Úvod > Články > Peklo zamrzlo: O2 ruší limity a FUP

Peklo zamrzlo: O2 ruší limity a FUP

Společnost Telefónica O2 Czech Republic se rozhodla k 1. dubnu 2008 zrušit datová omezení a následnou aplikaci FUP u všech svých služeb poskytování vysokorychlostního připojení k internetu přes ADSL.

Telefónica/O2 tak vyslyšela hlasité žádosti svých zákazníků a rozhodla se ke kroku, který s největší pravděpodobností potěší každého uživatele O2 Internet ADSL. Vhodně si k oznámení události vybírá začátek března, neboť 1. dubna, kdy ke zrušení dojde, by zprávě věřil asi málokdo.

"Průběžným sledováním požadavků trhu a především díky novým technologiím implementovaným v síti jsme schopni přizpůsobit se rostoucím potřebám zákazníků. Proto jsme se rozhodli zrušit objemové limity pro přenos dat, jejich existence nadále není nutná," říká Matts Johansen, výkonný ředitel pro marketing společnosti Telefónica O2 Czech Republic a dodává: "Jde o další významný krok v postupném zkvalitňování datových služeb ADSL směrem k zákazníkům.

Jak stojí v tiskové zprávě společnosti, od 1. dubna letošního roku tak všichni noví i stávající zákazníci nebudou muset hlídat, kolik dat přenesli, a ani se nemusejí obávat omezení služeb v podobě v umělého snížení rychlosti. Datové limity a Fair User Policy prostě nadobro mizí. Vítaná změna se týká všech zákazníků služby O2 Internet ADSL včetně těch, kteří využívají nebo budou využívat zvýhodňující balíčky O2 Duo, O2 Duo Mobil, O2 Trio, O2 Internet Komplet i O2 Internet Komplet Business.




Pokud se ptáte, jak to bude se zákazníky varianty ADSL tarifů Extreme, pak vězte, že ty budou zachovány. Za příplatek, jenž doteď umožňoval neomezené stahování a odesílání dat, dostanou nadstandardní technickou podporu. Samozřejmě existuje možnost přejít na některý z jiných, standardních tarifů.

Dřívější náznaky

Datové limity jsou předmětem rozhořčených debat už od dob, co byly vůbec poprvé zavedeny. Ačkoliv jejich zrušení drtivé většině zákazníků dělá jistě nebetyčnou radost, možná že někteří mají obavy ze zahlcení linek a s tím souvisejícím poklesem rychlosti. K tomu samozřejmě může dojít, což Telefónica/O2 potvrzuje i v tiskové zprávě: „Tok dat může být řízen, např. při přetížení sítě.“ Nakolik se tak stane v reálu, je těžké odhadovat ― své zkušenosti se zrušením FUP mohou sdělit ostatním například zákazníci kabelového operátora UPC, který se ke stejnému kroku odhodlal začátkem léta loňského roku. Podle měření provedených zákazníky UPC na měřáku na našem serveru DSL.cz však v následujícím období po zrušení FUP k žádným poklesům průměrné rychlosti nedošlo.

O zrušení limitů a souvisejícím zpomalování rychlosti připojení na našem serveru proběhla debata už začátkem února ― tehdy jeden čtenář hlásal, že Telefónica/O2 teď FUP jistě zruší. Děkujeme za skvělou předpověď a uživateli Petrovi, který prohlásil, že „to dříve pojede čert do práce na kole, než O2 zruší FUP :-),“ vzkazujeme, ať si dává pozor na cestách. :-)

10. 3. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...