto produktu. Čeština samozřejmě ještě není podporována a rovněž počítejte s tím, že instalací přijdete o stávající verzi IE. Osmou verzi můžete ale následovně odinstalovat v Přidat nebo odebrat programy, pokud zvolíte Zobrazit aktualizace, čímž se předchozí verze vrátí na své místo.

Stránky Internet Explorer 8 (Nové funkce jsou představeny na této samostatné stránce).

Analogová televize skončí později

Jak informovala některá česká média s odvoláním na Českou tiskovou kancelář, plán digitalizace doznává změn. Přesněji řečeno, bylo odsunuto plánované ukončení klasického analogového vysílání. Původní datum 10. října 2010 České radiokomunikace pod tlakem ostatních společností zrušily.

Podle konečné podoby Technického plánu přechodu na digitální vysílání má k vypnutí analogu dojít až o více než rok později, 11. listopadu 2011.

Na CeBITu zasahovala policie

Na hannoverském veletrhu CeBIT věnovaném informačním technologiím musela na podnět některých firem zasahovat policie. Více než padesát vystavovatelů je totiž podezřelých z porušování autorských práv, čehož se měli dopustit zkopírováním výrobků konkurence. Policie proto pochybné zboží i s dokumentací zabavila. Nejvíce podezřelých firem bylo z Číny, Tchaj-wanu a Německa. Ovšem objevily se i plagiátoři z Polska, Koreje a Nizozemska.

Asus Eee větší, výkonnější a i s Windows

Na veletrhu CeBIT ještě chvíli zůstaňme. Společnost Asus na něm představila inovovaný model svého populárního subnotebooku Eee. Je výkonnější ve všech ohledech, má větší displej s vyšším rozlišením a taky přichází s operačním systémem Windows XP (první Eee byly osazeny jen upraveným linuxovým systémem Xandros).  (O Eee jsme si povídali i v článku Levné počítače a operační systém „od Googlu“)

Displej má velikost 8,9" a rozlišení 1024x600. Podle všeho bude jeho cena stejná jako u předchozího modelu. Výjimkou je ale varianta s Windows, která logicky bude o něco dražší (o 30 €).

Na českém trhu se však brzy neobjeví, protože kvůli velkému zájmu v Evropě dostaly přednost důležitější trhy. Počítejme, že ho u nás uvidíme někdy v půlce roku. Jeho cena se v přepočtu sice pohybuje kolem 10 000 korun (399 €), ale jak to tak bývá, na našem trhu může být odlišná.

Windows Home Server stále neopraven

Možná si vzpomínáte, že jsme v lednu psali o problémech, kterými trpí Windows Home Server od Microsoftu. Tento operační systém určený pro domácí servery s hlavně multimediálním obsahem nenávratně poškozuje uložené soubory, pokud je uživatel z jednoho z klientských počítačů edituje. Ačkoliv Microsoft vydal seznam několika málo aplikací, které soubory poškodí, zanedlouho se objevil mnohem obsáhlejší přehled.

Zákazníkům bylo slíbeno, že chyba bude brzy opravena, ale ani po více než dvou měsících se nic nezměnilo.

Notebooky sílí. Acer je už dvojkou

V posledních letech stále více táhnou notebooky. Lidí častěji sahají k nákupu přenosných počítačů na úkor těch stolních a podle analytiků tomu tak bude i nadále. Ceny notebooků neustále klesají a zároveň stoupá jejich výkon a vybavenost. Právě cena se ukazuje být tím rozhodujícím faktorem, což lze vidět na příkladů strojů od společnosti Acer. Ta je u nás s přehledem nejprodávanější značkou a i ve světě podíl Aceru roste. Podle průzkumu společnosti DisplaySearch Acer dokonce v prodejnosti předstihl i takovou klasiku, jako je Dell. Nejprodávanější značkou ve světě je stále HP.

10. 3. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...