Úvod > Články > Podvod na zákaznících? Microsoft s Intelem se možná spikli

Podvod na zákaznících? Microsoft s Intelem se možná spikli

Microsoft i Intel jsou vyšetřováni pro podezření ze zneužití postavení na trhu. Pro někoho žádná novinka. V USA je teď Microsoft kvůli Windows Vista podezřelý z klamání zákazníků a u nás Evropská komise vyšetřuje Intel z nekalých praktik. Teď se objevily materiály, podle kterých se obě firmy mohly spolčit. Interní e-maily uvnitř článku.

Jestli jste si nedávno koupili nový počítač, možná jste na něm nalezli logo s textem: Designed for Windows XP. Windows Vista Capable. Logo říká, že daný počítač je sice postaven pro Windows XP, ale zároveň je možné na něm provozovat Windows Vista. Ačkoliv Microsoft na svých stránkách přesně určil, co "Capable" znamená, samotné logo může hodně lidí mást ― mohou nabýt dojmu, že na takovém počítači lze provozovat Windows Vista včetně všech funkcí a efektů, které Visty dělají Vistami. Ovšem "Vista Capable" neznamená nic jiného, než že na takovém stroji Windows Vista spustíte, ale toť asi tak vše: žádný "běh" systému se vlastně nekoná a ani nic takového jako Aero nespustíte. Tomu se není co divit, protože "Vista Capable" je označení pro počítač osazený procesorem s frekvencí alespoň 800 MHz, pamětí o velikosti 512 MB RAM a grafickou kartou kompatibilní s DirectX 9. Takovou sestavu by přitom dnes málokdo označil za vůbec schopnou pohodlné práce s Windows XP natož Vistami.

A jde se k soudu

Na jaře loňského roku, kdy se zmíněné logo začalo na trhu objevovat, se kvůli němu Microsoft dostal před soud poprvé, a to na základě žaloby Dianne Kelley, která se cítila být podvedena. Žena si koupila počítač, který byl „Vista Capable,“ ovšem ze zážitku „WOW“, který byl v megalomanských reklamách slibován Microsoftem, neměla vůbec nic: Na počítači označeném jako „Vista Capable“ totiž mohla provozovat jen nejnižší verzi Windows Vista Home Basic, která neobsahuje průsvitné okraje oken, ani 3D přepínání oken, Media Center a ani živé náhledy aplikací na liště ― tedy ony marketingové tahouny „WOW“ efektu. Žena se cítila poškozena, protože logo s Windows Vista neříkalo dost jasně, že „tady není WOW systém, ale jen cosi jako ‚skoro-Vista‘.“

Nedávno se celá záležitost dostala k soudu v podobě hromadné žaloby (class-action) ― soudkyně Marsha Pechman zkoumá, jestli všichni spotřebitelé, kteří si zakoupili počítače „Vista Capable“ nebyli oklamáni. Mimo jiné se bude zkoumat i otázka, zdali nejzákladnější verze Windows Vista ― Home Basic ― je vůbec hodna značky Vista, když „Wow zážitek“, na kterém Microsoft postavil reklamu na Visty, v ní vůbec není.

Co s tím má společného Intel?

V souvislosti s tímto případem se na veřejnosti začaly objevovat ― dle zahraničního tisku ― až trapné e-maily z nitra Microsoftu, ve kterých si manažerské špičky a členové vedení firmy stěžují na Windows Vista a popisují své zápolení s problémy, které s nimi mají či měli. E-maily ovšem neprosákly na veřejnost náhodou a ani nešlo o dílo žádného hackera: poštu zaměstnanců Microsoftu zveřejnila sama soudkyně Pechmanová.

Interní korespondence špiček Microsoftu leckoho ovšem pobavila. Na trable s ovladači pro Visty si stěžoval například i senior viceprezident Microsoftu Steven Sinofsky nebo Mike Nash, viceprezident Microsoftu pro management Windows, který se svěřil, že si za své vlastní (což zdůraznil, viz obrázek) dolary koupil notebook s logem Windows Vista, na kterém nejenže nefunguje grafické prostředí Aero, ale ani Movie Maker. „Takže mám mašinu na e-maily za 2 100 dolarů."


Zprávy, které si mezi sebou vyměňovali Sinofsky, Nash, Shirley a šéf Microsoftu Ballmer si můžete stáhnout v podobě PDF dokumentu.

Z dalších e-mailů vyplývá, že Microsoft postupně slevoval z požadavků na výbavu počítačů pro získání loga "Vista Capable". Dobře to jde vidět na příkladu typu grafické karty. Počítače s tímto logem nejdříve musely podporovat WDDM (Windows Display Driver Model), což Microsoft měl nařídit i OEM partnerům. WDDM  je přitom nový typ grafických karet a ovladačů s vlastnostmi, jež jsou potřeba pro náročnější prostředí Windows Vista (Aero).

Ovšem později Microsoft z tohoto požadavku upustil, což sdělil i svým partnerům. „Podpora WDDM u grafiky je teď pro počítače ‚Windows Vista Capable‘ doporučena, ale ne vyžadována," napsal dnes již bývalý zaměstnanec Microsoftu Scott Di Valerio v jedné zprávě.

A co že za snížením požadavků stálo? Podle jednoho e-mailu nic jiného než to, co jeden nazve výpomocí spřátelené firmě, jiný kartelovou dohodou a spolčením.

V e-mailové zprávě ze dne 26. února 2007 totiž John Kalkman píše Scottu Di Valeriovi, že „požadavek jsme snížili, abychom Intelu pomohli k jeho čtvrtletním příjmům tím, že bude moci dále prodávat základní desky se zabudovanou grafikou 915." Ve světle všech událostí to vypadá směšně, neboť na Intel 915 a nefunkční Aero a Movie Maker si stěžoval viceprezident Microsoftu Mike Nash ― ano, jde o jeho „mašinu na e-maily" za 2 100 dolarů, o které je zmínka výše.


Příslušný dokument o 158 stránkách od soudkyně Pechmanové je na webu k dispozici ke stažení, takže pokud vás zajímá, najdete jej zde.

Celá aféra kolem loga přichází v době, kdy Microsoft musí Evropské komisi zaplatit dalších 899 milionů eur za porušování pravidel hospodářské soutěže Evropské unie (viz článek Microsoft opět potrestán. Nejvyšší pokutou v historii) a kdy čelí novým vyšetřováním. Ovšem Intel na tom není o moc lépe ― i on je vyšetřován Evropskou komisí. Je totiž podezřelý, že zneužívá svého postavení na trhu ― aby na trhu ztížil pozici konkurenčnímu AMD, podle Evropské komise měl Intel podplácet výrobce počítačů, aby zdržovali zavedení procesorů od AMD nebo aby je dokonce ani vůbec nepoužívali. Sám pak na své procesory měl výrobcům počítačů nabízet velké slevy.

14. 3. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropská komise vyšetřuje Apple, Google a Metu, hrozí jim vysoké pokuty

Apple, Google a Meta jsou v EU vyšetřovány kvůli možnému porušení nového aktu o digitálních trzích. Společnostem...

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.